SiolNET. Novice Slovenija
0,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Evropski komisiji obsodili Janševe obtožbe novinarjev

0,63

termometer

Janez Janša |  | Foto: STA
Foto: STA

V Evropski komisiji so danes obsodili obtožbe slovenskega premierja Janeza Janše na Twitterju, da avtorica kritičnega članka spletnega medija Politico o položaju medijev v Sloveniji laže. Ob tem so izpostavili, da so sovraštvo, grožnje in osebni napadi na novinarje nesprejemljivi.

"Z vami sodelujemo v tem medijskem središču vsak dan, zato zelo dobro poznamo profesionalnost in predanost bruseljskih novinarjev," je poudaril govorec komisije Christian Wigand v odgovoru na vprašanje dopisnika avstrijskega časnika Die Presse. Ob tem je izrecno izpostavil avtorico Politicovega članka o položaju medijev v Sloveniji Lili Bayer, piše STA.

"Svobodni in neodvisni mediji so ključni za demokracijo in vrednote EU"

Govorec je pri tem spomnil na besede podpredsednice komisije za vrednote in preglednost Vere Jourove, izrečene pred približno letom dni v kontekstu napadov na novinarje v Sloveniji: "Svobodni in neodvisni mediji so ključni za demokracijo in vrednote EU. Njihova naloga je, da preverjajo odgovornost nas, politikov. Zaščita novinarjev mora biti prioriteta za vsako državo. Ne sme biti sovraštva, groženj in osebnih napadov." "Te besede veljajo tudi danes," je dodal Wigand.

Tonin o Janševih tvitih: Kot politiki tudi novinarji ne bi smeli biti presenečeni nad kritiko

Prvak NSi Matej Tonin je vsebino tvitov premierja Janeza Janše danes komentiral z besedami, da tako kot politiki tudi novinarji ne bi smeli biti presenečeni nad kritiko. "Tako politiki kot novinarji smo neke vrste javne osebnosti, katerih delo je vsem na razpolago, vsem vidno. In seveda ocene o našem in vašem delu so lahko različne," je dejal.

"Tako kot politiki prenašamo vse kritične besede in vse stvari, ki sodijo k poklicu, tako najverjetneje tudi novinarji ne bi smeli biti presenečeni, če kdo izreče kakšno kritično besedo na vaše prispevke oziroma na vaše pisanje," je Tonin odgovoril na vprašanje, kako komentira vsebino premierjevih tvitov.

"Predsednik vlade je strasten tviteraš. Če bi kakšen tvit manj napisal, bi imeli najverjetneje tudi kakšno fronto manj. Ampak takšen je in najverjetneje se ne bo spremenil," je še dejal Tonin o premierjevem tvitanju. Dodal je tudi, da imata s predsednikom vlade različen stil tvitanja in da vsak sprejema odgovornost za svoje besede.

Na premierjevo tvitanje se je danes odzvala tudi evropska poslanka Ljudmila Novak (EPP/NSi). "Ne bi me presenetilo, če bi se Slovenija zaradi neprimernih odzivov predsednika vlade znašla pod drobnogledom Evropskega parlamenta in drugih evropskih institucij," je tvitnila ob povezavi do izjave na svoji spletni strani.

Na njeno objavo se je odzval tudi Janša, ki je tvitnil, da se ne boji drobnogleda. "Pozdravljamo čim bolj dosleden "drobnogled" slovenskega medijskega prostora, financiranja medijev, izvora premoženja lastnikov Večer, Delo, Dnevnik itd., delovanja pravosodja, zlorab državnih institucij, financiranja paradržavnih NVO z Metelkove in Roga," je zapisal na Twitterju.

Že pred tem se je Janša odzval tudi na poročanje o odzivu Evropske komisije. "Evropska komisija da je obravnavala moj odgovor na laži portala Politico? Kdaj pa? Bi pa koristilo. Bomo uradno predlagali, da ne boste več manipulirali," je zapisal v odzivu na poročanje časnika Večer o odzivu Evropske komisije. (STA)

Glavni govorec komisije Eric Mamer pa je ob tem izpostavil, da to sporočilo v celoti podpira tudi predsednica komisije Ursula von der Leyen, še piše STA.

"Žaljivih besed v odnosu do novinarjev ne sprejemamo in jih obsojamo"

Za tem so se zvrstila številna dodatna vprašanja tujih bruseljskih dopisnikov, tako glede položaja medijev v Sloveniji kot glede Janševih obtožb novinarke Politica. Novinarji so večkrat vprašali, ali torej komisija jasno obsoja Janševo ravnanje. "Da, seveda. Žaljivih besed v odnosu do novinarjev, vključno s tem konkretnim primerom, ne sprejemamo in jih obsojamo. Naj bo to absolutno jasno," je dejal glavni govorec komisije Mamer v francoščini, navaja STA.

Pozneje je še enkrat ponovil v angleščini: "Naš odziv je zelo jasen. Obsojamo vsakršne žalitve ali napade na novinarje. Niti sanjali ne bi o tem, da bi to počeli tukaj v Bruslju, in nikakor ne pričakujemo, da bi se drugi zatekali k takšnim praksam. Naj ne bo nikakršnih dvomov glede tega."

Spomnil na poročilo, ki govori o zaskrbljenosti zaradi spletnega nadlegovanja novinarjev

Wigand je v odzivu na novinarska vprašanja še spomnil, da je komisija v poročilu o vladavini prava septembra lani izrazila zaskrbljenosti zaradi spletnega nadlegovanja novinarjev v Sloveniji. "Poleg pravdnih postopkov z zastraševalnim učinkom je razlog za zaskrbljenost tudi spletno nadlegovanje novinarjev in grožnje novinarjem, pri čemer manjka odziv kazenskega pravosodja," piše v poročilu. Izpostavili so tudi nedavni načrt za krepitev demokracije in svobode medijev ter poudarili, da jemljejo grožnje zelo resno in da bodo predlagali posebna priporočila za zagotavljanje varnosti novinarjev, še navaja STA.

Na vprašanje, ali bo komisija zaradi položaja medijev sprožila pravni postopek proti Sloveniji, je Wigand odgovoril, da na podlagi poročila o vladavini prava poteka dialog s članicami, a da na področju pravosodja komisija ne more vedno ukrepati, na primer kazensko pravo je v veliki meri v nacionalni pristojnosti. Mamer je k temu dodal, da pravnega postopka ne bodo sprožili na podlagi tvita, navaja STA.

"Poniževanje, grožnje in napadi na novinarje so neposredni napadi na svobodo medijev"

Pozneje se je na Twitterju po pisanju STA oglasil tudi izvršni podpredsednik komisije Frans Timmermans, ki je zapisal: "Ni treba, da nam je všeč, kar piše v medijih. Je pa treba spoštovati svobodo medijev. Poniževanje, grožnje in napadi na novinarje so neposredni napadi na svobodo medijev. Zato novinarji, kot je Lili Bayer, zaslužijo našo podporo."

Na vprašanje, ali bo predsednica von der Leynova o tem govorila s slovenskim premierjem prihodnji teden, ko je vrh unije, so v komisiji odgovorili, da bo zasedanje virtualno in da to ni format, ki bi omogočal takšne vrste pogovore.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel odzivov slovenskega premierja na Twitterju na članek Politica po neuradnih informacijah javno ne bo komentiral. Neuradno je slišati pojasnila, da predsednik govori v imenu vseh 27 voditeljev in da ne more kritizirati enega med njimi, demokratično izvoljenega voditelja, a da sicer nedvomno pripisuje velik pomen svobodi medijev, poroča STA.

Strankarski kolega premierja in evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) je danes v odzivu opozoril, da se ob prebiranju članka Politica nikakor ne more znebiti občutka, da gre za znano taktiko levih strank, da zmanipulirane in zavajajoče novice dostavijo tujim novinarjem, ki jih nekritično povzemajo. "Žalosti me, da je nekoč ugleden časopis Politico, ki je v evropski prestolnici veljal za neodvisnega, izgubil nepristransko smer in nasedel vsem navedbam, ki so jih novinarki Lilie Bayer servirali lokalni politični aktivisti," je tvitvnil ob objavi izjave.

Na dogajanje se je danes odzval tudi evropski poslanec Franc Bogovič (EPP/SLS), ki je ob daljši izjavi opozoril, da gre za plasiranje slovenskega notranjepolitičnega boja na evropski parket. "Žal kolegice in kolegi evroposlanci iz SD in LMŠ s tem pljuvajo v lastno skledo Slovenije kot celote in jo prek slovenskega medijsko-političnega boja črnijo v EU," je tvitnil ob objavi zapisa.

"Na kmetih imamo za to najboljšo prispodobo, da so 'za kilo mesa pripravljeni ubiti vola'," je zapisal. Po njegovem so jim je v politiki tako dovoljeno očrniti svojo državo, tudi pred predsedovanjem Slovenije EU.

Evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba Renew/LMŠ) pa sta v izjavi opozorila, da nekateri njuni "kolegi iščejo teorije zarote, zaklane vole ali podobne, roko na srce ne preveč posrečene prispodobe, a s tem ne izničijo dejstva, da je celotno dogajanje, posledica neprimernih politik aktualne vlade to temeljnih vrednot EU".

Poudarila sta, da se je zdrs Slovenije v to smer zgodil z vlado Janeza Janše, zato prej več kot očitno ni bilo potrebe niti po razmišljanju o nadzoru, kaj šele nadzoru samem.

Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) pa je v torek tvitnila, da jo je sram, da se Slovenijo zaradi Janše meče v isti koš kot Poljsko in Madžarsko. (STA)

Odzvali so se tudi v Stranki evropskih socialistov (PES) in politični skupini socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu. "Svoboda medijev v Sloveniji je na udaru premierja Janše. Njegovo nadlegovanje in ustrahovanje novinarjev sta popolnoma nesprejemljiva. Evropa si ne sme zatiskati oči ob njegovem vedenju. Ogrožene so pravice Slovencev in skladnost z našimi temeljnimi vrednotami," so v PES zapisali na Twitterju.

"Noben novinar se ne sme soočati z grožnjami, ko opravlja svoje delo, izraža svoje mnenje in govori resnico. Janša poskuša s taktiko ustrahovanja spodkopati in diskreditirati vse kritične medije. Komisija se mora premakniti, da bi zagotovila, da mu ne bo uspelo," so na Twitterju zapisali v S&D, še poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin