SiolNET. Novice Slovenija
1,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V ljubljanski stolnici pokopali upokojenega nadškofa Alojza Urana

1,71

termometer

Alojz Uran
Upokojeni ljubljanski nadškof Uran je umrl v soboto v 76. letu starosti. Foto: STA

V ljubljanski stolnici so v krogu družine in ožjih sodelavcev pokopali upokojenega ljubljanskega nadškofa metropolita Alojza Urana. Pogreb je vodil nadškof Stanislav Zore, ki je med drugim opisal Uranovo življenje in poudaril njegovo povezanost z ljudmi: "Kamor je prišel, je prinašal sonce, veselje in pozitiven pogled na življenje."

Nadškof Stanislav Zore je v svoji pridigi podrobneje opisal Uranovo življenjsko pot – od otroštva in odločitve za duhovništvo do vodenja nadškofije in časa po tem, ko se je posvečal predvsem organizaciji romanj, piše STA.

Za duhovništvo se je odločil po srečanju z beograjskim nadškofom

Kot je povedal, se je Uran za duhovništvo odločil, ko je po srečanju s poznejšim beograjskim nadškofom Francem Perkom spoznal, da nikjer ne bo mogel narediti toliko dobrega kot v duhovništvu. Izpostavil je, da je kot duhovnik in pozneje škof deloval v duhu svojega škofovskega gesla "Da, Oče", ki je odražalo poslušnost Bogu.

Spomnil je, da je kot pomožni ljubljanski škof sodeloval pri začetkih izgradnje vseslovenskega cerkvenega e-omrežja, kot najpomembnejši dokument, ki ga je podpisal kot nadškof, pa je izpostavil odlok o ustanovitvi Osnovne šole Alojzija Šuštarja, ki deluje v okviru Zavoda sv. Stanislava. "Niso vsi delili njegove vizije, a pokazalo se je, da je poleg gimnazije širitev dejavnosti na osnovno šolo in vrtec pomembna za prizadevanje Cerkve pri vzgoji in izobraževanju otrok," je dejal Zore.

Uran bo v ljubljanski stolnici pokopan v grobnici kapele sv. Andreja. Uran bo v ljubljanski stolnici pokopan v grobnici kapele sv. Andreja. Foto: Ana Kovač

Zahvalil se je vsem, ki so Urana spremljali v življenju, zlasti njegovim zdravnikom in osebju, ki se so se zanj trudili v zadnjih mesecih njegovega življenja. "Za vse, ki ga boste pogrešali, prosim Boga, naj vam obriše solze in okrepi vašo vero v večno življenje, saj nam je, kakor verujemo, s smrtjo že pripravljeno večno bivališče v nebesih," je še dejal ljubljanski nadškof metropolit Zore.

Po upokojitvi se je posvetil duhovnemu spremljanju skupin na romanjih

 

Upokojeni ljubljanski nadškof Uran je umrl v soboto v 76. letu starosti. V duhovnika je bil posvečen leta 1970, ob škofovskem posvečenju leta 1993 pa si je izbral geslo "Da, Oče". Že v času svojega izobraževanja se je ukvarjal s pastoralnimi vprašanji in vprašanji kateheze odraslih, opravil je tudi katehetsko pedagoško specializacijo na Katehetskem inštitutu Pedagoške fakultete Papeške salezijanske univerze. Leta 1996 je pripravljal in koordiniral prvi papežev obisk v Sloveniji, navaja STA.

Alojz Uran Foto: STA

Leta 2004 je bil imenovan za ljubljanskega nadškofa metropolita. Leta 2009 je s tega mesta nepričakovano odstopil, uradno iz zdravstvenih razlogov, pozneje pa se je izvedelo, da je od Svetega sedeža dobil navodilo, naj se umakne iz javnega življenja. Pozneje je moral Slovenijo zapustiti ter je nekaj časa živel in deloval v Trstu. Leta 2015 se je vrnil v Slovenijo, kjer je opravljal različne pastoralne dejavnosti in pomagal pri življenju lokalne Cerkve.

 

Kot so zapisali na Slovenski škofovski konferenci, se je Uran po uradni upokojitvi z velikim veseljem in gorečnostjo posvetil duhovnemu spremljanju različnih skupin na številnih romanjih. "Med ljudmi bo ostal v trajnem spominu zlasti po svojem izrednem pevskem talentu, lepem glasu in svoji topli, dobrodušni človeški naravi. Rad se je srečeval z ljudmi in kmalu je s svojim vedrim razpoloženjem spodbudil, da se je oglasila ljudska pesem," so po poročanju STA še zapisali v njegovem življenjepisu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin