Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2024,
16.29

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

Gibanje Svoboda Janez Janša Janez Janša predčasno glasovanje 2024 evropske volitve evropske volitve

Torek, 4. 6. 2024, 16.29

2 tedna, 1 dan

V SDS pozivajo, naj volivci ne glasujejo predčasno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Volitve | Danes je prvi dan predčasnega glasovanja na evropskih volitvah in posvetovalnih referendumih, glasovnice pa se preštejejo šele na dan glasovanja, v nedeljo. Zato je varovanje teh glasovnic po Janševem mnenju vprašljivo. "Storili bomo vse, da bo varnost na predčasnem glasovanju na doslej najvišji ravni," pa je zatrdil direktor službe DVK Igor Zorčič.  | Foto Ana Kovač

Danes je prvi dan predčasnega glasovanja na evropskih volitvah in posvetovalnih referendumih, glasovnice pa se preštejejo šele na dan glasovanja, v nedeljo. Zato je varovanje teh glasovnic po Janševem mnenju vprašljivo. "Storili bomo vse, da bo varnost na predčasnem glasovanju na doslej najvišji ravni," pa je zatrdil direktor službe DVK Igor Zorčič.

Foto: Ana Kovač

Predsednik SDS Janez Janša poziva volivce, naj razen v izrecnih primerih, ko se glasovanja "nikakor ni možno udeležiti v nedeljo", ne glasujejo predčasno, ampak naj svoj glas na evropskih volitvah in referendumih oddajo v nedeljo. Razlog za tak poziv je po njegovem mnenju vprašljivo varovanje glasovnic, oddanih na predčasnem glasovanju, je dejal.

SDS je na seji sveta pred evropskimi volitvami sprejela resolucijo, s katero je predlagala, da se dosledno izvaja volilna zakonodaja, vrnejo ukinjena volišča in zagotovi sprotno štetje glasovnic, oddanih na predčasnem glasovanju, Državna volilna komisija (DVK) pa je ta predlog zavrnila, je na današnji novinarski konferenci spomnil Janša.

Danes je prvi dan predčasnega glasovanja na evropskih volitvah in posvetovalnih referendumih, glasovnice pa se preštejejo šele na dan glasovanja, v nedeljo. Zato je varovanje teh glasovnic po Janševem mnenju vprašljivo. Zakon o volitvah v DZ ne prepoveduje sprotnega štetja glasov oz. tega ne določa, po logiki bi morali glasovnice prešteti vsak dan po koncu glasovanja in o tem narediti zapisnik, meni.

Na poziv in očitke so se takole odzvali v stranki Gibanje Svoboda:

 

Zorčič: DVK bo storila vse za varnost predčasnega glasovanja na najvišjem nivoju

Prav tako očitke zavračajo v službi Državne volilne komisije (DVK). "Storili bomo vse, da bo varnost na predčasnem glasovanju na doslej najvišji ravnim" je zatrdil direktor službe DVK Igor Zorčič. Storili bodo vse, da bo tudi ta del volitev potekal, kot veleva zakon, je zagotovil.

Janša je kot vprašljivo danes ocenil tudi, da je v nekaterih slovenskih krajih na enem mestu za predčasno glasovanje združenih več volilnih okrajev. Zorčič je spomnil, da se je DVK o tem že pogovarjala. Takšna praksa je sicer v posameznih krajih, denimo v Ljubljani, zaživela v času covidnih ukrepov, obdržala pa se je tudi ob vseh nadaljnjih volitvah in referendumskih glasovanjih, je pojasnil. "Stvar pa je vredna premisleka, nenazadnje tudi s strani službe DVK, ki je pred vsakokratnimi volitvami ali referendumi postavljena pred tveganje, ali bo lahko na tistem mestu organizirala glasovanje, glede na to, da so prostori v lasti javnega zavoda," je izpostavil Zorčič.

Zatrdil pa je, da ima vsak volivec možnost, da se odloči za predčasno glasovanje, in da nobenemu ta zakonska možnost ni onemogočena.

Sicer pa po njegovih informacijah predčasno glasovanje za zdaj poteka nemoteno. "Upam, da tako ostane tudi do konca predčasnega glasovanja," je sklenil Zorčič.

Še bolj vprašljivo pa se mu zdi, da je v nekaterih slovenskih krajih na enem mestu za predčasno glasovanje združenih več volilnih okrajev. Zakon o volitvah v DZ namreč v 69. členu določa, da se predčasno glasovanje opravi na posebnem volišču na območju okrajne volilne komisije. "To, kar se dogaja danes v Ljubljani in Mariboru in še v nekaterih drugih mestih v Sloveniji, je nezakonito," meni. Dodal je, da so tudi na to opozorili DVK, a ta "s preglasovanjem zavrača logične predloge, ki bi zgolj povečale zaupanje v transparentnost in poštenost volitev".

Volišče
Novice Evropske volitve: od danes dalje lahko svoj glas oddate predčasno #video

SDS bo vztrajala pri spoštovanju zakona o volitvah v DZ in pri zagotovitvi transparentnosti predčasnega glasovanja in te pomisleke predstavila tudi mednarodni delegaciji, ki spremlja volitve, je napovedal. Dodal je, da v SDS ne postavljajo pod vprašaj legitimnosti volitev, temveč zadosten nadzor na predčasnih volitvah.

Ob teh pozivih pa je danes kandidatka SDS za evropske volitve Zala Tomašič pred ljubljanskim voliščem volivcem, ki so prišli glasovat predčasno, delila letake stranke in pozivala, naj glasujejo zanjo, zaradi česar je po njenih navedbah posredovala tudi policija.

"Tukaj ne vidim nobene kontradiktornosti, vidim pa je veliko v tem, da je okrajna volilna komisija zdaj reagirala na delitev volilnega materiala na pločniku, kljub temu, da ni volilnega molka (...), se je pa to dopuščalo vsem ostalim doslej," je komentiral Janša.

Tanja Fajon
Novice Slovenija zaradi blokade volitev na pogovor poklicala odpravnico poslov BiH v Sloveniji
evropske volitve
Novice Objavljamo seznam volišč, kjer lahko glasujete predčasno #video
Ne spreglejte