Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andrej Černic

Petek,
15. 10. 2021,
11.25

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

9

Natisni članek

stavka PCT Italija

Petek, 15. 10. 2021, 11.25

2 leti, 6 mesecev

V Trstu protest in stavka. Lahko pričakujemo popoln kolaps? #video

Andrej Černic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

9

V pristanišču v Trstu je tudi danes potekala stavka proti uvedbi zelenega digitalnega potrdila, ki jo je sklicala Koordinacija tržaških pristaniških delavcev (CLPT). Danes je namreč v Italiji za vse zaposlene (v javnem in zasebnem sektorju) začela veljati uredba, ki predpisuje pogoj PCT ob vstopu na delovno mesto. Proti temu ukrepu so bili v zadnjih tednih najglasnejši prav tržaški pristaniški delavci, ki so za današnji dan napovedali blokado pristanišča.  

Bloomberg Adria
Novice Bloomberg prihaja v Slovenijo

Delavci so s stavko začeli ob 7. uri zjutraj. Od takrat so se pred sedmim pomolom pristanišča, ki je neke vrste operativni center (predvsem vhodna točka za tovornjake), zbirali ne samo stavkajoči delavci, temveč tudi številni protestniki, ki zaposlene v pristanišču podpirajo. Stavkajoči so vsem kolegom, ki se s stavko ne strinjajo, zagotovili prost dostop do delovnega mesta.

Več tisoč protestnikov, vztrajali so tudi v popoldanskih urah

Drugačna pa je bila slika dogajanja za promet, ki bi moral prestopiti prag pristanišča. Tudi v tem primeru stavkajoči po dozdajšnjih informacijah puščajo "prosto pot", čeprav je množica udeležencev shoda že tako velika, da je tovornjakom prehod skoraj onemogočen. Zaradi tega se številna vozila zapuščajo območje pristanišča. Več virov pa potrjuje, da je tovornjakom dostop omogočen na drugi vstopni točki. 

Udeležencev je po oceni policije nekaj tisoč, organizatorji govorijo že o deset tisoč in več protestnikih pred sedmim pomolom tržaškega pristanišča. Udeleženci shoda niso samo iz Furlanije - Julijske krajine, temveč tudi iz sosednjih dežel. 

V popoldanskih urah se je pred sedmim pomolom tržaške luke protestni shod stavkajočih delavcev in protestnikov proti PCT pogoju nadaljeval. Okoli 14. ure je vodja stavkajočih delavcev, zbranih v sindikatu CPLT, Stefano Puzzer na tiskovni konferenci in v nagovoru protestnikom dejal, da se bo stavka nadaljevala do izpolnitve zahteve o umiku PCT pogoja. Dejal je še, da je uvedba zelenega digitalnega potrdila po njegovem mnenju izsiljevanje, ki si ga je privoščila Draghijeva vlada. Protestni shod poteka mirno, rodilo se je sicer nekaj napetosti, ki pa niso prerasle v nasilne izgrede. Spet pa je potrebno zabeležiti nekaj primerov znašajna nad novinarji. Tokrat je  skupinica protestnikov prekinila javljanje v živo za eno od televizijskih hiš, ki so danes množično prisotne v Trstu.

Protestniki trdijo, da se je velika večina zaposlenih v pristanišču odločila za stavko. Po njihovih besedah je tako 800 delavcev oziroma nekaj več kot 80 odstotkov vseh zaposlenih prekrižalo roke. Pristanišče naj bi tako bilo de facto blokirano. Predsednik tržaškega pristanišča Zeno D'Agostino pa je dejal, da delo znotraj pristanišča teče, pa čeprav v omejenem obsegu. Grožnje s popolno blokado se po njegovih besedah niso uresničile.

Kako drugod?

Za današnji dan so napovedali še več protestnih shodov. Nekoliko bolj odmeven je bil tisti v pristanišču v Genovi. Tam so nasprotniki zelenega digitalnega potrdila blokirali mednarodni prehod San Benigno in terminal za potniške ladje. Prehod je tu zaprt za blago, ne pa za ljudi. Po nekaterih ocenah naj bi vsekakor delovanje pristanišča zaenkrat ne bilo ogroženo, a to predvsem zaradi manjšega števila ladij, ki naj bi priplule v pristanišče. Protestniki so v Genovi tudi onemogočili dostop do mesta po eni od bolj prometnih obvoznic. Proteste so dalje zabeležili tudi v Anconi (pristanišče na jadranski obali). V ostalih pristaniščih zastojev niso zabeležili. V Benetkah, Potenzi in Neaplju protestnikov ni, v pristanišču Gioia Tauro naj bi stavkalo 60 zaposlenih, a zastojev tudi tukaj ni.

