Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 3. 2021,
14.01

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

3

Natisni članek

Koronavirus

Sobota, 13. 3. 2021, 14.01

3 leta, 1 mesec

V petek potrdili 847 novih okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

3

V petek so po podatkih Covid-19 Sledilnika ob 3.800 PCR-testih potrdili 847 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je znašal 22,3 odstotka. Opravili so tudi 30.829 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov preverjajo še s PCR-testi. V bolnišnicah se zdravi 431 covidnih bolnikov, od tega 84 na intenzivni negi. Umrli so še trije ljudje, skupaj od začetka epidemije že 3.929.

V Sloveniji je trenutno 10.222 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, kažejo podatki Covid-19 Sledilnika. Sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov po danes objavljenih podatkih znaša 679,9.

Prvi pogoj za prehod v rumeno fazo je izpolnjen

Trenutno se nahajamo v oranžni fazi epidemije. Za prehod v rumeno fazo, ki prinaša dodatna sproščanja, tudi odpravo omejitve gibanja ponoči, morata biti izpolnjena dva pogoja, to sta povprečno manj kot 600 novih okužb v zadnjih sedmih dneh in manj kot 500 hospitaliziranih covidnih bolnikov. Prvi pogoj smo v zadnjih dneh izpolnili, povprečno pa še vedno beležimo več kot 600 novih okužb v zadnjih sedmih dneh. 

Najboljša epidemiološka slika v posavski regiji, najslabša na Koroškem

Epidemiološka slika je trenutno najboljša v posavski regiji, ki se nahaja v rumeni fazi. V rumenem je prav tako primorsko-notranjska regija. Vse ostale statistične regije se nahajajo v oranžni fazi, tudi obalno-kraška regija, ki je imela še pred kratkim najslabšo epidemiološko sliko. Najslabša je trenutno epidemiološka slika v koroški regiji. 

Reprodukcijsko število je padlo pod 1

Institut Jožef Stefan, ki pripravlja projekcije širjenja covid-19, ocenjuje, da epidemija počasi upada, prav tako sprejem v bolnice. Na IJS ocenjujejo, da reprodukcijsko število znaša 0,92, kar pomeni, da vsak okuženi v povprečju na novo okuži manj kot enega človeka.

Nov val zaradi novih različic?

Vse več skrbi pa povzročajo nove različice, za katere je značilno, da se širijo hitreje. V Sloveniji so doslej potrdili 35 novih različic virusa, poleg britanske tudi južnoafriško in brazilsko različico. Te imajo zaradi specifičnih mutacij poseben epidemiološki pomen, zanje pa je značilno, da se širijo veliko hitreje. Zaradi tega bi se lahko reprodukcijsko število ponovno dvignilo nad 1, epidemija pa bi se ponovno začela širiti. 

Državni sekretar Uršič v Mengšu obiskal VDC Ince

Državni sekretar na ministrstvu za delo Cveto Uršič je danes obiskal VDC Ince Mengeš, kjer so se na epidemijo po njegovem mnenju zelo dobro pripravili. Z direktorico Vladko Pacek sta se pogovarjala predvsem o tem, kako se tudi zdaj, ko so stanovalci precepljeni, držati vseh protokolov in spoštovati zaščitne ukrepe, je za medije povedal Uršič.

Varstveno delovni center Ince se je na okužbo z novim koronavirusom po Uršičevih besedah zelo dobro pripravil. "Vodstvo je skupaj s sodelavci pripravilo protokole, dosledno so spoštovali zaščitne ukrepe. Kljub temu je po prvem cepljenju prišlo v domu do okužbe," je po obisku v izjavi za medije dejal Uršič.

Spomnil je, da so bili poleg domov za starejše žrtve covid-19 v lanskem in tudi začetku letošnjega leta centri za usposabljanje, delo in varstvo in varstveno delovni centri. Zato se je danes z direktorico VDC Vladko Pacek pogovarjal o tem, kako se tudi zdaj ob precepljenosti uporabnikov oz. stanovalcev držati vseh protokolov in spoštovati zaščitne ukrepe.

Direktorica je povedala, da je v storitev vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji vključenih 107 uporabnikov, poleg tega imajo trenutno 33 stanovalcev v institucionalnem varstvu v bivalni enoti Naša hiša.

Poudarila je, da so v zvezi z epidemijo premišljeno ravnali celotno obdobje, iskali momente, ko se okužba lahko prenese, predvsem pa ravnali samozaščitno – ne le zaposleni, pač pa celotne njihove družine. Zavedali so se namreč, da delajo z rizično populacijo, kjer obstaja visoko tveganje za njihovo življenje in zdravje.

Lani so uspeli zadržati okužbo izven zavoda, januarja letos pa je prek ene od zaposlenih prišla v institucionalno varstvo. "Pri osebah z motnjo v duševnem razvoju je težko vzdrževati fizično distanco in verjetno je bil to razlog, da je ena oseba prenesla okužbo na toliko uporabnikov," je dejala.

Kot je pojasnila, je bila večina uporabnikov oziroma stanovalcev Naše hiše asimptomatskih, polovica jih je imela blažje simptome, pri šestih pa je bil potek bolezni malce težji. Zahvalila se je Zdravstvenemu domu Domžale, ki so jim ves čas stali ob strani, ter predvsem zaposlenim, ki so ne glede na to, na katero delovno mesto so razporejeni, v tistem času aktivno delovali v rdeči coni. (STA)

Ne spreglejte