Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 6. 2017,
10.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

33

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša SDS arbitraža NSi

Petek, 30. 6. 2017, 10.56

6 let, 6 mesecev

Opozicija ostro nad arbitražno odločbo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

33

Janez Janša v družbi Branka Grimsa in Anžeta Logarja | Foto STA

Foto: STA

V največji opozicijski stranki SDS niso zadovoljni z odločitvijo arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško. Predsednik SDS Janez Janša je ocenil, da je Slovenija, ki je ob osamosvojitvi nadzorovala celoten Piranski zaliv, v četrtek izgubila četrtino, v koridorju, ki ga je določilo arbitražno sodišče, pa bo imela le splošne pravice.

Janez Janša je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da je Slovenija dobila le komunikacijski prehod, to pa ni tisto, kar je imela 25. junija 1991, "in kar je obljubljala tista stran, ki je glasovala za sporazum".

Slovenija na morju meji na Italijo in Hrvaško, ne na mednarodne vode, kdor trdi drugače, namerno zavaja, v zvezi z razsodbo arbitražnega sodišča pravi Janša. Meni, da je odločitev slabša, kot je bil sporazum Drnovšek-Račan, ki je prek mednarodnih voda določal stik Slovenije z odprtim morjem.

Glede pozivov k enotnosti politike je dejal, da bo Slovenija enotna, če bomo priznali stanje, kot je, in ne bomo lagali sami sebi.

Opozoril pa je, da je bil arbitražni sporazum potrjen na referendumu, zato Slovenijo pravno veže, čeprav je po njegovem prepričanju v nasprotju s sklepom, ki ga je sprejel DZ leta 2013 ob vstopanju Hrvaške v EU.

Janša je še dejal, da se razsodbe sodišča ne da enostransko realizirati, ter dodal, da je Hrvaška od arbitražnega sporazuma odstopila takoj, ko je postalo jasno, da bo vstopila v EU. Ocenjuje, da bi bila možnost, da bi Hrvaška sodelovala, čas njenega vstopanja v schengensko območje.

V Levici opozarjajo, da arbitraža ne sme zakriti drugih težav v državi

V poslanski skupini Levica pravijo, da je treba sodbo arbitražnega sodišča spoštovati. A vprašanje arbitraže ne sme postati nekaj, kar bo zakrilo vse druge pereče težave v naši državi, "ki so veliko večje kot samo vprašanje meje", je v izjavi novinarjem v DZ opozoril poslanec Levice Matej T. Vatovec.

Arbitraža je po besedah poslanca Levice Mateja T. Vatovca dosegla svoje, "očitno drugače nismo bili sposobni, ne sme pa to postati nekaj, kar bo zakrilo vse druge teme". | Foto: Arbitraža je po besedah poslanca Levice Mateja T. Vatovca dosegla svoje, "očitno drugače nismo bili sposobni, ne sme pa to postati nekaj, kar bo zakrilo vse druge teme". "Žalostno je, da se državama v 26 letih ni uspelo dogovoriti o tem, predvsem zaradi interesov elit tako v Zagrebu kot v Ljubljani, ki so na podlagi tega velikokrat prikrivale notranjepolitične teme," je Vatovec ocenil v prvem odzivu na sodbo.

Arbitraža je po njegovih besedah dosegla svoje, "očitno drugače nismo bili sposobni, ne sme pa to postati nekaj, kar bo zakrilo vse druge teme". V mislih je treba imeti spremenjene okoliščine in potrebe ljudi, ki jih odločba arbitražnega sodišča zadeva, je opozoril poslanec.

Istočasno se mora država po njegovih besedah posvečati večinski težavi, kar naj bi bila "socialna stiska, revščina v tej državi".

V NSi razočarani nad sodbo, a jo sprejemajo

V NSi so nad razsodbo arbitražnega sodišča razočarani, je v izjavi za medije povedal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Se pa zavedajo, da alternativa "praktično ne obstaja" in da je treba arbitražno razsodbo sprejeti takšno, kot je. V nobenih bilateralnih pogajanjih s Hrvaško najverjetneje ne bi dosegli več.

"Če želi Evropska unija tudi v praksi uresničiti tisto, kar zagovarja, potem je jasno, da se mora postaviti na stran prava," je poudaril vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. | Foto: Matej Leskovšek "Če želi Evropska unija tudi v praksi uresničiti tisto, kar zagovarja, potem je jasno, da se mora postaviti na stran prava," je poudaril vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Foto: Matej Leskovšek Tonin je pojasnil, da so v NSi nezadovoljni zlasti zaradi določitve meje na morju, ob Dragonji in v Razkrižju. Slovenija je tako na neki način "prisiljena sprejeti tisto, kar je bilo razsojeno". To se pričakuje od države, ki spoštuje demokratične standarde in pravne norme, zato Tonin to pričakuje tudi od Hrvaške.

Pri tem v NSi računajo na svetovne velesile, zlasti pa na EU, da bodo Hrvaško znova in znova opominjali, da je treba razsodbe mednarodnih sodišč in mednarodno pravo spoštovati. EU ima v tem pogledu tudi zelo močni orodji, ki bi spodbudili Hrvaško, naj razsodbo sprejme - to sta evropski denar in glasovalne pravice v njenih institucijah, je povedal Tonin.

Cerkev poziva k spoštovanju arbitražne odločitve

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci se je zavzela, da bi tako Slovenija kot Hrvaška spoštovali in uresničili arbitražno odločitev o meji. "Gotovo je, da vse odločitve arbitražnega sodišča ne ustrezajo našim pričakovanjem (...), vendar smo zavezani dolžnosti, da jih sprejemamo," so zapisali v sporočilu. 

"Pričakujemo, da bosta tako Cerkev na Slovenskem kot tudi Cerkev na Hrvaškem lahko uskladili meje škofij in s tem prispevali pomemben delež k uresničitvi odločitve arbitražnega sodišča," je v sporočilu iz Komisije Pravičnost in mir pri SŠK zapisal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Tu se bo po njegovih besedah tudi pokazala verodostojnost EU. "Če želi Evropska unija tudi v praksi uresničevati tisto, kar zagovarja, potem je jasno, da se mora postaviti na stran prava," je poudaril.

Od slovenskega parlamenta pa v NSi pričakujejo, da bo sprejel zakon, ki bi zaščitil interese tistih slovenskih državljanov, katerih domovi so ostali na drugi strani meje. Za približno 30 takšnih hiš ob Dragonji in v Razkrižju naj se po predlogu NSi sprejme poseben zakon.

 

Ne spreglejte