Mestni protestni shodi

Protestni shodi so na današnji dan tudi po nekaterih mestnih središčih. V Rimu so pristojne oblasti dovolile shod na območju Circusa maximusa. Po sobotnem dogajanju, ki je privedlo do opustošenja sedeža sindikata CGIL, je tudi za današnji shod veljal rdeči alarm glede možnosti izgredov, ki pa jih doslej ni bilo. Protestniki proti PCT pogoju so pojasnili, da je njihovo zeleno kovidno potrdilo italijanska ustava. Shod je pričakovati tudi v Bologni, protestniki pa so že stopili na ulico v Livornu in Firencah.

Epidemiološka slika se izboljšuje
V Italiji se medtem epidemiološka slika izboljšuje. Višji svet za zdravstvo je danes objavil podatke zadnjega tedenskega monitoringa o širjenju epidemije. Spodbudni so podatki o pojavnosti virusa, ki kažejo na padec primerov. Ta teden so zabeležili 37 primerov na 100 tisoč ljudi. Reprodukcijsko število RT znaša 0,85, delež dnevnih okužb pa je v povprečju okoli 1 odstotka vseh izvedenih testov. V Italiji je precepljenost populacije nad 12. letom starosti 81 odstotna, prvi odmerek pa je prejelo že 85 odstotkov ljudi nad 12. letom. Vlada je medtem nakazala tudi možnost, da bi PCT pogoj priznala tudi vsem tistim, ki so cepljeni s kitajskimi in ruskimi cepivi Sinovac, Sinopharm in Sputnik.

Da prave blokade ni bilo, je potrdil tudi vodja največjega sindikata znotraj tržaškega pristanišča Filt CGIL Valentino Lorelli, ki je dejal, da stavka in blokada v takem obsegu, kot so jo napovedovali, nista uspeli. Pojasnil je, da je po njegovih informacijah velika večina zaposlenih na delovnem mestu ter da tudi ves promet normalno prihaja v pristanišče in ga zapušča na vseh prehodih razen na tistem, kjer se je zbrala množica protestnikov.

Kamil Stoch
Sportal Na tekmi le cepljeni gledalci

Oglasil se je tudi predsednik tržaškega pristanišča Zeno D'Agostino. Dejal je, da proizvodnja v pristanišču teče, pa čeprav v zmanjšanem obsegu. Že pred tem (okoli 9. ure zjutraj) je za tiskovno agencijo AGI izjavil, da je stanje tako, kot si ga je sam želel. O uresničitvi grožnje z odstopom je dejal, da je še prezgodaj karkoli reči. Prav na sedmem pomolu naj bi na primer ravnokar raztovarjali ladjo, ki je priplula iz Turčije. Da tržaško pristanišče ni obstalo, je nazadnje dejal tudi Massimiliano Fedriga, predsednik Furlanije - Julijske krajine (Trst je glavno mesto te dežele). 

Stefano Puzzer, vodja sindikata CLPT, organizatorja današnjega shoda, je danes dejal, da blokade ne bo in da ne bodo ovirali kolegov pri vstopanju na delovno mesto. Ob tem je povedal, da se bo njihova protestna akcija nadaljevala, dokler ne bo vlada popustila in se odpovedala obveznemu pogoju PCT na področju dela. Novosti je pričakovati ob 13.30, ko bodo predstavniki CLPT spregovorili na tiskovni konferenci.

joc
Novice SBC pod novim vodstvom usmerjen predvsem v podporo odgovornega podjetništva

Kaj je CLPT? 

Koordinacija tržaških pristaniških delavcev (CLPT) ni večinski sindikat v tržaškem pristanišču. Vanj je vpisanih približno 30 odstotkov vseh zaposlenih v pristanišču v Trstu. V zadnjih tednih je bil močno na okopih pri nasprotovanju uvedbi pogoja PCT, ker ga v Trstu približno 40 odstotkov zaposlenih ne izpolnjuje. Trst je vsekakor mesto, kjer je delež necepljenih med najvišjimi v Italiji. Tukaj so bili v zadnjih tednih tudi najbolj množični protesti proti uvajanju pogoja PCT, ki so na ulice spravili do 20 tisoč ljudi. 

O omenjenem sindikatu in organizatorju protestov je včeraj pisal tržaški dnevnik Il Piccolo. CLPT je nastal leta 2014 zaradi notranjih nesoglasij v sindikalnem svetu pristanišča. Tržaški dnevnik še pojasnjuje, da je vezna nit sindikata tudi sklicevanje na gibanje tržaškega avtonomizma. Gre za gibanje, ki je bilo pred slabim desetletjem v Trstu zelo močno in je zagovarjalo neodvisnost Trsta od Italije ter ponovno vzpostavitev Svobodnega tržaškega ozemlja (tako kot v obdobju med letoma 1945 in 1954, ko je Trstu vladala zavezniška uprava). Do nedavnega spora zaradi pogoja PCT je bil ta sindikat v sozvočju s predsednikom D'Agostinom, ki je bil med najbolj zaslužnimi za to, da je vlada v Trstu (ponovno) uvedla prostocarinski režim. To je bil tudi prvi pogoj za ponovni zagon pristanišča.

Jože Skubic
Trendi Pri le 54 letih umrl pevec zimzelene narodno-zabavne uspešnice
Ne spreglejte