SiolNET. Novice Slovenija
0,63

termometer

 • Messenger
 • Messenger

V LMŠ prva izbira za guvernerja Bošnjak, v SDS ne podpirajo nikogar #video

0,63

termometer

V poslanski skupini LMŠ za guvernerja Banke Slovenije najbolj podpirajo trenutnega člana sveta ustanove in viceguvernerja Marka Bošnjaka. Njihova druga izbira je Bošnjakov kolega Primož Dolenc, ki trenutno tudi začasno vodi Banko Slovenije. Oba kandidata podpira tudi poslanska skupina SMC, poleg njiju poslanci DeSUS podpirajo še Mejro Festić. V poslanski skupini SDS ne podpirajo nobenega od petih prijavljenih kandidatov. Levica je izrecno nenaklonjena Dolencu in Jošarju, preostalim ne nasprotujejo.

Na pogovoru pri predsedniku republike Borutu Pahorju se je zglasil vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec

Povedal je, da so imeli prejšnji teden pogovore z vsemi petimi kandidati, po teh pa so ugotovili, da sta dva zanje neprimerna, to sta član sveta Banke Slovenije Dolenc, ki začasno vodi ustanovo, in pa predsednik uprave družbe Triglav skladi Jošar.

O preostalih treh, torej članu sveta Banke Slovenije Marku Bošnjaku, nekdanji članici sveta Mejri Festić in nekdanjemu slovenskemu članu Evropskega računskega sodišča Milanu Martinu Cviklu, ki je trenutno aktiven v Evropski banki za obnovo in razvoj, pa so v nadaljnjih postopkih pripravljeni premisliti.

Podpore za zdaj tako nima še nihče, bodo pa počakali, da Pahor pošlje svoj predlog v DZ, in pa na kandidatovo javno predstavitev, ki bo temu sledila. Nato bodo še enkrat pretehtali svoje stališče.

Na pogovoru pri predsedniku republike Borutu Pahorju se je zglasil vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec Na pogovoru pri predsedniku republike Borutu Pahorju se je zglasil vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec

Jošarju in Dolencu nasprotujejo zaradi njune konservativnosti

Na vprašanje, zakaj nasprotujejo Jošarju in Dolencu, je Vatovec odgovoril, da sta bila najbolj konservativna pri fiskalni politiki in vprašanju večje preglednosti delovanja Banke Slovenije, predvsem glede obsega zunanjega nadzora računskega sodišča.

Zagovarjala sta namreč trenutne zakonske omejitve, medtem ko so bili preostali trije pripravljeni na to, da se ustanova bolj odpre in da se računskemu sodišču omogoči večji vpogled v njeno delovanje, tudi pri vprašanjih, povezanih s sanacijo bank, je pojasnil.

V Levici so prepričani, da Banka Slovenije potrebuje resno prestrukturiranje, ne le z menjavo vodstva, ampak tudi v načinu vodenja, pristojnostih guvernerja in preostalih članov sveta ter zunanjega nadzora.

V stranki DeSUS dajejo prednost izkušenim

V poslanski skupini DeSUS so se medtem v torek pogovarjali z vsemi kandidati, danes pa so po tem oblikovali prioritetni vrstni red imen, pri katerem pa ne vztrajajo. V prihodnjih dneh so se pripravljeni usklajevati še z ostalimi zainteresiranimi poslanskimi skupinami.

Na vprašanje, komu dajejo prednost, pa je Jurša vendarle odgovoril, da tisti, ki delujejo ali so delovali v Banki Slovenije, torej Bošnjaku, Dolencu in Festićevi. Ni pa želel izpostaviti, kdo med njimi je dobil največ točk, saj želijo ostati odprti za usklajevanja.

Jurša je povedal, da nobeden od kandidatov ni nasprotoval temu, da bi se okrepil nadzor Banke Slovenije, tako da bi notranja revizija poročala svetu ustanove in ne več le guvernerju, zunanji nadzor pa bi izvajalo računsko sodišče.

V LMŠ najbolj podpirajo Bošnjaka

Razlogi za odločitev druge največje poslanske skupine v DZ in največje poslanske skupine nastajajoče koalicije so po besedah vodje poslancev LMŠ Braneta Golubovića strokovni.

Bošnjak jih je prepričal s programom in zavezo, da želi Banko Slovenije bolj odpreti in jo narediti bolj pregledno, je pojasnil Golubović.

Napovedal je še, da bodo v naslednjih dneh potekala koalicijska usklajevanja. To je velika preizkušnja za novo vladno koalicijo, je dejal. V LMŠ želijo, da bi se jim uspelo poenotiti že v prvem krogu.

Razlogi za odločitev druge največje poslanske skupine v DZ in največje poslanske skupine nastajajoče koalicije so po besedah vodje poslancev LMŠ Braneta Golubovića strokovni. Razlogi za odločitev druge največje poslanske skupine v DZ in največje poslanske skupine nastajajoče koalicije so po besedah vodje poslancev LMŠ Braneta Golubovića strokovni. Foto: STA

V SMC podpirajo Bošnjaka in Dolenca

V poslanski skupini SMC med kandidati za guvernerja Banke Slovenije podpirajo trenutna člana sveta ustanove in viceguvernerja Marka Bošnjaka in Primoža Dolenca.

Na vprašanje, ali imajo v poslanski skupini kakšno preferenco med obema, je Zorčič odgovoril, da bi težko rekel kaj takega. Katerikoli od njiju bo zbral večjo podporo med poslanskimi skupinami v DZ, bo dobil podporo celotne poslanske skupine, je napovedal.

Glede našega današnjega pisanja o zaupnem poročilu, ki naj bi razkrivalo pomanjkljiv nadzor Banke Slovenije v preteklosti nad primeri pranja denarja italijanskih državljanov v Novi KBM, je Zorčič dejal, da je to velik škandal in da bo izboljšanje teh vidikov delovanja bančnega nadzornika velik izziv za novega guvernerja.

Po njegovih besedah sta tako Bošnjak in Dolenc pripadnika mlajše generacije, ki sta pripravljena prevzeti vodenje tako pomembne ustanove. Oba sta tudi obdržala kritično distanco do tega, kar se je dogajalo v Banki Slovenije v preteklosti, je dodal.

Andrej Šiško Novice "Policija ima precej zvezane roke"

V SDS ne bodo podprli nobenega od prijavljenih kandidatov

V poslanski skupini SDS ne podpirajo nobenega od petih prijavljenih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije, je povedal vodja največje poslanske skupine v DZ Danijel Krivec.

Kot je novinarjem po pogovoru povedal Krivec, so v poslanski skupini pregledali vse predloge kandidatov, ki so prišli na poziv predsednika republike, niso pa se odločili za vabilo na pogovor nobenemu od peterice.

Odločitev so tako sprejeli na podlagi dosedanjega delovanja prijavljenih kandidatov in gradiva, ki so jim ga ti poslali. Eden od razlogov, zakaj ne podpirajo nobenega od peterice, je tudi ta, da je bila večina na relevantnih funkcijah v času, ko je nastala bančna luknja in so se dogajale druge nepravilnosti v bančnem sistemu.

Svojega kandidata v poslanski skupini SDS nimajo, saj ocenjujejo, da je to bolj odgovornost nastajajoče vladne koalicije.

Očistimo slovenijo Novice Očistimo Slovenijo: Pol milijona prostovoljcev in 20.000 ton odpadkov

Pahor je kandidature za guvernerja začel zbirati aprila

Glede možnosti, da bi predsednik republike DZ predlagal nekoga šestega, je Krivec dejal, da je Pahor to omenil, a ni govoril o nobenih konkretnih imenih. Če se v DZ ne bo pokazala podpora nobenemu od prijavljenih kandidatov, bo šef države o tej možnosti razmišljal.

Pahor je kandidature za guvernerja začel zbirati konec aprila, potem ko je svoj mandat zaradi odhoda na vodstveno funkcijo v enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije, predčasno končal Boštjan Jazbec.

borut pahor Foto: STA

Do izteka roka so se prijavili:

Do izteka roka, 20. avgusta, so se prijavili trenutna viceguvernerja in člana sveta Banke Slovenije Marko Bošnjak in Primož Dolenc (slednji po Jazbečevem odhodu tudi začasno vodi Banko Slovenije), nekdanja članica sveta Banke Slovenije Mejra Festić, ki je redna profesorica na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti in znanstvena svetnica Fakultete za management Univerze na Primorskem, nekdanji slovenski član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl, ki je trenutno aktiven v Evropski banki za obnovo in razvoj, ter predsednik uprave Triglav Skladov Benjamin Jošar. Google Maps Digisvet Kaj skriva modra pika, ki jo ima na telefonu večina Slovencev

Pahor bo izbranega kandidata predlagal do 19. septembra

Pahor bo izbranega kandidata DZ predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur, torej do 19. septembra. Po posredovanju predloga kandidature DZ je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata.

DZ bo o kandidatu glasoval najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat pa za izvolitev potrebuje glasove večine vseh poslancev.

Boštjan Jazbec Posel danes Zaupno poročilo: zakaj Jazbec v treh letih ni izrekel kazni za pranje denarja v NKBM #video nike Sportal "Kontroverzna" fotografija, zaradi katere nekateri sežigajo športno opremo

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Stella_Holden / 05.09.2018. ob 15:03 +3 0

  Moja korak-sestra na računalniku znaša 8537 $ na teden. Ona je bila brez dela 2 meseca, vendar je bil prejšnji mesec njeno plačilo 35264 $, ki je delal na računalniku za delo 3 ure na dan. t0 lahko preizkusite ... ........ ➥➥ ➥➥➥ ➥➥ w­w­w­.­W­e­b­J­o­b­9­8­.­C­o­m

  +3 0
 • amarita / 05.09.2018. ob 15:41 +1 0

  treba nastaviti"nase"...potem pa bo slo...

  +1 0
 • Nikoniko1 / 05.09.2018. ob 14:43 +1 0

  Zakaj predlagajo ljudi, kateriso se komromitirali pri kopanju bančne luknje??? V Sloveniji je cel kup strokovnjakov, je pa seveda res, da so to ljudje z hrbtenico in ne neki levičarji.

  +1 0
delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin