SiolNET. Novice Slovenija
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Otroški kardiolog iz tujine dobil dovoljenje za delo v UKC Ljubljana

0,09

termometer

UKC Ljubljana
Foto: Klemen Korenjak

Ministrstvo za zdravje je na podlagi dopolnitev zakona o zdravniški službi, ki so začele veljati danes, izdalo dovoljenje za opravljanje zdravstvenih storitev tujemu otroškemu kardiologu, ki bo delal v UKC Ljubljana. Po navedbah ministrstva so v postopku tudi dovoljenja za zdravnike, ki bodo delali v Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni.

Na ministrstvu za zdravje so ob tem poudarili, da bo tako vse dni v tednu zagotovljena 24-urna oskrba otrok. "Takšna obravnava otrok je skladna z mednarodno uveljavljenimi smernicami in standardi kakovosti. S tem sledimo pozivom staršev, stroke, zdravniških stanovskih organizacij, poročilu mednarodne komisije in politike, naj zagotovimo neprekinjeno, varno in kakovostno obravnavo otrok v Sloveniji," so sporočili z ministrstva, ki ga v okviru tekočih poslov vodi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

zdravstvo Novice Inštitut za otroške srčne bolezni dobil dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti #video

Gregorič: Tudi v ZDA med zdravljenjem bolnika ni vedno prisoten isti kardiolog

Z ministrstva so posredovali še izjavo predsednika sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Igorja Gregoriča, da 24-urna prisotnost zdravnikov zagotavlja varno in kakovostno oskrbo bolnikov.

Pri tem sta po njegovih besedah pomembni dobra dokumentacija in komunikacija med zdravniki, zdravstvenim osebjem in starši otrok. "Tudi v ZDA med zdravljenjem posameznega pacienta ni vedno prisoten isti kardiolog, lahko pa ga pokličem po telefonu, ko ga potrebujem. Tudi v ambulanti bolnika ne pregleda vedno isti kirurg," je poudaril Gregorič.

Dopolnitve zakona o zdravniški službi, ki so v veljavo stopile danes, omogočajo lažje zaposlovanje zdravnikov iz držav zunaj EU. Dopolnitve zakona o zdravniški službi, ki so v veljavo stopile danes, omogočajo lažje zaposlovanje zdravnikov iz držav zunaj EU. Foto: STA

Dopolnitve zakona bodo olajšale zaposlovanje zdravnikov iz držav zunaj EU

Kot še dodajajo na ministrstvu za zdravje, so slovenski zdravniki že večkrat dokazali, da spadajo v sam svetovni vrh, kar dokazujejo številna mednarodna priznanja. "Na ministrstvu za zdravje verjamemo, da sodelovanje med slovenskimi in tujimi zdravniki ne bo pomenilo težav, saj so na prvem mestu življenja otrok," so še dodali.

Po sredini objavi v uradnem listu so danes začele veljati dopolnitve zakona o zdravniški službi, ki bodo olajšale zaposlitve zdravnikov iz držav zunaj EU. Z omenjenimi dopolnitvami zakona rešujejo kadrovske težave na področju otroške kardiologije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

zdravnik halja Novice Zelena luč za zaposlovanje tujih specialistov v slovenskih bolnišnicah

V UKC Ljubljana so namreč z odhodom več domačih otroških kardiologov v kratkem času ostali brez lastnih strokovnjakov. Tako so našli tuje zdravnike, med njimi tudi strokovnjaka iz ZDA, ki bodo delovali v UKC oziroma v novoustanovljenem Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni in tako pomagali ponovno vzpostaviti to dejavnost v Sloveniji.

Ker je dosedanja zakonodaja za zdravnike, ki ne prihajajo iz EU, predvidevala precej stroge pogoje za delovanje v Sloveniji, je vlada predlagala dopolnitve zakona o zdravniški službi, poslanci pa so prejšnji teden te spremembe podprli. 

Izvajalec zdravstvene dejavnosti bo moral zagotavljati komunikacijo v slovenščini

Minister za zdravje bo lahko po novem v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo specialisti iz tretjih držav, ki imajo posebno strokovno znanje, začasno opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji. Šlo bi za izjemne primere, ko javni zavodi s slovenskimi strokovnjaki ne morejo zagotavljati neprekinjene zdravstvene dejavnosti, s tem pa je ogroženo življenje ali je mogoča huda okvara zdravja bolnikov.

UKC Ljubljana Novice UKC Ljubljana prehitel zakonodajo: delo začel kardiolog iz ZDA #video

Od teh zdravnikov tako ne bodo zahtevali visokega znanja slovenskega jezika, bo pa moral izvajalec zdravstvene dejavnosti zagotoviti komunikacijo med vabljenim zdravnikom in bolnikom ter njegovimi svojci v slovenskem jeziku ter da je vsa medicinska dokumentacija bolnikov dostopna tudi v slovenskem jeziku.

Sicer pa je ministrstvo za zdravje v torek tudi izdalo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti Nacionalnemu inštitutu za otroške srčne bolezni za specialistično ambulantno in bolnišnično dejavnost.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin