Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 5. 2020,
13.13

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

7

Natisni članek

vlak avtobus javni prevoz Koronavirus

Nedelja, 10. 5. 2020, 13.13

3 leta, 12 mesecev

Upoštevanje pravil na avtobusih, vlakih ...

V ponedeljek bo oživel javni promet. Kaj morate vedeti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

7

LPP avtobus Ljubljana | V ponedeljek bo po skoraj dveh mesecih oživel javni potniški promet. Tako vozniki kot potniki bodo morali upoštevati zaščitne ukrepe. | Foto Bojan Puhek

V ponedeljek bo po skoraj dveh mesecih oživel javni potniški promet. Tako vozniki kot potniki bodo morali upoštevati zaščitne ukrepe.

Foto: Bojan Puhek

Po skoraj dveh mesecih ustavljenega javnega potniškega prometa bo ta z rahljanjem ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa v Sloveniji v ponedeljek spet stekel. Potniki bodo morali pri tem upoštevati nekatere zaščitne ukrepe – od nošenja mask do razkuževanja rok in ohranjanja priporočene razdalje vsaj 1,5 metra.

Jernej Vrtovec
Novice Vrtovec: V ponedeljek se spet odpira javni potniški promet #video

Prvič po 16. marcu, ko je vlada zaradi pandemije novega koronavirusa začasno prepovedala in omejila javni prevoz potnikov, se bo ta v skladu s higienskimi priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) od ponedeljka spet lahko izvajal, a drugače, kot smo bili navajeni v preteklosti.

Kaj pravi odlok?

"Odlok omogoča izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov, posebnih linijskih prevozov potnikov, stalnega izvenlinijskega prevoza potnikov, občasnega prevoza potnikov, prevoza potnikov z žičniškimi napravami za prevoz oseb, avtotaksi prevoza ter javnega železniškega prevoza potnikov v notranjem prometu od 11. maja 2020 dalje," so zapisali na ministrstvu za infrastrukturo.

Brez vstopanja pri vozniku, obvezna maska, ohranjanje razdalje ...

Tako izvajalci prevoza kot potniki bodo morali upoštevati priporočila NIJZ, ki zagotavljajo ustrezne pogoje za varovanje izvajalcev in potnikov. 

Zaščitna oprema, ki pokrije usta in nos, bo na javnem prevoznem sredstvu obvezna. | Foto: Ana Kovač Zaščitna oprema, ki pokrije usta in nos, bo na javnem prevoznem sredstvu obvezna. Foto: Ana Kovač

Higienske zahteve za potnike

  • Vstopanje in izstopanje potnikov: voznike na avtobusih bodo ščitile predvidene fizične pregrade, a ker mora biti vsa dodatna oprema, ki se vgradi na vozilo, homologirana in izvedba tega zahteva določen čas, bodo potniki do takrat  vstopali le pri zadnjih vratih avtobusa, na avtobuse Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) pri drugih (vstopna vrata morajo biti označena), izstopali pa pri tretjih ali četrtih vratih (LPP). Na postaji potniki najprej izstopijo in pri tem držijo zadostno medosebno razdaljo, nato začnejo potniki vstopati. Na postajališčih in v avtobusih naj bi bila nameščena obvestila o pravilih, ki veljajo med čakanjem na avtobus in vožnjo z njim.
  • Nakup vstopnic: na avtobusu do namestitve fizičnih pregrad ne bo mogoča prodaja vozovnic, zato si mora potnik veljavno vozovnico zagotoviti že pred vstopom v vozilo. Pri avtobusnem prevozniku Arriva so po pisanju STA pojasnili, da bodo potniki, ki na postajališču ne bodo mogli kupiti vstopnice, saj tam ni prodajnega mesta, v avtobus vstopili brez vozovnice, nakup za nadaljnje vožnje pa uredili na izstopni postaji.

    Vstop pri voznikovi strani ne bo mogoč. Navodila, kako vstopati in izstopati, naj bi potnike pričakala tudi na postajališču. | Foto: Nik Jevšnik/STA Vstop pri voznikovi strani ne bo mogoč. Navodila, kako vstopati in izstopati, naj bi potnike pričakala tudi na postajališču. Foto: Nik Jevšnik/STA
  • Higiena rok: ob vstopnih/izstopnih vratih avtobusa mora biti nameščeno razkužilo za roke za potnike. Potniki si morajo pred vstopom v avtobus obvezno razkužiti roke, enako pri NIJZ svetujejo tudi ob izstopu.
     
  • Obvezna uporaba maske: za potnike je ves čas trajanja prevoza obvezna uporaba maske, ki prekrije nos in usta. V času nošenja maske se je oseba ne sme dotikati, saj bi se tako lahko onesnažile roke, s tem pa bi obstajala nevarnost prenosa okužbe na druge predmete in osebe.
     
  •  Razdalja med potniki: potniki naj bi čakali na vstop v vozilo tako, da bodo med seboj vzdrževali zadostno medosebno razdaljo. To morajo ohranjati tudi med vožnjo. Pri NIJZ priporočajo zagotavljanje medosebne razdalje vsaj 1,5 metra. 

Več o higienskih pravilih v avtobusnem prometu lahko preberete TUKAJ.

UKC Maribor infekcijska koronavirus covid-19 Hristijan Angeleski Nina Erjavc zdravnik
Novice Tri nove okužbe z novim koronavirusom, ena oseba umrla

Spremenjen vozni red

Preverite vozni red, saj bo ta spremenjen. | Foto: Ana Kovač Preverite vozni red, saj bo ta spremenjen. Foto: Ana Kovač

V prestolnici bodo avtobusi vozili po posebnih voznih redih. Na linijah bo razporejenih 115 avtobusov. Razmere pri zasedenosti avtobusov pa bodo stalno spremljali in po potrebi v obratovanje vključili dodatne avtobuse. "Ker glavnine naših potnikov, tj. dijakov in študentov, na avtobusih ne pričakujemo, menimo, da število potnikov na avtobusih ne bo preseglo zasedenosti med 30 in 40 odstotkov. Medkrajevni avtobusi bodo vozili po običajnih delavniških voznih redih," so zapisali.

Tudi v Mariboru bodo avtobusi do nadaljnjega tudi ob delavnikih vozili po sobotnih voznih redih, ob nedeljah in praznikih bo veljal nedeljski vozni red. Enako kot v Ljubljani bo vstopanje in izstopanje omogočeno samo pri sredinskih ali zadnjih vratih, na vsakem avtobusu pa bodo posebej označili sedeže, ki jih ne bo dovoljeno uporabljati. Na ohranjanje ustrezne razdalje tudi na stojiščih bodo potnike opozarjala obvestila na avtobusu.

V Kopru bo za občanke in občane maja potniški promet brezplačen, od 1. junija pa bodo potniki vozovnico lahko kupili na avtobusni postaji ali obstoječih kartomatih. Vožnje s Kurjerco do nadaljnjega še ne bodo na voljo.

Vir: STA

Prvi teden bo vozila le tretjina vlakov

S ponedeljkom bo oživel tudi železniški promet, a bo prvi teden vozila le tretjina vlakov, pozneje bodo število povečevali, pravijo na Slovenskih železnicah (SŽ). 

Prvi teden bo vozila le tretjina vlakov, nato bodo njihovo število povečevali. Ob vstopu si bo treba razkužiti roke, med vožnjo pa nositi masko in ohranjati razdaljo vsaj 1,5 metra. | Foto: STA , Prvi teden bo vozila le tretjina vlakov, nato bodo njihovo število povečevali. Ob vstopu si bo treba razkužiti roke, med vožnjo pa nositi masko in ohranjati razdaljo vsaj 1,5 metra. Foto: STA ,

Priporočajo nakup vozovnic na postajah, prek avtomatov za nakup in prek spleta. Vstopnico bo mogoče kupiti tudi pri sprevodniku na vlaku, a si je po nakupu treba razkužiti roke. Razkužilo naj bi bilo nameščeno v vsakem vagonu ter ob vstopnih in izstopnih vratih. Ta bodo označena in ločena, smer gibanja potnikov pa naj bi bila označena s puščicami na tleh, da ne bi obstajala možnost istočasnega premikanja potnikov v nasprotno smer.

Tudi potniki v železniškem prometu si morajo pred vstopom razkužiti roke, zaželeno je, da to naredijo tudi ob izstopu. Ves čas trajanja prevoza morajo pravilno nositi masko, ki prekrije nos in usta, med vožnjo pa naj se je ne dotikajo.

Potniki naj na vstop v vlak čakajo tako, da bodo med seboj vzdrževali zadostno medosebno razdaljo, torej vsaj 1,5 metra. V pomoč ohranjanju primerne razdalje med potniki so označili vstopna mesta in pa sedeže, na katerih bo mogoče sedeti, vlake bodo sproti čistili.

Več o higienskih pravilih v železniškem prometu si lahko preberete TUKAJ.

Če imate vprašanje ...

Na ministrstvu so vzpostavili posebno telefonsko številko 01 478 85 12, na kateri boste dobili odgovore na vsa vprašanja in dileme v zvezi s ponovnim uvajanjem javnega potniškega prometa.

Preberite še: 

srbija koronavirus bolnišnica Beograd
Novice V Srbiji potrdili že več kot deset tisoč okužb
Ne spreglejte