SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Črnomlju o vlogi romskih žensk pri izboljšanju sožitja z Romi

1

termometer

V Črnomlju so pripravili pogovor o vlogi romskih žensk pri izboljšanju odnosov med Romi in drugim prebivalstvom Bele krajine.

Kot usmerjevalec mednarodnega projekta ga prireja mariborski Inštitut za etnične in regionalne študije. V njegovem okviru bodo izoblikovali nekaj stališč za zmanjševanje predsodkov na obeh straneh družbe.

Na srečanju tudi člani iz Bolgarije, Romunije in Italije Predstavnica črnomaljskega zavoda za izobraževanje in kulturo, ki kot partner sodeluje pri projektu, Mojca Frankovič, je za STA povedala, da na današnjem srečanju sodelujejo tudi člani projekta iz Bolgarije, Romunije in Italije.

Za premagovanje predsodkov in stereotipov Današnje srečanje, ki je že tretje po vrsti, so posvetili romskim ženskam, ki na posvetu tudi prevladujejo. Namen srečanja je pogovoriti se predvsem o vlogi romskih žensk pri premagovanju predsodkov in stereotipov, ki jih ima večinsko prebivalstvo glede Romov, je pojasnila.

Na srečanje so povabili romske ženske iz vse Slovenije, ki so se uspešno vključile v javno življenje. Med njimi so romske filmske ustvarjalke, novinarke, pisateljice, predstavnice društev in druge, je še povedala Frankovičeva.

Za izboljšanje razumevanja Kot so sporočili prireditelji pogovora, želijo z njim prispevati k izboljšanju razumevanja med romskim in večinskim prebivalstvom v Beli krajini. Današnje srečanje sodi v okvir dveletnega projekta Prepoznavanje in zmanjševanje predsodkov kot vir konfliktov med romskim in večinskim prebivalstvom - primer Bolgarije, Italije, Romunije in Slovenije - Redupre.

Evropska komisija ga je zaupala konzorciju desetih nevladnih organizacij in ustanov iz omenjenih držav, ki jih usmerja Iscomet - Inštitut za etnične in regionalne študije iz Maribora.

Pri inštitutu pričakujejo, da bodo v okviru projekta oblikovali ugotovitve in predloge, ki bodo uporabni tudi drugje v Evropi. V okviru njegovih dejavnosti so lani izvedli raziskavo stereotipov in predsodkov med romskim in večinskim prebivalstvom v Beli krajini.

Decembra lani so nato pripravili pogovor o možnostih za izboljšanje odnosov med tamkajšnjim romskim in večinskim prebivalstvom, na katerem so sodelovali predstavniki območne in širše romske skupnosti, občin, ministrstev, varuha človekovih pravic ter drugi strokovnjaki s področja preprečevanja diskriminacije. Sredi preteklega meseca pa so spregovorili o pomenu javnih služb pri izboljšanju odnosov med Romi in drugim prebivalstvom Bele krajine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin