SiolNET. Novice Slovenija
1,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Bruslju odobrili sporazum: Slovenija bo prejela več kot tri milijarde evropskih sredstev

1,60

termometer

Bruselj | Sredstva bodo namenjena zmanjšanju razlik med regijami, in sicer s spodbujanjem inovativnosti in konkurenčnosti. | Foto: Reuters
Sredstva bodo namenjena zmanjšanju razlik med regijami, in sicer s spodbujanjem inovativnosti in konkurenčnosti. Foto: Reuters

Evropska komisija je danes odobrila partnerski sporazum s Slovenijo za porabo 3,26 milijarde evrov evropskih sredstev iz kohezijske politike za obdobje 2021–2027. Ta sredstva bodo namenjena zmanjšanju razlik med regijami, in sicer s spodbujanjem inovativnosti in konkurenčnosti, so sporočili v Bruslju.

Slovenija bo v skladu s partnerskim sporazumom, ki ga je Komisiji v potrditev poslala sredi julija, 806 milijonov evrov vložila v bolj zelen in nizkoogljični prehod k odpornemu gospodarstvu. Ta sredstva bodo prispevala k razogljičenju države, pa tudi k razvoju obnovljivih virov energije, navajajo na Komisiji.

Pravičnemu energetskemu prehodu bo medtem namenjenih 249 milijonov evrov iz sklada za pravični prehod. Ta sredstva bodo namenjena pomoči savinjsko-šaleški regiji, da bi do leta 2033 opustila rabo premoga, ter prestrukturiranju zasavske regije.

Naložbam v raziskave in inovacije v poslovnem sektorju bo medtem namenjenih 727 milijonov evrov, 511 milijonov pa bo namenjenih trajnostni in pametni mobilnosti.

Del sredstev, in sicer 769 milijonov evrov, pa bo Slovenija namenila področjem socialne vključenosti, zaposlovanja, izobraževanja in usposabljanja.

Danijel Bešič Loredan Novice Minister Bešič Loredan o investicijah v zdravstvu marta kos. emilija stojmenova duh Novice Kaj o aferi Emilije Stojmenove Duh pravi njena kolegica Marta Kos? E - oskrba Digisvet Prednosti in ugodnosti E-oskrbe niso ostale neopažene denar posel finance Novice Dobra novica: Sloveniji dodeljenih dodatnih 277 milijonov evrov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin