Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 5. 2018,
12.43

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

6

Natisni članek

ovadba tožilstvo Zoran Janković

Petek, 4. 5. 2018, 12.43

5 let, 11 mesecev

Jankovićeve ovadbe: eno ovadbo zavrgli, za drugo osebo vložili zahtevo za preiskavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

6

Zoran Janković, Mestna občina Ljubljana | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Okrožno državno tožilstvo v Celju je v primeru posredovanja kazenskih ovadb Zorana Jankovića javnosti zoper eno osebo vložilo zahtevo za preiskavo na Okrožno sodišče v Ljubljani, zoper drugo osebo je kazensko ovadbo zavrglo.

Spletni portal Pod črto je na podlagi zahteve po dostopu do informacij javnega značaja od tožilstva pridobil kopije več kazenskih ovadb, ki jih je Nacionalni preiskovalni urad vložil na specializirano državno tožilstvo proti Jankoviću in podjetju Electa inženiring. Portal je vsebino teh ovadb avgusta tudi objavil.

Janković je ovadil Blanko Žgajnar in pooblaščenca za posredovanje informacij javnega značaja na tožilstvu. | Foto: STA , Janković je ovadil Blanko Žgajnar in pooblaščenca za posredovanje informacij javnega značaja na tožilstvu. Foto: STA , Janković je zato kazensko ovadil tožilko Blanko Žgajnar, ki vodi nekatere postopke zoper Jankovića, in pooblaščenca za posredovanje informacij javnega značaja na vrhovnem državnem tožilstvu Aleksandra Lenarda. Ocenil je namreč, da je tožilstvo njegove osebne podatke mediju posredovalo nezakonito.

Zoper eno osebo je celjsko tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo na Okrožno sodišče v Ljubljani, zoper drugo osebo je kazensko ovadbo zavrglo.

Manjkalo je mnenje o škodljivosti razkritja informacij

Zaradi očitkov o nezakonitem ravnanju z osebnimi podatki je tožilstvo opravilo tudi nadzor nad ravnanjem pooblaščenca za posredovanje informacij javnega značaja na tožilstvu, ki je ugotovil, da so bila pri posredovanju ovadb kršena pravila poslovanja. Pred posredovanjem namreč ni bilo pridobljeno mnenje o škodljivosti razkritja za nadaljnji postopek.

Marca je nato policija na celjsko državno tožilstvo podala kazensko ovadbo zoper osebo, ki jo sumi storitve kaznivega dejanja uporabe osebnih podatkov v nasprotju z namenom njihovega zbiranja. Kot je poročala POP TV, gre za pooblaščenca za posredovanje informacij javnega značaja na tožilstvu, ki je javnosti posredoval kazenske ovadbe zoper Jankovića.

Na tožilstvu na dodatno vprašanje, ali so v zadevi odločali zgolj na podlagi ovadbe policije ali tudi na podlagi ovadb Jankovića, odgovarjajo, da so odločali tako na podlagi ovadb Jankovića kot na podlagi kazenske ovadbe in poročila policije.

Ne spreglejte