Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 12. 2022,
14.01

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

11

Natisni članek

Državni zbor Romunija Hrvaška Bolgarija

Petek, 2. 12. 2022, 14.01

1 leto, 4 mesece

V DZ podprli širitev območja schengna na Hrvaško, Bolgarijo in Romunijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

11

Državni zbor, glasovanje, poslanec, poslanci | V državnem zboru so podprli širitev schengna na Hrvaško, Bolgarijo in Romunijo.  | Foto Ana Kovač

V državnem zboru so podprli širitev schengna na Hrvaško, Bolgarijo in Romunijo.

Foto: Ana Kovač

Parlamentarni odbori za zadeve EU, zunanjo politiko in notranje zadeve so danes na zaprtem delu seje podprli stališče vlade glede širitve območja schengna na Hrvaško, na odprtem delu pa še stališče glede širitve na Bolgarijo in Romunijo.

Kot je po zaprtem delu seje novinarjem povedal predsednik odbora za zadeve EU Franc Breznik (SDS), so na "zgodovinskem zasedanju" vseh treh odborov glede Hrvaške sledili stališčem vlade. Osnutek gre zdaj na zasedanje Sveta EU, kjer bodo odločali o njem. Razprave in glasovanja na seji Breznik, ki je vodil sejo, ni želel komentirati, češ da gre za zadevo interne narave.

Predlog stališča Slovenije glede vstopa Hrvaške v schengen s 1. januarjem prihodnje leto je vlada obravnavala 17. novembra. V skladu z njim Slovenija vstop načelno podpira, obenem pa v enostranski izjavi potrjuje svoje vztrajanje pri implementaciji arbitražne razsodbe, ki je dokončna, zavezujoča in jo je treba spoštovati.

Breznik je za medije pojasnil, da tudi o razpravi o izjavi ne more povedati ničesar, ker je interne narave.

Odbori so zatem na odprtem delu skupne seje podprli tudi predlog vlade, da Slovenija podpira vstop Bolgarije in Romunije v schengen. O sklepu glede predloga stališča Slovenije so glasovali člani odbora za zadeve EU – za jih je bilo 12, proti ni bil nobeden.

Končan odločitev bo sprejeta na Svetu EU 

Končna odločitev glede širitve bo sicer sprejeta na Svetu EU za notranje zadeve prihodnji četrtek v Bruslju. Notranji ministri schengenskih držav bodo odločali ločeno o Hrvaški ter skupaj o Bolgariji in Romuniji.

Gre za zadnjo fazo postopka, potem ko je Evropska komisija novembra ugotovila, da vse tri države izpolnjujejo tehnične pogoje za polno uporabo določb schengenskega pravnega reda, in potem ko je njihov vstop odločno podprl tudi Evropski parlament.

Kako bodo odločili ministri, ni mogoče z gotovostjo napovedati, končna odločitev naj bi bila sprejeta šele tik pred zdajci. Hrvaški se sicer obeta zelena luč, medtem ko bi utegnili preostalima dvema državama rdečo luč prižgati Avstrija in Nizozemska.

Tatjana Bobnar
Novice Bobnarjeva: Slovenska policija je pripravljena na hrvaški vstop v schengen
Schengen
Novice Vlada podprla vstop Bolgarije in Romunije v schengen
Karl Nehammer
Novice Avstrijski kancler: Pri širitvi schengna nimamo problema s Hrvaško
Schengen
Novice Avstrija udarila po Hrvaški in presenetila Bruselj
Ne spreglejte