Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 4. 2023,
6.26

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

134

Natisni članek

kmetje protestni shod

Torek, 25. 4. 2023, 6.26

1 leto

Kmetje zavzeli Trg republike, policija izdala posebno opozorilo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

134

Pred poslopjem parlamenta v Ljubljani so se že drugič v zadnjem mesecu dni na protestnem shodu zbrali kmetje iz vse Slovenije. Mnogi so v prestolnico prišli z avtobusi, nekateri pa so pred DZ prispeli tudi s traktorji. Promet v središču Ljubljane je močno zgoščen, na Dunajski in Tivolski cesti so kmetje s traktorji promet popolnoma ohromili. Če ni nujno potrebno, policisti potovanje v središče mesta zato odsvetujejo. Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je ocenil, da je bilo na protestu 1.500 traktorjev ali celo več. 

Okoli 11. ure so se kmetje iz vse države začeli zbirati na ulicah Ljubljane. Z zastavami v rokah so se napotili proti Trgu republike, kjer se je točno opoldne začel protestni shod. Pred parlamentom se je zbralo več tisoč ljudi.

Kot je v izjavi za Siol.net povedala Aleksandra Golec, predstavnica Policijske uprave Ljubljana za odnose z javnostmi, je današnji protest potekal mirno. Udeleženci so vrgli nekaj dimnih bomb, izgredov ali podobnih dogodkov pa ni bilo.

Promet v središču mesta je močno zgoščen, na Dunajski in Tivolski cesti se je promet popolnoma ustavil. 

Promet na Tivolski cesti stoji.  | Foto: Aljaž P. Kunej Promet na Tivolski cesti stoji. Foto: Aljaž P. Kunej

Medved: Ko kmet protestira, država že krvavi

"Dovolj je", "Brez kmeta ni hrane" in "Stop davčnim pritiskom na kmeta". To je le nekaj gesel, ki so jih je bilo slišati na Trgu republike, kjer je zbrane najprej nagovoril predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. "Danes nismo tukaj zaradi denarja, tudi to nam nekateri očitajo. Danes smo tukaj, ker želimo ohraniti svojo pravico do kmetovanja. Dovolj nam je. Ne zahtevamo denarja, ne zahtevamo odstopa, zahtevamo vzdržne pogoje za delo. Zahtevamo politiko, ki bo pravična," je dejal Medved. 

"Kmet je na svoji zemlji kralj. Ko kmet protestira, država že krvavi," je dejal Medved in spomnil, da se je sindikat kmetov s preostalimi nevladnimi organizacijami, ki delujejo v interesu kmetijstva, odločil za vseslovenski protestni shod kmetov, ker so razmere za kmetovanje nevzdržne. Pri tem je naštel okoljske omejitve, davčna bremena, nerazumno zakonodajo, ki so "jo pisali posamezni skrajni okoljevarstveniki daleč stran od kmetij".

Na shodu 1.500 traktorjev 

Medved je ob robu protesta ocenil, da na shodu sodeluje 1500 traktorjev ali celo več, ter več tisoč udeležencev. "V sanjah si nismo mogli misliti, da imamo takšno podporo in od vlade zahtevamo, da vzpostavi pogoje, da bo kmet na slovenski zemlji še lahko obstajal," je poudaril. 

Napovedal je, da bodo, če ne bodo uslišani, protestne aktivnosti še stopnjevali. "Celotni vladi s predsednikom vlade na čelu dajemo opozorilo, naj začnejo delati in poiščejo rešitve. Za slovenskega potrošnika in kmeta," je poudaril. 

Številni so pred parlament prispeli s traktorji. Med protestniki, ki so se zbrali v Ljubljani, je bilo tudi veliko mladih, ki se ukvarjajo s kmetovanjem. 

Protest kmetov | Foto: Ksenija Mlinar Foto: Ksenija Mlinar

Protest kmetov | Foto: Ksenija Mlinar Foto: Ksenija Mlinar

Protest kmetov | Foto: Ksenija Mlinar Foto: Ksenija Mlinar Protest kmetov | Foto: Ksenija Mlinar Foto: Ksenija Mlinar

Kmetje soglasno: Če mi nehamo delati, bomo hrano uvažali

"Zastonj nismo tukaj. Naj nas pustijo pri miru. Vsak dan je slabše. Kmetje ne uničujemo narave," je za Siol.net povedal udeleženec protesta Jože Valjavec.

"Mi se trudimo za živali. Mi proizvajamo hrano za vas, vi pa nas za to dostojno plačajte in cenite. Mi imamo 24-urni delavnik. Brez dopustov," je dejala Veronika Voga iz Dramelj, kjer gojijo piščance za Perutnino Ptuj. 

Medtem je Igor Hladnik iz Petkovca povedal, da protestirajo proti neživljenjskim okoljskim zahtevam kmetijske politike in temu, da so dežurni krivec za vse.

"Zahtevamo boljšo politiko kmetijstva. Mi delamo cele dneve, ni bolniške, niti dneva porodniške nisem imela. To je način življenja. Narava se ohranja, mi kosimo, gozdove čistimo. Če mi nehamo delati, bomo hrano uvažali," je opozorila 33-letna Ana Rabič iz Slovenske Bistrice. 

Matej Brezovnik iz Radelj ob Dravi je povedal, da so pred protestom tudi njega obiskali policisti. Ob tem pa je spomnil, da na najboljših kmetijskih površinah gradijo industrijske cone in ceste.

Protest kmetov. | Foto: Reuters Foto: Reuters
Kmetje so se danes zbrali v prestolnici in tudi drugih krajih po državi. Podoben shod so kmetje pripravili že 24. marca, čemur sta sledila sestanek z vlado in dogovor o oblikovanju delovne skupine. Pretekli teden pa so nato predstavniki organizacij s področja kmetijstva sporočili, da so pogajanja z vlado opustili.

Kmetje so zahteve do vlade zbrali v več točkah. Med njimi so, naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, da se zmanjša območja Nature 2000, da se kmetov ne obremenjuje z novimi davki, da so ukrepi jasni in administrativno nezahtevni, da se neposredna plačila uskladi z inflacijo, da se zmanjša populacija zveri in divjadi, da se uredi zaščita najboljših kmetijskih zemljišč ter zavrne uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev.

protest kmetov
Novice Kmeta pred torkovim protestom obiskali možje v modrem. Policija: Nikogar ne ustrahujemo.
Društvo za zaščito konj Velenje je v svoj hlev na Polzeli sprejelo zanemarjenega in izmučenega konja Maxi Liona.
Novice Predlog novele o zaščiti živali buri duhove
Sindikat kmetov Slovenije
Novice Kmetje ogorčeni nad Golobovo izjavo
Anton Medved, Sindikat kmetov Slovenije
Novice Policija v torek v središču Ljubljane pričakuje več tisoč protestnikov
Ne spreglejte