Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 11. 2013,
18.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Maribor

Torek, 12. 11. 2013, 18.50

8 let

V Mariboru le odpirajo prvo romsko restavracijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mariborski župan Andrej Fištravec je napovedal, da bo občina še ta teden podpisala pogodbo za prvo romsko restavracijo.

Pogodbo bodo podpisali z združenjem Epeka za najem prostora v nekdanji gostilni Ču-Ču na Gorkega ulici. Uspelo jim je namreč rešiti nesoglasja s tamkajšnjo mestno četrtjo.

Najemno pogodbo bi morali podpisati že pred dvema tednoma, a so se na občini tik pred zdajci umaknili, saj so prebivalci mestne četrti Magdalena nasprotovali romski restavraciji.

Pomembna pridobitev za mesto Fištravec je v izjavi za medije povedal, da so dobili ključe do spornih prostorov, zato bodo v četrtek dopoldne podpisali najemno pogodbo. "Za mesto je to pomembna pridobitev, saj so Romi pridobili evropski denar, ki ga zdaj vlagajo v izboljšanje kakovosti mestnega življenja. Tako bomo v zgodovinsko pomembnem objektu obnovili lokal, ki je že nekaj časa zaprt," je dodal.

Na občini so se iz tega primera veliko naučili. "Vidi se, da Slovenci nismo ksenofobični samo teoretsko, v raziskavah, ampak tudi čisto praktično. Smo zelo tolerantni do drugih, dokler se moja hčerka ne poroči z nekom, ki je etnično drugačen, ali se poleg moje hiše ali stanovanja ne naseli nekdo tak," pravi župan.

Sam sicer meni, da je šlo tudi za politično nasprotovanje projektu. "Razmere v mestu so se tudi na tej ravni zakuhale, ne samo zaradi predvolilnega časa, ki je že nastopil v Mariboru, ampak ker smo z mojo ekipo začeli konkretno omejevati odtekanje javnega denarja v zasebne žepe, kar je bila značilnost dela prejšnje ekipe," je prepričan Fištravec.

Restavracija odpira vrata v prihodnjem letu Prva slovenska romska restavracija Romani kafenava naj bi pod okriljem zavoda Epeka delovala kot socialno podjetje. Odprtje je predvideno za februar prihodnje leto, v njej pa naj bi zaposlili vsaj pet brezposelnih pripadnikov romske manjšine.

Projekt romske restavracije, vreden 300 tisoč evrov, do leta 2015 financirata Evropski socialni sklad ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ne spreglejte