Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 9. 2011,
14.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vreme september vročina

Četrtek, 15. 9. 2011, 14.32

8 let

V ponedeljek se obeta občutna ohladitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Današnja manjša osvežitev dela Slovenije je le prehodna, saj bo vreme konec tedna znova toplo s temperaturami blizu 30 stopinj Celzija.

Občutna ohladitev bo sledila v noči na ponedeljek, ko bo čez dan le okoli 10 stopinj, je povedal meteorolog Brane Gregorčič. Dež bo namočil celo Slovenijo in zna nekoliko zmotiti spravila pridelkov. Konec tedna še toplo Prek Srednje Evrope se je ponoči pomaknila hladna fronta in na njenem obrobju je danes od vzhoda na območje Slovenije pritekal hladnejši zrak. Vendar se bo že v petek in soboto otoplilo, tudi v nedeljo bodo v večjem delu države, predvsem pa v vzhodni polovici Slovenije, temperature še med 25 in 30 stopinjami, je povedal meteorolog Gregorčič z Agencije RS za okolje. Na zahodu padavine že v nedeljo čez dan Slovenijo bo nato v nedeljo dosegla precej izrazita vremenska motnja. Na zahodu lahko pričakujemo padavine že v nedeljo čez dan, na vzhodu države pa bolj v noči na ponedeljek in nato v ponedeljek čez dan. Meja sneženja se bo v gorah postopno spuščala, ponekod bo lahko snežilo tudi pod 1500 metri nad morjem. Količina padavin bo predvidoma največja v zahodni polovici Slovenije, kjer bodo predvsem sprva možni tudi močnejši nalivi.

Večjih poplav ni pričakovati Predvidoma bo vpliv vremenske motnje trajal največ do 24 ur, kar pomeni, da takšnih poplav, kot so bile lani v tem času, ne gre pričakovati, ker to ne bo dolgotrajno deževje, pravi Gregorčič. Lahko pa narastejo predvsem hudourniki ob močnejših nalivih, predvsem v hribovitem svetu.

Druga polovica prihodnjega tedna bo suha "Opozorilo, v kolikor bo potrebno, bomo verjetno izdali v nedeljo zjutraj, kajti najbolj burno vremensko dogajanje pričakujemo od nedelje popoldne pa tja do ponedeljka zjutraj," je dejal Gregorčič. Po tej ohladitvi bo nato razmeroma sveže še v torek in sredo, za tem pa bodo temperature normalne za ta letni čas in bodo nekje med 20 in 25 stopinj v drugi polovici prihodnjega tedna. Kaže na suho vreme.

Večjih količin dežja po Sloveniji ni bilo od konca julija, zato bo ta dež, ki pa bo namočil vso Slovenijo, vsekakor dobrodošel, meni Gregorčič.

Na kmetijstvo večjega vpliva ne bodo imele Vegetacijska sezona se je razmeroma lepo zaključila, tako da napovedane padavine večjega vpliva na kmetijstvo ne bodo imele, ocenjuje vodja oddelka za agrometeorologijo na agenciji za okolje Andreja Sušnik. Padavine bodo za kakšen dan zmotile siliranje koruze, ki je v teku, pa tudi trgatev, ki pa se ponekod na zahodu države že preveša v zaključek. Če bi bilo dežja več, lahko začne tudi pokati grozdje, opozarja.

Suša najbolj prizadela Primorsko Suša je sicer letos od spomladi bila v treh časovnih intervalih in v različnih regijah različna. Najbolj je letos bila na udaru Primorska, predvsem obalni del, kjer so imeli podpovprečno malo dežja, pravi Sušnikova. Kljub vsem nihanjem znotraj vegetacijske sezone pa pridelki in sklepno obdobje dozorevanja rastlin ni bilo tako slabo. Pridelki so v mejah normale, glede na informacije, ki jih ima, pravi Sušnikova.

Stoletna vročina Letošnja septembrska vročina je izredna, je dejal Gregorčič in dodal, da bi morda lahko govorili celo o stoletni vročini, kar zadeva mesec september. V Ljubljani je bilo že osem vročih dni, ko so bile temperature 30 ali več stopinj Celzija. Toliko vročih dni so vremenoslovci doslej beležili le septembra 1947, odkar od leta 1900 za Ljubljano beležijo podatke. Najvišja septembrska temperatura v Ljubljani je bila letos doslej 33,2 stopinji Celzija.

Ne spreglejte