Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Četrtek,
25. 4. 2019,
16.16

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,39

16

Natisni članek

Gorenje Hisense odpuščanje delavci sindikat Velenje

Četrtek, 25. 4. 2019, 16.16

4 leta, 12 mesecev

V Gorenju bo službo izgubilo 270 delavcev

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,39

16

Gorenje Velenje | V Gorenju pišejo, da bodo zmanjšanje števila zaposlenih v podpornih službah dosegli z mehkimi metodami, kot so na primer upokojitve, na tistih delovnih mestih, za katera bodo ugotovili, da ni več potrebe po delu, pa tudi z odpovedmi pogodb o zaposlitvi.  | Foto Ana Kovač

V Gorenju pišejo, da bodo zmanjšanje števila zaposlenih v podpornih službah dosegli z mehkimi metodami, kot so na primer upokojitve, na tistih delovnih mestih, za katera bodo ugotovili, da ni več potrebe po delu, pa tudi z odpovedmi pogodb o zaposlitvi.

Foto: Ana Kovač

V Gorenju ocenjujejo, da bo zaradi reorganizacije zaposlitev izgubilo 270 presežnih delavcev ali dobrih šest odstotkov od skupaj 4212 vseh zaposlenih. Največ odpuščanj naj bi bilo v režiji podjetja oziroma v srednjem menedžmentu. Sindikat je zavrnil današnji posvet z vodstvom glede oblikovanja kriterijev za določitev presežnih delavcev. Napoveduje, da so pripravljeni poseči po najbolj radikalnih oblikah sindikalnega boja.

Prednostna naloga Gorenja v naslednjih mesecih bo poslovno preoblikovanje, ki vključuje tudi reorganizacijo na ravni celotne Skupine, torej tudi novo organizacijo in sistematizacijo delovnih mest tako v matičnem podjetju kot tudi v vseh hčerinskih družbah in poslovnih enotah v tujini.

"Poteka že integracija nekaterih Gorenjevih prodajnih podjetij v tujini s Hisensovimi prodajnimi podjetji, združitve smo že izpeljali v Veliki Britaniji, Franciji, Italiji, v teku je združitev v Rusiji in na Češkem. Prav tako bomo v Gorenje integrirali evropski del Hisensa International, vključno s tovarno televizorjev na Češkem," so zapisali v Gorenju.

Gorenje
Novice Gorenje: Pogodbe o zaposlitvi za določen čas so potekle 190 delavcem
Po tem, ko jo je prevzela kitajska korporacija Hisense, je družba Gorenje v letu 2018 ustvarila 1,184 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 1,7 odstotka manj kot v letu 2017. Kot smo pisali že pred enim mesecem, so zaradi prestrukturiranja ustvarili nekaj več kot 111 milijonov evrov izgube.

S tem, ko so se v začetku marca iz delniške družbe preoblikovali v družbo z omejeno odgovornostjo, želijo poenostaviti upravljanje ter omogočiti bolj učinkovito vodenje in sprejemanje odločitev znotraj Skupine, so zapisali v sporočilu za javnost. Na ta način se bo lahko Skupina hitreje odzivala na izzive in spremembe v poslovnem okolju, dosegla boljše izkoriščanje sinergij s Hisensom ter zmanjšala stroške poslovanja, so pojasnili.

Izvršni odbor SKEI Gorenje gospodinsjki aparati zahteva sprožitev postopek ugotavljanja odgovornosti posameznih vodstvenih delavcev za slabe poslovne rezultate, saj menijo, da delavci zanje niso odgovorni. | Foto: Ana Kovač Izvršni odbor SKEI Gorenje gospodinsjki aparati zahteva sprožitev postopek ugotavljanja odgovornosti posameznih vodstvenih delavcev za slabe poslovne rezultate, saj menijo, da delavci zanje niso odgovorni. Foto: Ana Kovač

Zmanjševanje števila zaposlenih z mehkimi metodami in odpuščanjem

V Gorenju pišejo, da bodo zmanjšanje števila zaposlenih v podpornih službah dosegli z mehkimi metodami, kot so na primer upokojitve, na tistih delovnih mestih, za katera bodo ugotovili, da ni več potrebe po delu, pa tudi z odpovedmi pogodb o zaposlitvi. Kot jim določa zakon, bodo v 30 dneh pripravili program razreševanja presežnih delavcev.

S predlogi glede reorganizacije sta seznanjena tudi sindikat in svet delavcev, ki sta v preučitev prejela predlog dogovora o kriterijih za določitev presežnih delavcev.

Izet Rastoder
Novice Gorenje prodalo svoje hčerinsko podjetje Rastoderju

Sindikat zahteva ugotavljanje odgovornosti vodstva za slabe rezultate

Izvršni odbor SKEI Gorenje gospodinsjki aparati zahteva sprožitev postopek ugotavljanja odgovornosti posameznih vodstvenih delavcev za slabe poslovne rezultate, saj menijo, da delavci zanje niso odgovorni, poroča časnik Večer. "Sindikat je z namenom zaščite vseh zaposlenih, ki niso odgovorni za situacijo, v kateri smo se znašli, pripravljen poseči po najbolj radikalnih oblikah sindikalnega boja," so za Večer še napovedali sindikalisti.

Danes bi se morali z vodstvom sestati in posvetovati glede omenjenih kriterijev, a sta sindikat in svet delavcev posvetovanje zavrnila in napovedala, da pri nadaljnjih posvetovanjih z delodajalcem ne bosta sodelovala, zato do dogovora o kriterijih ni prišlo, pišejo v Gorenju.

Že pred tedni so v Gorenju napovedali, da nameravajo tovarno televizorjev znamke Hisense na območju Gorenja v Velenju odpreti konec leta 2020. | Foto: STA , Že pred tedni so v Gorenju napovedali, da nameravajo tovarno televizorjev znamke Hisense na območju Gorenja v Velenju odpreti konec leta 2020. Foto: STA ,

Sprejem novih ukrepov bo v Gorenju sledil kljub zavrnitvi posveta s strani sindikata

"Kljub takšni odločitvi bo v prvi polovici maja predvidoma sledil sprejem nove organizacije, končnega besedila pravilnika o organiziranosti in upravljanju ter o sistemizaciji delovnih mest, vključno s katalogom delovnih mest," napovedujejo v Gorenju, kjer bodo v naslednjem koraku sprejeli kriterije za določanje in program razreševanja večjega števila presežnih delavcev.

Ocenjujejo, da bo v program predvidoma vključenih 270 presežnih delavcev ali dobrih šest odstotkov od skupaj 4212 vseh zaposlenih, število pa si bodo prizadevali še zmanjšati.

"Družba je sindikat in svet delavcev 24. aprila tudi pisno obvestila o nameravani redni odpovedi pogodb o zaposlitvi večjemu številu delavcev iz poslovnega razloga. Po vročitvi osnutka programa presežnih delavcev pa bo ne glede na današnji negativni odziv tako sindikat kot svet delavcev povabila na posvetovanje o možnih načinih za preprečitev in omejitev števila odpovedi ter o možnih ukrepih za preprečitev in omilitev škodljivih posledic," še pišejo v Gorenju.

Gorenje
Novice Gorenjeve delnice se s ponedeljkom umikajo z Ljubljanske borze
Skupina Gorenje sicer za prihodnji dve leti načrtuje dve veliki naložbi. Z več deset milijonov evrov vredno investicijo v tovarno televizorjev znamke Hisense v Velenju naj bi delo do leta 2023 dobilo tisoč ljudi, s širitvijo proizvodnih zmogljivosti v Valjevu v Srbiji pa bo tam nastal center za hladilno tehniko.

Že pred tedni so napovedali, da nameravajo tovarno televizorjev znamke Hisense na območju Gorenja v Velenju odpreti konec leta 2020.

V začetku bodo v novi tovarni odprli od 300 do 400 delovnih mest, v drugi fazi pa bo tam predvidoma delalo tisoč ljudi. Podobno je pred dnevi v pogovoru za Sobotno prilogo Dela napovedal že predsednik novoustanovljenega kolegija direktorjev Gorenja Franjo Bobinac. Investicija je ocenjena na nekaj deset milijonov evrov, v medijih se govori o 70 milijonih.
Gorenje
Novice Kaj Kitajci nameravajo z Gorenjem
Zoran Jovičić
Sportal Zoran Jovičić prevzel Gorenje Velenje
Gorenje
Novice Gorenje prevzemajo Kitajci, kaj bo s slovenskimi dobavitelji?
Ne spreglejte