Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 1. 2014,
12.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

koalicija pogodba koalicijska pogodba

Sreda, 15. 1. 2014, 12.25

7 let, 12 mesecev

V osnutku prenovljene koalicijske pogodbe tudi organizacijske spremembe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Koalicija si je za prioritete do konca mandata postavila zagon gospodarstva, pametnejše črpanje evropskih sredstev, reformo javnega zdravstva in okrepitev Slovenije s trajnostno rabo naravnih virov.

Za uresničitev teh ciljev se pripravljajo tudi nekatere organizacijske spremembe, je razvidno iz osnutka koalicijske pogodbe, ki ga je pridobila STA.

V 28 strani dolgem osnutku je najprej navedeno, katere naloge so do sedaj uspeli izpolniti. Med njimi so umiritev političnih strasti v državi, uravnoteženje javnih financ, ustanovitev Slovenskega državnega holdinga za upravljanje premoženja. Prav tako navajajo, da so banke rešili slabih terjatev, ter da se borijo proti gospodarskemu kriminalu in korupciji.

Zavedajo se, da so pred njimi ostale še začrtane, a neizpolnjene naloge Ob tem se koalicijski partnerji zavedajo, da so pred njimi ostale nekatere začrtane, a neizpolnjene naloge iz prvotne koalicijske zaveze. Pri zagonu gospodarstva nameravajo krepiti konkurenčnost in izboljšati poslovno okolje, zeleno razvojno politiko, infrastrukturne projekte in nova delovna mesta.

V osnutku novega dogovora o sodelovanju ugotavljajo tudi, da Slovenija zamuja s pripravo izvedbenih in drugih dokumentov za črpanje sredstev finančne perspektive 2014-2020, kakovost gradiv pa ne ustreza visokim razvojnim ambicijam. Zato to področje zahteva ustrezne organizacijske spremembe, angažma najboljših domačih in tujih kadrov ter široko družbeno soglasje o prioritetah.

Tudi letos interventni ukrepi za stabilizacijo javne zdravstvene blagajne Glede na osnutek nove pogodbe bodo tudi letos sprejeti interventni ukrepi za stabilizacijo javne zdravstvene blagajne. Koalicijski partnerji načrtujejo tudi reformo, ki bo jasno ločila med javnim in zasebnim zdravstvom, krepila zdravstveno varstvo na primarni ravni z nadaljevanjem uvajanja referenčnih in učnih ambulant, sistemsko povečala finančno vzdržnost sistema zdravstvenega varstva in s preventivnimi programi promovirala zdrav način življenja. Za pripravo zdravstvene reforme naj bi oblikovali reformni svet kot posvetovalni organ vlade.

Čeprav naj bi bila sprva predvidena zaveza koalicije tudi preučitev, kaj bi pomenila uvedba univerzalnega temeljnega dohodka, tega v trenutni osnutek nove pogodbe o sodelovanju niso zapisali. Je pa v pridobljenem osnutku zapisana namera o neodvisni reviziji projekta Teš 6 in ugotavljanju krivcev za vedno nove podražitve.

Ne spreglejte