Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2024,
14.33

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,40
Vesna Nahtigal upravna enota stavka GZS

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 6. 2024, 14.33

1 mesec

V gospodarstvu opozarjajo na težave zaradi stavke na upravnih enotah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,40
Upravna enota | V GZS bi si želeli dopolnitve seznama bistvenih nalog, ki jih v času stavke opravljajo zaposleni na upravnih enotah. | Foto STA

V GZS bi si želeli dopolnitve seznama bistvenih nalog, ki jih v času stavke opravljajo zaposleni na upravnih enotah.

Foto: STA

Podjetja poročajo o vse več težavah zaradi stavke na upravnih enotah, je v pogovoru z novinarji povedala generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal. Težave se pojavljajo pri zaposlovanju tujih delavcev in zaradi zamud pri izdaji gradbenih dovoljenj. V gospodarstvu bi si želeli razširitve nabora bistvenih nalog v času stavke.

Nahtigalova je poudarila, da na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) niso proti stavki in boju zaposlenih na upravnih enotah za boljše plačilo, a bi si želeli, da bi upravni delavci, od katerih je gospodarstvo odvisno za izvajanja administrativnih postopkov, izvajali vsaj minimum javnih storitev.

Tako kot je zdaj, ni dobro za nikogar, je prepričana Nahtigalova. Na težave pri podeljevanju dovoljenj za prebivanje in delo tujcev po njenih besedah opozarjajo v praktično vseh panogah, saj je slovensko gospodarstvo kot celota iz leta v leto bolj odvisno od tuje delovne sile. Zaradi stavke zaposlenih na upravnih enotah ne morejo zaživeti niti zadnje zakonske spremembe, ki naj bi odpravile zamaške pri podeljevanju teh dovoljenj, je dodala generalna direktorica GZS.

Zamude pri izdaji gradbenih in vozniških dovoljenj 

Na težave zaradi zamud pri izdaji gradbenih dovoljenj pa po njenih besedah opozarjajo predvsem podjetja iz lesnopredelovalne in gradbene panoge, natančneje npr. izdelovalci montažnih hiš. Ti so tako za postavitev tovrstnih objektov izpolnili že vse pogoje in izdelali potrebne izdelke oz. dele, zdaj pa so obstali na zadnji stopnički pred začetkom del. Zaradi tega se jim kopičijo zaloge, nabirajo si zamude, grozi jim izguba poslov in strank.

V logističnih podjetjih medtem izpostavljajo negativne posledice podaljšanja čakanja na vozniška dovoljenja.

Želijo si dopolnitve seznama bistvenih nalog

V GZS bi si, tako Nahtigalova, želeli dopolnitve seznama bistvenih nalog, ki jih je treba izvajati v času stavke, da bi ta torej vključeval tudi pomembne storitve za gospodarstvo. Že ta teden naj bi imeli na to temo sestanek z ministrstvoma za javno upravo in gospodarstvo, turizem in šport.

Andreja Erjavec, načelnica, Upravna enota Ljubljana
Novice Minister razrešil načelnico ljubljanske upravne enote Andrejo Erjavec
policija, policisti
Novice Ogorčeni policijski in vojaški sindikati napovedujejo stavko in protest. Na ministrstvu jim odgovarjajo.
Ne spreglejte