SiolNET. Novice Slovenija
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Dolgi Gori, Hrvatinih in pri Vikrčah so kresovali predčasno

0,30

termometer

Kres
Foto: Matej Povše

Ponoči so se predčasno vneli trije kresovi, pripravljeni za današnji predpraznični večer. Nenačrtovane kresove v Dolgi Gori, Hrvatinih in pri Vikrčah so pogasili gasilci, ki tudi vse organizatorje današnjih prireditev pozivajo k previdnosti.

Danes ponoči, malo po polnoči je predčasno zagorel kres v Dolgi Gori v občini Šentjur. Gasilci PGD Ponikva in Dolga Gora so kres nadzorovali, dokler ni dogorel, in varovali bližnji objekt. Malo pred eno uro zjutraj je v Hrvatinih zagorel material, ki je bil pripravljen za kres. Gasilci GB Koper in PGD Hrvatini so pogasili požar na površini stotih kvadratnih metrov. Nekaj čez tretjo uro zjutraj pa je predčasno zagorel še kres pri Vikrčah v občini Medvode. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Gameljne.

Iz centra za obveščanje organizatorje javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo v naravnem okolju na predvečer 1. maja kurili kresove, pozivajo, naj upoštevajo naslednje napotke:

– prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi;

– če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali (npr. s peskom, kamni, opeko ali kovino);

– kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe;

– ob vetrovnem vremenu kresa ni priporočljivo prižigati, ob močnejšem vetru je treba kurjenje kresa prekiniti;

– pri kurjenju kresov je prepovedano uporabljati vnetljive, eksplozivne in oksidativne snovi;

– po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. s peskom ali zemljo).
 

Na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti skladno z zakonom o varstvu pred požarom zagotovljeni ustrezni ukrepi, zlasti požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci.

Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 o tem takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin