SiolNET. Novice Slovenija
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Ljubljani oddelek za gripo poln. Na Hrvaškem že sedem mrtvih.

1,43

termometer

UKC Ljubljana
Foto: Klemen Korenjak

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana bolnike z gripo, ki prihajajo v Bolnico dr. Petra Deržaja, usmerjajo na infekcijsko kliniko, saj je oddelek za gripo v omenjeni bolnišnici z 20 posteljami že poln, je danes po rednem obisku ključnih oddelkov, vseh intenzivnih terapij in urgenc povedal direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder.

"Po zagotovilu dežurne zdravnice imamo še dovolj prostih postelj za danes in v nedeljo, tako da bomo v tem koncu tedna pravzaprav lahko sprejeli dodaten dotok bolnikov," je v izjavi za javnost v UKC Ljubljana dejal Šabeder.

Na vseh intenzivnih terapijah, tako na Internistični prvi pomoči (IPP) kot na urgentnem kirurškem bloku in splošni nujni medicinski pomoči, je stanje danes normalno, obravnavanje bolnikov pa je po Šabedrovih besedah tekoče.

gripa prehlad Novice Gripa na pohodu: Na Hrvaškem sedem žrtev in 8460 obolelih

Začasno prerazporedili kader zdravstvene nege

Obiskali so tudi Center intenzivne internistične medicine (CIIM) z najtežjimi bolniki, kjer so pred dobrim tednom dni odprli dodatno sobo z dvema posteljama. "To nam je uspelo narediti tako, da smo začasno prerazporedili kader zdravstvene nege iz drugih intenzivnih terapij, saj se že kar nekaj časa srečujemo z velikim pomanjkanjem kadra na intenzivni terapiji 3. Sobe so polne, trenutno je 12 bolnikov, sta pa na tem oddelku še prosti dve postelji," je poudaril Šabeder.

Posebej je poudaril, da zaradi naraščanja primerov gripe na večini oddelkov UKC Ljubljana velja omejitev obiskov, na nekaterih oddelkih pa tudi popolna prepoved. Na oddelkih je obisk omejen na eno zdravo osebo na 30 minut ali eno uro.

Gripa, Krka Trendi Aaaaaačiiih! Kaj pa če je gripa?

Tudi nadzorni zdravnik na IPP Gregor Mlinšek je potrdil, da je stanje v bolnišnici "pod nadzorom". "Ponoči in včeraj je bil naval bolnikov, kajti v tem zimskem času naraščajo okužbe dihal, ni vsaka takšna okužba gripa, od petka do zdaj smo pregledali okoli 100 bolnikov," je dejal in dodal, da je bil pri pri vsakem desetem podan sum za gripo, pri polovici pa gripa tudi dokazana. To po njegovem pomeni, da je bila za približno pet odstotkov bolnikov, ki so prišli na IPP v zadnjih 36 urah, dokazana gripa.

Umrli so tudi ljudje z dobrim imunskim sistemom

"Pri dveh, treh bolnikih gripa ni hujša, niso tu zaradi težavne stopnje gripe, ampak ker imajo pridružene bolezni in so starejši, zato potrebujejo intenzivnejši nadzor," je še pojasnil Mlinšek.

O tem, za kakšen virus gripe gre pri nas in ali je podobna tisti na Hrvaškem, kjer je bilo že sedem smrtnih primerov, umrli so tudi ljudje z dobrim imunskim sistemom, pa je Mlinšek odgovoril, da ne pozna hrvaških primerov. Omenjeni trije bolniki, ki ležijo v 24-urni bolnišnici, imajo gripo tipa A, ne analizirajo pa imunskega sistema v tem akutnem stanju, je dodal.

Šabeder je komentiral pričakovanje ministra za zdravje Sama Fakina, da bo bolnišnicam z zdajšnjo kadrovsko zasedbo in v okviru osnovne delovne zadolžitve, a z ustrezno reorganizacijo dela uspelo obravnavati več bolnikov. Kot je dejal, so v UKC v lanskem letu naredili kar nekaj korakov k optimiziranju poslovnih procesov. "Ta trenutek pripravljamo tudi popis poslovnih procesov, da bi izboljšali organizacijo in poskušali z obstoječim kadrom, tako z zdravniki kot z osebjem v zdravstveni negi, opraviti večje število obravnav," je pojasnil Šabeder.

odprtje oddela za epidemine bolnišnica UKC postelja Novice Pred vrhuncem sezone gripe v Bolnici Petra Držaja odprtje oddelka za epidemije #video

Potrebnega bo več denarja

A povečanje števila obravnav in zmanjšanje čakalnih vrst po njegovem prepričanju ne bo mogoče brez dodatnih sredstev in plačila vseh specialističnih obravnav, kot je obljubil Fakin. Na določenih segmentih, kjer kronično primanjkuje osebja, pa bo treba po njegovem opozorilu popolniti kadrovsko zasedbo.

"Gre za to, da poskušamo delovati znotraj finančnega načrta in kadrovskega načrta tako, da bomo v letošnjem letu morali iskati, verjetno na področjih, kjer je premalo strokovnjakov, dodaten kader, ki presega tako imenovani kadrovski načrt," je še navedel Šabeder.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • KrnekiSamDaJe / 20.01.2019. ob 10:20 0 0

    Hvala za clanek. Pohvalno, koncno eden, ki informira ter ni skrita reklama za cepljenje.

    0 0
delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin