Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 11. 2014,
16.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

cepljenje

Sobota, 15. 11. 2014, 16.07

7 let, 12 mesecev

V boju proti otroški paralizi dosegli pomemben dosežek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V globalnem boju za izkoreninjenje otroške paralize je prišlo do pomembnega dosežka. Zaradi obsežnih programov cepljenja naj bi izkoreninili enega od tipov virusa otroške paralize.

Virusa otroške paralize tipa 3 niso zasledili že več kot dve leti, so sporočili z ameriškega Centra za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC). Strokovnjaki so prepričani, da je svet vse bliže dokončnemu izkoreninjenju otroške paralize. Virus tipa 2 so dokončno premagali že leta 1999.

"Morebiti smo izkoreninili drugega od treh, kar je velik mejnik," je povedal Stephen Cochi, svetovalec v centru za globalno zdravje pri CDC. A preden lahko virus tipa 3 dokončno razglasijo za izkoreninjenega, je potreben formalni proces, poroča britanski BBC.

Razmere v Pakistanu so zaskrbljujoče Kljub temu napredku po ocenah strokovnjakov razmere ostajajo zaskrbljujoče v Pakistanu. Virus otroške paralize tipa 1, ki je najbolj nevaren, ostaja endemičen v Pakistanu, Nigeriji in Afganistanu. V Pakistanu so talibani v nekaterih plemenskih predelih za dve leti zaustavili programe celjenja. Zaradi ofenzive pakistanske vojske je poleti iz teh predelov pobegnilo veliko število prebivalcev.

Po besedah Cochija so sedaj otroci s teh področij veliko bolj dostopni in jih je možno cepiti. A slaba stran tega je, da se je virus razširil po celotni državi in se primeri otroške paralize pojavljajo od Karačija do province Pandžab. Lani so v Pakistanu zabeležili 59 primerov otroške paralize, letos pa že 236. Kar 85 odstotkov vseh letošnjih primerov so zabeležili v Pakistanu. V Nigeriji bodo mogoče tudi tip 1 izkoreninili še do konca leta.

Medtem ko je otroška paraliza endemična v le treh državah, predstavlja veliko nevarnost za otroke tudi povsod drugod, predvsem v državah, kjer rutinsko cepljenje ni prioriteta, kot na primer v Južnem Sudanu, Srednjeafriški republiki in Ukrajini. Izbruhi otroške paralize v Siriji, Iraku, Kamerunu, Ekvatorialni Gvineji in Somaliji pa izvirajo iz Pakistana in Nigerije.

Ne spreglejte