SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Bazovici so se poklonili spominu na bazoviške žrtve

1

termometer

Spomin na hrabre Tigrovce nosi v sebi sporočilo o veliki ljubezni do lastnega naroda in pripravljenosti na žrtvovanje za njegov obstoj, je na slovesnosti poudaril minister za obrambo Roman Jakič.

"Obenem verjamem, da se tu v Bazovici, ob spominu na našo tragično preteklost, danes, po toliko letih od teh dogodkov, čutimo povezani ter enotni v prizadevanju za mir, strpnost, skupni razvoj in medsebojno spoštovanje," je še dejal Jakič, ki je izpostavil predvsem dejstvo, da gradi Slovenija na obrambno-vojaškem področju prav z Italijo enega najintenzivnejših sodelovanj.

O pomenu Bazovice, bazoviških žrtev, slovenskega jezika in slovenskega življa v Italiji pa je spregovoril tudi župan italijanske občine Videm Furio Honsell, saj je zanj bazoviški spomenik dokaz obstoja Slovencev na tem območju. O grozotah fašističnega terorja na Primorskem bi morali ozavestiti Evropo, ki danes ve le o žrtvah fojb in povojnih pobojih, kar je za njega nesprejemljivo.

Predstavniki obeh držav, Slovenije in Italije, partizanskih organizacij, ter društev in klubov, ki negujejo spomin na bazoviške žrtve, so položili vence pred spomenik sredi bazoviške gmajne. Spomenik je bil v preteklih letih večkrat tudi tarča različnih mazaških akcij, prav tako so bili oskrunjeni tudi že grobovi štirih bazoviških žrtev na bližnjem pokopališču.

Tradicionalna slovesnost v Bazovici obuja spomin na primorske protifašiste in rodoljube, člane tajne organizacije Borba - Ferda Bidovca, Franja Marušiča, Alojza Valenčiča in Zvonimirja Miloša, ki so jih 6. septembra 1930 pri Bazovici ustrelili na podlagi obsodbe italijanskega fašističnega posebnega sodišča.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin