SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Prekmurju novi pomori čebel

1

termometer

V različnih krajih v Prekmurju je v torek pri sedmih lastnikih prišlo do večjega pomora čebel. Točen vzrok pomorov bo pokazala analiza, materialna škoda pa ni ocenjena.

Kraje dogodkov sta obiskala kmetijski inšpektor in strokovna sodelavka Nacionalnega veterinarskega inštituta in odvzela vzorce mrtvih čebel. Razlog za pomor naj bi bil v prisotnosti klotianidina V zadnjih dneh je na področju Prekmurja prišlo že do več podobnih pomorov, vzrok zanje pa je po prvih analizah in pregledih na terenu v prisotnosti klotianidina, ki ga je mogoče najti na semenu koruze. Zato so inšpektorji v ponedeljek napovedali, da bodo v teh dneh preverjali izvor semena koruze, njegovo pravilno obdelanost in način sajenja. Kot so v ponedeljek sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je lahko izvor aktivne snovi klotianidin na semenu koruze, ki so jo kmetje v tem obdobju sejali na suhnatih tleh in vetrovnih vremenskih razmerah.

Ob tem so poudarili, da mora biti seme koruze, ki je lahko v prometu v Sloveniji, tretirano in obdelano v skladu s pravilnikom o dolžnostih uporabnikov fitofarmacevtskih sredstev ter pravilnikom o kakovosti semena žit.

Poziv k prepovedi sajenja tretiranega semena Čebelarska zveza Slovenija je v torek vse pristojne službe tudi pozvala, da takoj prepovejo sejanje tretiranega semena koruze ter vseh ostalih fitofarmacevtskih sredstev, ki preko tretiranih semen ubijajo čebele. Kot so zapisali, se lahko sedaj, ko je znan vzrok pomorov, prepreči nadaljnje pomore, saj koruza v mnogih delih Slovenije še ni bila posejana.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin