SiolNET. Novice Slovenija
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Politiki gluhi za predloge zdravniške stroke o otroški srčni kirurgiji

"V zdravstvu bi morali ukiniti kriminal in korupcijo" #video

0,38

termometer

Velik vladni projekt - ustanovitev Nacionalnega inštituta za zdravljenje otroških srčnih bolezni (NIOSB) - je bil tarča številnih kritik. Še vedno je, kritizirajo ga tako posamezni zdravniki kot tudi zdravniške organizacije.

Video: Planet TV


Ministrstvo za zdravje kritikam očitno ni naklonjeno, zato so jih preslišali. S tem pa tudi vse pozitivne rešitve, ki jih je stroka predlagala. Ni jih malo, a kaj, ko odhajajoča politika še naprej ignorira vse, kar ji ni pogodu.

V tednu dni smo se pogovarjali s predstavnikom zdravniške zbornice, predsednikom sindikata zdravnikov in kardiologom, ki je odšel delat v tujino. Nihče od naštetih ne vidi nič pozitivnega pri ustanovitvi nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.

Poštni nabiralnik na pediatriji

"Izkazalo se je, da gre pri ustanovitvi NIOSB za slamnato podjetje oziroma poštni nabiralnik na pediatrični kliniki," je menil interventni kardiolog Blaž Mrevlje.

UKC Ljubljana Novice Otroški kardiolog iz tujine dobil dovoljenje za delo v UKC Ljubljana

Da ni logično, da je bilo to podjetje ustanovljeno, meni tudi predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin. Isto mnenje deli zdravniška zbornica.

Glavni razlog zgolj plačevanje tujim zdravnikom?

Po mnenju sogovornikov je glavni razlog za ustanovitev NIOSB zgolj plačevanje tujim strokovnjakom, ki nočejo delati za iste plače kot slovenski zdravniki, te plače namreč niso tako visoke, kot nemara mislijo številni.

Pediatrična klinika. Otrok. Foto: STA "Najvišje plačani zdravnik spada v 57. plačni razred. Za redno delo prejme 2.400 evrov neto plače," je pojasnil Kuštrin. Prepričan je, da bi morali otroško kardiologijo reševati znotraj UKC, ki sicer že rešuje zadeve.

"Pripeljali so dobre češke kardiokirurge, zaposlenega imajo tudi kardiologa," je razkril Kuštrin. A politika s tem ni bila zadovoljna. Ustanovili so svoj inštitut.

"Ukiniti je treba kriminal in korupcijo"

Mrevlje poudarja, kaj bi bilo treba spremeniti, da bo dolgoročno sistem vzdržen. "Po mojem mnenju je prvi in glavni ukrep, da se v zdravstvu izkoreninita organiziran kriminal in sistemska korupcija. Na ta način bi prihranili nekaj sto milijonov evrov na leto. In ko to ukinemo, ne bo več pozitivna vrednota korupcija, ampak strokovnost," je bil jasen Mravlje.

zdravstvo Novice Inštitut za otroške srčne bolezni dobil dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti #video

A za ukrepa obeh sogovornikov je nujno sodelovanje politike, ta pa do zdaj niti stanovskih organizacij niti posameznikov ni slišala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 23
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin