SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V boju proti otroški paralizi dosegli pomemben dosežek

1

termometer

V globalnem boju za izkoreninjenje otroške paralize je prišlo do pomembnega dosežka. Zaradi obsežnih programov cepljenja naj bi izkoreninili enega od tipov virusa otroške paralize.

Virusa otroške paralize tipa 3 niso zasledili že več kot dve leti, so sporočili z ameriškega Centra za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC). Strokovnjaki so prepričani, da je svet vse bliže dokončnemu izkoreninjenju otroške paralize. Virus tipa 2 so dokončno premagali že leta 1999.

"Morebiti smo izkoreninili drugega od treh, kar je velik mejnik," je povedal Stephen Cochi, svetovalec v centru za globalno zdravje pri CDC. A preden lahko virus tipa 3 dokončno razglasijo za izkoreninjenega, je potreben formalni proces, poroča britanski BBC.

Razmere v Pakistanu so zaskrbljujoče Kljub temu napredku po ocenah strokovnjakov razmere ostajajo zaskrbljujoče v Pakistanu. Virus otroške paralize tipa 1, ki je najbolj nevaren, ostaja endemičen v Pakistanu, Nigeriji in Afganistanu. V Pakistanu so talibani v nekaterih plemenskih predelih za dve leti zaustavili programe celjenja. Zaradi ofenzive pakistanske vojske je poleti iz teh predelov pobegnilo veliko število prebivalcev.

Po besedah Cochija so sedaj otroci s teh področij veliko bolj dostopni in jih je možno cepiti. A slaba stran tega je, da se je virus razširil po celotni državi in se primeri otroške paralize pojavljajo od Karačija do province Pandžab. Lani so v Pakistanu zabeležili 59 primerov otroške paralize, letos pa že 236. Kar 85 odstotkov vseh letošnjih primerov so zabeležili v Pakistanu. V Nigeriji bodo mogoče tudi tip 1 izkoreninili še do konca leta.

Medtem ko je otroška paraliza endemična v le treh državah, predstavlja veliko nevarnost za otroke tudi povsod drugod, predvsem v državah, kjer rutinsko cepljenje ni prioriteta, kot na primer v Južnem Sudanu, Srednjeafriški republiki in Ukrajini. Izbruhi otroške paralize v Siriji, Iraku, Kamerunu, Ekvatorialni Gvineji in Somaliji pa izvirajo iz Pakistana in Nigerije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin