SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V SD si za predsednika DZ želijo Pahorja, v Virantovi listi pa Viranta

2

termometer

Začasni vodje poslanskih skupin so se dogovorili o poteku ustanovne seje DZ ter določili sedežni red poslancev v dvorani. Na seji bodo imenovali novo vodstvo DZ, čeprav kandidati še niso znani.

V SD si želijo, da bi bil novi predsednik Borut Pahor. Če bi bil predsednik DZ iz vrst Liste Virant pa bi bil to njen predsednik Gregor Virant.

Poslanci so se že dogovorili glede sedežnega reda v veliki dvorani Sestanek je pred ustanovno sejo DZ, ki bo v sredo, sklical sedanji predsednik Ljubo Germič. Kot je pojasnil po sestanku, so se med drugim dogovorili o dnevnemu redu ustanovne seje ter sedežnem redu v veliki razpravni dvorani.

Pozitivna Slovenija na sredini, skrajno levo SD, skrajno desno NSi V novem sklicu državnega zbora bo največja poslanska skupina Pozitivna Slovenija zasedla mesto na sredini dvorane. Levo od njih bodo poslanci Virantove liste, nato poslanci DeSUS, na skrajni levi pa SD. Poslanci SLS se bodo posedli desno od poslancev Pozitivne Slovenije, proti desni sledijo poslanci SDS, na skrajni desni pa bodo poslanci NSi.

Na prvi seji bodo izvolili tudi predsednika DZ Na sredini ustanovni seji bodo novoizvoljeni poslanci sicer najprej imenovali mandatno-volilno komisijo, nato potrdili svoje mandate, v nadaljevanju seje pa izvolili predsednika ter podpredsednike DZ. Ker koalicijska usklajevanje še potekajo, kandidati za omenjena mesta še niso znani. Kot je pojasnil začasni vodja poslanske skupine SD Samo Bevk, se morajo glede vodstvenih funkcij dogovoriti tisti, ki se pogovarjajo glede koalicije. V SD si sicer želijo, da bi bil predsednik DZ Borut Pahor, a je to po Bevkovih besedah njegova odločitev.

Svojega kandidata za predsednika DZ imajo tudi v Listi Virant. Če bi kandidat za predsednika DZ prihajal iz njihovih vrst, bi bil to zagotovo Gregor Virant, je dejal Rihard Braniselj iz omenjene poslanske skupine.

Möderndorfer: Za pogovore o kandidatih za predsedniško mesto še ni pravi čas Začasni vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer pa pravi, da za pogovore o kandidatih za predsedniško mesto še ni pravi čas, saj koalicijski pogovori še vedno potekajo.

Interventni zakon bi lahko obravnavali na izredni seji Ali bo nov sklic parlamenta še pred novim letom obravnaval intervencijski zakon, sicer še vedno ni jasno. Na ustanovni seji ga skoraj zagotovo ne bodo obravnavali, po Bevkovih besedah pa bi ga lahko sprejemali na izredni seji. V pozitivni Sloveniji pa so predlagali, da bi za odločanje o interventnih ukrepih v DZ ustanovili začasen odbor, a se glede njegovega oblikovanja še niso dogovorili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin