Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 11. 2022,
17.52

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Natisni članek

schengen vlada

Četrtek, 24. 11. 2022, 17.52

1 leto, 5 mesecev

Vlada podprla vstop Bolgarije in Romunije v schengen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Schengen | O vstopu Romunije in Bolgarije v schengensko območje s 1. januarjem prihodnje leto bodo nato notranji ministri schengenskih držav odločali na zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve 8. decembra, a ni zagotovo, da ga bodo podprli.  | Foto Reuters

O vstopu Romunije in Bolgarije v schengensko območje s 1. januarjem prihodnje leto bodo nato notranji ministri schengenskih držav odločali na zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve 8. decembra, a ni zagotovo, da ga bodo podprli.

Foto: Reuters

Vlada je na današnji seji sprejela predlog stališča o vstopu Bolgarije in Romunije v schengensko območje in ga poslala v državni zbor, so sporočili z Urada vlade za komuniciranje (Ukom). V njem podpira vstop Bolgarije in Romunije v schengen in pričakuje, da bosta novi članici izpolnjevali obveznosti in naloge v skladu s schengenskim pravnim redom.

Vlada je gradivo poslala v državni zbor, kjer ga bosta obravnavala pristojna odbora za zadeve EU in zunanjo politiko.

O vstopu Romunije in Bolgarije v schengensko območje s 1. januarjem prihodnje leto bodo nato notranji ministri schengenskih držav odločali na zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve 8. decembra, a ni zagotovo, da ga bodo podprli. Avstrija je namreč v minulih dneh večkrat izrazila pomisleke glede širitve schengenskega območja in zagrozila z vetom na vstop Bolgarije in Romunije. Za pozitivno odločitev o vstopu novih članic je potrebno soglasje članic schengna, k taki odločitvi pa članice pozivata tako Evropski parlament kot Evropska komisija.

Notranji ministri schengenskih držav bodo 8. decembra odločali tudi o članstvu Hrvaške v schengnu s 1. januarjem in ga bodo, po pričakovanjih, podprli. Vlada je stališče o vstopu Hrvaške obravnavala prejšnji teden, pristojna odbora DZ pa ga še nista obravnavala. Slovenija načelno podpira hrvaški vstop v schengen, obenem pa v enostranski izjavi potrjuje svoje vztrajanje pri implementaciji arbitražne razsodbe.

Karl Nehammer
Novice Avstrijski kancler: Pri širitvi schengna nimamo problema s Hrvaško
Hrvaška Schengen
Novice Golob o vstopu Hrvaške v schengen: Naša vlada je vedno enotna

 

Ne spreglejte