SiolNET. Novice Slovenija
8,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sloveniji našli nevarno rastlino, "ki je požrla jug"

8,70

termometer

rastlina | Foto: Zajem zaslona dokumenta ministrstva za okolje in prostor. | Foto:
Foto: Zajem zaslona dokumenta ministrstva za okolje in prostor.

V Strunjanu so našli novo tujerodno rastlino kudzu, ki je zaradi potencialnih škodljivih vplivov na okolje na ravni EU uvrščena med tujerodne vrste, za katere je treba sprejeti takojšnje ukrepe za preprečitev širjenja. Zavod za varstvo narave poziva vse, naj bodo pozorni, če kudzu opazijo še na kakšnem območju in naj to javijo.

Kot so sporočili z Zavoda RS za varstvo narave, je kudzu vzpenjavka, ki izvira iz Japonske, znana pa je predvsem po izjemno hitri rasti. V ugodnih razmerah lahko namreč zraste tudi do 15 metrov na leto.

Najlažje ga prepoznamo po listih in cvetovih, po katerih rastlina nekoliko spominja na fižol. Listi so razmeroma veliki, sestavljeni iz treh lističev. Listi, listni peclji, stebla in plodovi so dlakavi. Cvetovi so modri do vijoličasti z rumeno piko, združeni v pokončno socvetje.

Voda Travnik Jazne Dom Zakaj narediti svojo rastlinsko čistilno napravo

"Če opazite kudzu ali katero drugo tujerodno vrsto, to čim prej sporočite prek aplikacije Invazivke," so poudarili. Ta mobilna aplikacija je bila v okviru projekta Life Artemis vzpostavljena prav za namene zgodnjega obveščanja o tujerodnih vrstah.

Kudzu je v Strunjanu opazil izkušen opazovalec in je to javil ravno prek omenjene mobilne aplikacije. Tako je podatek o pojavu te invazivne rastline v manj kot 24 urah dosegel izvedence, ki so po pojasnilih zavoda potrdili določitev vrste in odredili nadaljnje ukrepe.

sivka Dom Vsestranskost te aromaterapevtske rastline

To je Slovenija sicer dolžna storiti tudi na podlagi evropske uredbe o preprečevanju in obvladovanju vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst, ki za nekatere invazivne tujerodne vrste, med njimi tudi kudzu, določa stroge ukrepe za preprečevanje širjenja.

"Države članice morajo obravnavati vse najdbe in jih v najkrajšem času začeti odstranjevati. Skladno z dogovorom med pristojnimi institucijami bodo slovenski strokovnjaki preverili razširjenost kudzuja v neposredni okolici in določili ukrepe za njegovo izkoreninjenje," so navedli.

sobna rastlina, lončnica Trendi V Zagrebu imajo tudi hotel za rastline

Po prvih ocenah v Strunjanu kudzu še ni zelo razširjen, drugače pa je v ZDA, kjer se v številnih zveznih državah na jugovzhodu kudzu vzpenja po drevesih, objektih in napeljavah ter jih povsem prekrije in s tem povzroča veliko okoljsko in gospodarsko škodo. Kudzu imenujejo kar "rastlina, ki je požrla jug", saj po zadnjih ocenah v teh zveznih državah skupno prekriva že površino 92 tisoč hektarjev, torej skoraj pet odstotkov Slovenije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 40
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin