SiolNET. Novice Slovenija
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V celjskem urgentnem centru bodo zaračunavali nenujne zdravstvene storitve

0,30

termometer

celje bolnišnica
Foto: STA

Nenujne zdravstvene storitve, ki jih bolniki uveljavljajo v ambulantah splošne nujne medicinske pomoči v celjskem urgentnem centru, bodo od 30. julija plačljive, so sporočili iz celjske bolnišnice. S tem želijo omejiti delež nenujnih zdravstvenih obravnav v urgentnem centru in izboljšati dostopnost oz. skrajšati čas obravnave nujnih primerov.

V celjski bolnišnici vse od začetka delovanja urgentnega centra opažajo veliko rast števila obiskov bolnikov v ambulantah splošne nujne medicinske pomoči urgentnega centra.

UKC Ljubljana Novice Otroški kardiolog iz tujine dobil dovoljenje za delo v UKC Ljubljana

Povprečno dnevno število bolnikov, ki jih obravnavajo v teh ambulantah, se je lani glede na leto 2016 povečalo za skoraj četrtino, v prvih šestih mesecih letos pa opažajo dodatno desetodstotno rast.

Ob tem v celjski bolnišnici ugotavljajo, da zdravstvene težave velike večine teh bolnikov ne zahtevajo nujnega zdravljenja v skladu s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja in bi jih bolniki lahko urejali pri izbranem osebnem zdravniku ali v lokalnem zdravstvenem domu.

zobje Novice So sive plombe res tako zelo bolj škodljive od belih?

Zato so se odločili, da bodo v skladu s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja od 30. julija od bolnikov, ki bodo v ambulantah splošne nujne medicinske pomoči uveljavljali nenujne zdravstvene storitve, zahtevali plačilo storitev.

Bolniki, ki bodo želeli biti pregledani v ambulanti splošne nujne medicinske pomoči, bodo tako po novem morali izpolniti izjavo in s podpisom potrditi, da soglašajo z možnostjo, da bodo v nenujnih primerih plačniki storitev. Presojo, ali gre za uveljavljanje nujne ali nenujne zdravstvene storitve, bo opravil zdravnik, ki bo bolnika obravnaval v ambulanti.

Blaž Mrevlje Novice "V zdravstvu bi morali ukiniti kriminal in korupcijo" #video

V urgentni ambulanti bolniki tudi ne morejo dobiti napotnic za naročene preglede, receptov za zdravila, ki jih redno jemljejo, in zdravniških potrdil, so še opozorili v Splošni bolnišnici Celje.

Nujnih storitev, ki so opredeljene v 103. členu pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, pa ni treba plačati, če ima bolnik urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin