Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 2. 2015,
19.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Drava

Petek, 13. 2. 2015, 19.55

8 let

V Dravi v Mariboru našli tri bombe iz druge svetovne vojne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V nedavni čistilni akciji so potapljači v strugi reke Drave pod Starim mostom v Mariboru našli tri ameriške letalske bombe iz druge svetovne vojne.

Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so danes izvedli akcijo identifikacije eksplozivnih ostankov in jih odstranili iz vode.

Pred nadaljevanjem akcije morajo ugotoviti, če so bombe še nevarne Akcija se je začela v četrtek in bo trajala predvidoma do sobote. V četrtek so ob pregledu ugotovili, da so pod Starim mostom tri letalske bombe. "Ugotovili smo, da gre za ameriške letalske bombe, težke 250 kilogramov," je v današnji izjavi za medije povedal vodja intervencije Andrej Šekli. "Danes moramo pregledati in identificirati vžigalne mehanizme in glede na te ugotovitve se bomo dogovorili za nadaljnje ukrepe," je dodal.

"Če bomo ugotovili, da so sredstva nevarna, so postopki varnosti dosti večji," je poudaril. Mogoča je bila tudi evakuacija ali premestitev bomb nižje s tokom na območje, ki ni poseljeno. Koliko razstreliva vsebujejo bombe, so šele ugotavljali. Po besedah Šeklija pa lahko že najnižja mogoča vsebnost eksploziva v tej vrsti bomb zamaje temelje mostu.

"Pripravljeni smo na vse vrste zahtevnosti. Tako tiste najbolj blage kot tudi tiste, za katere bi v nekem delu bila obvezna evakuacija," je dodal poveljnik mariborske civilne zaščite Andrej Verlič.

"Bomba" pod Studenško brvjo je v resnici cev Po pregledu so ugotovili, da bombe vsebujejo razstrelivo, a niso vnetljive. "Vse tri letalske bombe smo identificirali in ocenili, da niso nevarne za premik. Zato smo jih dvignili in spravili na suho, potem pa jih bodo dali v skladišče," je zvečer povedal Šekli. Najverjetneje jih bodo uničili v sklopu rednega letnega uničevanja najdenih eksplozivnih teles.

Med današnjo akcijo so našli še eno letalsko bombo pod Železniškim mostom, ki jo bodo odstranili predvidoma v soboto. Sprva so domnevali, da je ena bomba tudi pod Studenško brvjo, a se je izkazalo, da gre za cev.

Delo izvaja državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi v sodelovanju z mariborskimi civilno zaščito, poklicno gasilsko brigado, prostovoljnim gasilskim društvom in službo nujne medicinske pomoči.

Ostankov vojn je po Sloveniji še precej S podobnimi primeri so se srečali že drugod po Sloveniji. "Teh ostankov vojn je žal kar precej. Razporejeni so po vsej Sloveniji," je pojasnil Šekli. Med drugim je ogromno ostankov v Soči in Krki. "V Dravi je sicer tok manjši, a to te lahko pri delu tudi ovira, ker ti mulja ne spira stran in več časa ostajaš v temi," je pojasnil. Vidljivost je bila danes odlična, bombe pa so pod mostom ležale na globini od pet do sedem metrov.

Maribor so zaradi vojaške industrije in pomembne prometne vloge v letih 1944 in 1945 velikokrat bombardirali zavezniki. Stari most, znan tudi kot Glavni most, je bil ob tem močno poškodovan, a so ga pozneje obnovili.

Ne spreglejte