Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 10. 2011,
15.58

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NLB kapitalizem

Petek, 14. 10. 2011, 15.58

4 leta, 6 mesecev

V NLB prebrali pritožbe zoper kapitalistično izkoriščanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred za soboto napovedanimi svetovnimi protesti proti nasilju finančnega kapitalizma je bilo v Ljubljani zborovanje, ki ga organizirajo delavci, združeni v gibanje Nevidni delavci sveta (IWW).

Zborovanje je potekalo na Trgu republike v Ljubljani, v soboto pa se bodo svetovnim protestom pridružili tudi protesti po večjih slovenskih mestih. Napovedali so jih že v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Proti "izkoriščevalskemu kapitalističnemu sistemu" Približno 20 podpornikov Skupščine 15O se je pred sobotnimi protesti zbralo pred sedežem Nove Ljubljanske banke (NLB) na Trgu republike v Ljubljani, kjer so izrazili nasprotovanje "izkoriščevalskemu kapitalističnemu sistemu". Pritožbe so nato prebrali še v prostorih banke. Predstavniki skupščine, v okviru katere so se združili predstavniki gibanja Nevidni delavci sveta (IWW) ter drugi posamezniki, delavska in družbena gibanja, kolektivi in iniciative, so se pred sedežem NLB zbrali, da bi v banki prebrali svoje zahteve, a jim varnostniki tega sprva niso dovolili. Na shodu je prišlo tudi do prerivanja in prepiranja Zaradi tega se je nekaj udeležencev shoda prerivalo z varnostniki, ki so jim nato dovolili vstop v prostore banke. Udeleženci protesta se med prebiranjem zahtev tudi prepirali z varnostniki, ker niso dovolili snemanja s kamerami in fotografiranja. Protesti niso prijavljeni, za varnost bo kljub temu poskrbljeno Skupščina 15O je sicer za soboto ob 15. uri že napovedala proteste v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Na Policijski upravi Ljubljana so povedali, da za danes ali soboto ni prijavljenih protestov, bodo pa kljub temu naredili vse, da bodo zagotovili varnost ljudi in premoženja. Udeležbo na protestu so že napovedali predstavniki IWW, Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti, Socialnega centra Rog, gibanji Mi smo univerza ter Alternativa obstaja. Podporo protestu so izrazili tudi v Stranki mladih - zeleni Evrope in Sindikatu novinarjev Slovenije. Napovedani protesti bodo potekali v okviru globalnih protestov proti nasilju finančnega kapitalizma, ki so se začeli 17. septembra v ZDA, in sicer z neuspešnim poskusom "zasedbe" Wall Streeta. Protestniki so se nato preselili v park Zuccotti, pridružujejo se jim tudi sindikati in posamezni Američani, ki izražajo nezadovoljstvo nad sistemom, ki rešuje finančne korporacije, ki so povzročile krizo. Kurnik: Finančne institucije so nas pripeljale na rob propada Predavatelj na ljubljanski fakulteti za družbene vede Andrej Kurnik, ki se je udeležil shoda, je na Trgu republike opozoril, da so nas finančne institucije s svojo logiko razlaščanja skupnega bogastva pripeljale na rob propada. "Ta rob propada se že vidi kot generalizirana revščina," je poudaril.

Po njegovih besedah smo prišli do točke, "ko se lahko finančne institucije umaknejo in se spremeni paradigma ali pa bomo vsi postali del tretjega sveta." Dejal je, da na sedaj obstajata dve alternativi. Prva je, da se "dokapitalizira banke in finančne institucije ter da ljudje, ki niso povzročili krize plačajo zanjo." To po Kurnikovem mnenju pomeni, da bo velik del sveta postal "ubožnica." Druga in boljša možnost je po njegovih besedah, da se "dokapitalizirajo ljudje" in skupna blaginja.

"Zaustaviti moramo politiko zategovanja pasov" Dejal je, da moramo zaustaviti politiko zategovanja pasov in povedati, da to ni edini izhod iz krize. "To, da ljudje umirajo pred vrati bolnišnic, ker jih zapirajo zaradi politike zategovanja pasov, ni rešitev," je še poudaril.

"Davkoplačevalci ne želijo dokapitalizirati bank" Predstavnik IWW Irfan Beširević pa je dejal, da želijo s tokratnim shodom in sobotnim protestom predstavniki gibanj opozoriti, da davkoplačevalci ne želijo dokapitalizirati bank, ki so krive za sedanji kapitalistični sistem. "Če bomo slovensko javnost prepričali, da so banke in ostali tajkuni ter kapitalisti krivi za to, kar se v Sloveniji dogaja, bomo lahko spremenili stvari," je dejal. Protestniki si po njegovih besedah prizadevajo za blaginjo slovenskih državljanov, saj je vedno več revščine in brezdomcev. Dodal je, da velik del krivde za nastalo krizo nosijo tudi banke, ob tem pa omenil primer hipotekarnih kreditov, pri katerih državljanom obračunavajo previsoke obresti.

Predstavniki Skupščine 15O sicer želijo z sobotnim protestom prispevati k skupnemu gibanju. V izjavi izpostavljajo upor proti finančnemu kapitalizmu, ki razlašča skupno bogastvo in ga pretaka v žepe majhnega dela svetovnega prebivalstva.

"V soboto bomo odločno zavrnili diktate bank, finančnih trgov ..." "V soboto bomo odločno zavrnili diktate bank, finančnih trgov, nacionalnih in evropskih politikov ter evrokratov, ki zahtevajo, da plačamo krizo, ki je nismo povzročili. Uprli se bomo enoumju in dogmi, da je izhod iz krize dokapitalizacija bank in finančnih trgov na račun že tako ali tako oslabljene države blaginje," so zapisali v izjavi.

Ne spreglejte