SiolNET. Novice Slovenija
0,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odbor za delo prižgal zeleno luč za predlog pokojninske novele

0,25

termometer

upokojenci
Parlamentarni odbor za delo je sprejel več kot 30 dopolnil poslanskih skupin koalicije, vsa druga dopolnila pa je zavrnil. Foto: Thinkstock

Parlamentarni odbor za delo je danes z osmimi glasovi za in brez glasu proti podprl dopolnjeni predlog pokojninske novele. Sprejel je več kot 30 dopolnil poslanskih skupin koalicije, vsa druga dopolnila pa zavrnil.

 

Koalicijske poslanske skupine so dopolnila večinoma vložile zaradi pripomb parlamentarne zakonodajno-pravne službe. Med drugim so zavrnili predloge DeSUS, SAB in NSi, da bi se prehodno obdobje za zvišanje odmernega odstotka za moške za 40 let pokojninske dobe na 63,5 odstotka skrajšalo. Vlada je namreč predlagala, da bi trajalo do 1. januarja 2025.

Miha Kordiš Novice Kordiš: Minimalna pokojnina se mora zvišati na 613 evrov

Odbor zavrnil predloge DeSUS, SAB in NSi

V razpravi o predlogu novele pokojninskega zakona se je Aljaž Kovačič iz LMŠ strinjal s prizadevanjem vlade kot predlagatelja, da doseže več delovno aktivnih v starostni skupini od 55 do 64 let. Po njegovem opozorilu je delovno aktivnih v tej skupini namreč le 35 odstotkov, kar eden od najnižjih deležev v EU.

Poslanec DeSUS Franc Jurša je poudaril, da prispevki na plače v Sloveniji niso visoki. Med državami, kjer so višji, je na primer Avstrija, je opozoril Jurša, ki je sicer pozval k dialogu. Dejal je, naj ministrstvo za delo prisluhne različnim pogledom in predlogom.

Poslanec DeSUS Franc Jurša je izpostavil, da prispevki na plače v Sloveniji niso visoki. Poslanec DeSUS Franc Jurša je izpostavil, da prispevki na plače v Sloveniji niso visoki. Foto: STA

Iva Dimic iz NSi je pri predlagani ureditvi dvojnega statusa, po katerem bi upravičenec prva tri leta v delovnem razmerju po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev poleg plače prejemal tudi 40 odstotkov pokojnine in po preteku treh let 20 odstotkov, menila, da bi moralo biti pri odločitvi delavca za takšno možnost potrebno tudi mnenje delodajalca. Nihče si s svojim delom ni pridobil pravice do avtomatičnega nadaljevanja dela po izpolnitvi upokojitvenih pogojev, je dejala Dimičeva.

drži denar Novice Izredna uskladitev pokojnin prihodnje leto v enakih zneskih

Predlog dobil soglasje Ekonomsko-socialnega sveta

Vendar je državni sekretar na ministrstvu Tilen Božič pojasnil, da starost glede na stališče Mednarodne organizacije za delo ni razlog, zaradi katerega bi se morala zgoditi samodejna prekinitev delovnega razmerja. Temveč upokojenec, ki dela, pri razlogih za prekinitev delovnega razmerja po njegovih besedah ni več varovana kategorija.

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je spomnil, da je obravnavani predlog dobil soglasje Ekonomsko-socialnega sveta. Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je spomnil, da je obravnavani predlog dobil soglasje Ekonomsko-socialnega sveta. Foto: STA

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je spomnil, da je obravnavani predlog dobil soglasje Ekonomsko-socialnega sveta. Če bi ga poslanci spreminjali, bi se po njegovih besedah postavilo vprašanje zaupanja v socialni dialog.

Božič je ob tem poudaril, da bi parcialne rešitve iz vloženih dopolnil porušile predlagani paket rešitev. Delovna mesta morajo biti boljša in bolj varna, hkrati pa se mora delovna aktivnost med starimi od 55 do 64 let zvišati, je dejal.

Revščina Novice Posebne pokojnine prejema dobrih dvesto zaslužnih oseb #video

Odbor za delo podprl tudi predlog novele zakona o trgu dela

Parlamentarni odbor za delo je ob tem z osmimi glasovi za in tremi proti podprl dopolnjeni predlog novele zakona o trgu dela. Sprejel je več kot 15 dopolnil poslanskih skupin koalicije, vsa dopolnila Levice pa zavrnil. Predlog najnižje nadomestilo za brezposelnost izenačuje z osnovnim zneskom minimalnega dohodka in ga posledično zvišuje s 350 na 530,19 evra bruto, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za delo Tilen Božič.

V Levici so opozorili, da je tudi 530 evrov bruto premalo. "Nihče v tej državi ne more preživeti s 400 evri mesečno," je poudaril Miha Kordiš. Levica je želela znesek zvišati z dopolnilom, ki pa ga je odbor zavrnil. Brez podpore so poslanci Levice ostali tudi pri poskusu izločitve uredbe, ki se nanaša na tuje državljane.

Spremembe se z novelo obetajo tudi upokojencem, ki opravljajo občasna in začasna dela. Po veljavnem zakonu lahko opravijo največ 60 ur teh del v koledarskem mesecu, kar je že dolgo predmet kritik, po novem pa bo mogoča izjema, s katero bo določeno, da lahko opravijo največ 90 ur. Največji letni dovoljeni obseg ur pa se ne spreminja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin