Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 6. 2011,
13.21

Osveženo pred

15 ur, 30 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

jazz

Sreda, 8. 6. 2011, 13.21

15 ur, 30 minut

V Celju drugi mednarodni festival Džjezz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Pri Vodnem stolpu v Celju se bo nocoj ob 20. uri začel drugi mednarodni jazz festival Džjezz 2011, ki ga pripravlja Hiša kulture Celje.

Pestro tridnevno dogajanje bo v Celje pripeljalo utrip svetovnih jazzovskih odrov z gosti iz tujine in domovine, so sporočili iz celjske hiše kulture. Odmevna mednarodna zasedba Na nocojšnjem uvodnem koncertu bosta nastopili dve mednarodni zasedbi: svetovno znani jazzovski pianist Danny Grissett iz ZDA s svojim triom in vedno bolj opažena slovenska jazzovska pevka Nina Strnad, ki bo nastopila z zasedbo glasbenikov iz Slovenija, Srbije in ZDA. Pianist in skladatelj Danny Grissett je začel klavir igrati pri petih letih. Jazz študije je zaključil na Thelonious Monk Institute, kjer se je učil od mojstrov, kot so Barry Harris, Herbie Hancock, Terence Blanchard, Kenny Barron, Bobby Watson, Jimmy Heath in Carl Allen ter se hitro uveljavil sprva na losangeleški, nato pa še na newyorški glasbeni sceni.

Doslej je Grisett nastopal v zasedbah Nicholasa Paytona, Stevea Wilsona, Busterja Williamsa in Russela Malonea. Prav tako je iskan studijski glasbenik. Med imeni, s katerimi je snemal, so Jimmy Green, Lage Lund in Jim Rotundi. Trenutno je reden član kvintetov, ki jih vodita Tom Harrell in Jeremy Pelt; igral je na zadnjih sedmih albumih teh skupin. Nastopa na jazzovskih festivalih in klubih po vsem svetu, od Italije, Francije, Nemčije, preko Japonske, Južne Afrike in Kolumbije do številnih mest v ZDA. Nastopal je tudi z drugimi velikimi imeni, kot so Freddie Hubbard, Benny Golson, The Mingus Big Band, Marcus Strickland, Steve Nelson in Louis Hayes.

Sodeluje tudi Nina Strnad, obetavna slovenska jazzovska vokalistka

Nina Strnad je mlada slovenska pevka iz Ljubljane, kjer je zaključila šolanje na oddelku za jazz. V preteklosti se je preizkušala v petju mnogih glasbenih zvrsti, sedaj pa je prepoznavna kot ena najbolj obetavnih slovenskih jazzovskih vokalistk.

Med drugim je sodelovala s Hanno Preuss, Big Bandom RTV Slovenija, Big Bandom Dom, Jazz sacral zborom Alfa+Omega (ki je sodeloval z imeni, kot so Emil Spanyi, Heinz von Hermann, Renato Chicco), Petrom Miheličem, Primožem Grašičem, Juretom Puklom in Urošem Perićem. Leta 2009 je z Big Bandom Dom v živo posnela ploščo Moj Piran z jazzovskimi standardi, leto kasneje pa je z Evropskim jazz orkestrom zastopala Slovenijo na Danskem, Poljskem, Češkem, Slovaškem, v Nemčiji in Avstriji.

Zaključek v Celjskem mladinskem centru

Uvodni koncert se bo sklenil z jam sessionom Džjem Džjezz v atriju Celjskega mladinskega centra. Drugi in tretji dan festivala, 9. in 10. junija, pa bodo na osrednjem odru nastopili italijanski zvezdi jazzovske glasbe, saksofonist Francesco Cafiso in pianist Dino Rubino, grški pianist Costis Christodoulou s svojo zasedbo, Big Band Krško in kontrabasist Robert Jukić s svojim novim projektom Operation Charlie.

Ne spreglejte