Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 11. 2017,
19.28

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

3

Natisni članek

zdravnik Maribor Štajerska zdravstvo

Torek, 21. 11. 2017, 19.28

6 let, 4 mesece

V Mariboru pacienti zaman trkajo na vrata družinskih zdravnikov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

3

Mariborski zdravstveni domovi so začeli odklanjati sprejem novih pacientov, saj zdravnikov, ki bi pod svoje okrilje vzeli nove paciente, preprosto ni. V štajerski prestolnici trenutno primanjkuje najmanj 30 dodatnih zdravnikov družinske medicine.

Novinar: Uroš Maučec/Video: Planet TV


V mariborskem zdravstvenem domu nove paciente sprejema samo še ena zdravnica družinske medicine, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV. 

Država znižala prag za zavrnitev, pacienti ostali pred vrati ambulant

Zapiranje vrat pacientom je omogočilo ministrstvo za zdravje, ki je še pred poletjem dopustilo, da zdravniki splošne medicine zavrnejo bolnike, ko imajo pod svojim okriljem 1.500 ljudi. Preden je država znižala prag, je bila dovoljena meja za zavrnitev 1.900 pacientov.

"Verjamem, da je to prvi korak k razbremenjevanju zdravnikov družinske medicine, ampak če sočasno seveda ne bomo poskrbeli, da se bodo ljudje lahko vpisali pri dodatnih zdravnikih, ne bomo naredili nič," ugotavlja Dejan Kupnik iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. 

Kupnik v največjem zdravstvenem domu na vzhodu države vsak dan prejme vsaj deset klicev ljudi, ki ostanejo za zaprtimi vrati. Pot do osebnega zdravnika je za marsikoga trnova.

Trnova pot do družinskega zdravnika

"Pred kratkim sem imela podatek o gospodu, ki je skupaj z ženo iskal drugega zdravnika, ker se je njun prejšnji zdravnik upokojil. Potrkala sta na osem vrat, dokler nista dobila zdravnika. Nekje so se ju pač usmilili in ju sprejeli," pripoveduje Rozana Trbušić iz sindikata Fides ZD dr. Adolfa Drolca Maribor. 

Čakalna doba za kontrolne preglede pri osebnem zdravniku se je tako podaljšala na štiri tedne. V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca zdaj poskušajo prepričati tiste zdravnike, ki še niso dosegli 105 odstotkov državnega povprečja obremenitve, da sprejmejo dodatne paciente.

"Tovrstni dogovor jim ni všeč, kar je popolnoma razumljivo. Po drugi strani pa imamo ljudi, ki so brez zdravnika in potrebni oskrbe, kar bi lahko vodilo v poslabšanje njihovega zdravstvenega stanja," pojasnjuje Kupnik.

Tudi če bi dodatne zdravnike imeli, bi bila težava v denarju

Maribor trenutno potrebuje novih 30 družinskih zdravnikov. A tudi če bi zdravnike našli in bi se mladi zdravniki, ki končujejo specializacijo, odločili ostati v štajerski prestolnici, je težava v denarju. Maribor namreč ni dobil dovolj novih programov, ki jih plača zdravstvena blagajna.

"Prej ali slej končamo pri denarju. Če bi zdravstveni dom pridobil več sredstev, bi verjetno našli rešitve," meni Trbušićeva. Za rešitev težav potrebujejo tudi prostore za nove ambulante. A zanje na zdravstveni postaji Tezno ob sprejemanju rebalansa mestnega proračuna niso našli denarja.

Ne spreglejte