SiolNET. Novice Slovenija
0,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Angliji sprostili ukrepe za zajezitev koronavirusa

0,33

termometer

covid pass Anglija
V Veliki Britaniji lahko vlada odloča le o ukrepih v Angliji. Škotska, Wales in Severna Irska ukrepe sprejemajo avtonomno. Foto: Reuters

Kljub visokemu številu okuženih s koronavirusom so v Angliji danes sprostili skoraj vse ukrepe za zajezitev pandemije. V večini notranjih prostorov tako niso več obvezne maske, na večjih prireditvah in v klubih pa ni več treba preverjati covidnega potrdila. Odpravili so tudi priporočilo dela od doma, poročajo tuje tiskovne agencije. Omejitve odpravljajo tudi na Danskem.

Še naprej pa so maske obvezne na vlakih in avtobusih v prestolnici London, tudi v nekaterih trgovinah še naprej pozivajo k nošenju mask. Med drugim pa se sproščajo tudi omejitve pri vstopu v Anglijo. Od 11. februarja naprej cepljenim proti covid-19 ne bo treba več opraviti testa ob prihodu.

Irska konec covid ukrepov 22012022 Novice Odpravili so večino ukrepov. Nič več PCT-potrdil in medosebne razdalje.

Ukrepe sprostili po strmem padcu števila okužb

Vlada Borisa Johnsona je ukrepe, ki so jih uvedli zaradi različice omikron, sprostila, potem ko so v začetku januarja opazili strm padec števila okužb. V preteklih dnevih se je število potrjenih novih okužb ustalilo, dnevno tako poročajo o 80 do sto tisoč okužbah.

V Veliki Britaniji lahko vlada odloča le o ukrepih v Angliji. Škotska, Wales in Severna Irska ukrepe sprejemajo avtonomno.

pfizer biontech cepivo Novice Avstrijski parlament zapovedal obvezno cepljenje

Danska ukinja vse ukrepe za omejitev koronavirusa

Danska bo kot prva članica Evropske unije kljub rekordnim okužbam s koronavirusom prihodnji teden odpravila skoraj vse omejitvene ukrepe, je v sredo napovedala predsednica vlade Mette Frederiksen. Pri tem vlada računa, da bo pri spopadu z blažjo različico omikron pomagala visoka stopnja precepljenosti v državi.

S 1. februarjem Dancem na večini krajev ne bo treba več nositi mask ali kazati potrdil o cepljenju, barom in restavracijam se ne bo treba več predčasno zapirati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pozdravljajo življenje pred epidemijo

Frederiksenova je ta korak označila za mejnik. "Poslavljamo se od omejitev in pozdravljamo življenje, ki smo ga poznali pred pandemijo," je dejala.

Vlada z odpravo omejitev sledi navodilom pristojne državne komisije za nadzor bolezni, ki je priporočila postopno odpravo izrednih ukrepov za boj proti pandemiji. Pri odpravi ukrepov glavno vlogo igra visoka stopnja precepljenosti prebivalstva. Na Danskem je namreč cepljenih več kot 80 odstotkov vseh prebivalcev, polovica pa je že prejela poživitveni odmerek.

Ukrepi priporočljivi, ne obvezni

Kljub velikemu številu okužb zdaj prevladujoča različica omikron na Danskem števila bolnikov na enotah intenzivne nege in na respiratorjih ni povečala.

Obvezno testiranje bo sicer odvisno od cepilnega statusa za nekatere še naprej veljalo ob vstopu v državo. Testiranje in drugi previdnostni ukrepi ne bodo obvezni, vendar bodo še vedno priporočljivi.

Danska že več dni sicer podira rekorde v številu okužb. V državi s 5,8 milijona prebivalcev so v sredo zabeležili 46.747 novih primerov okužb. Število okužb je sicer visoko, a naj bi glede na oceno zdravstvenih oblasti epidemija kmalu dosegla svoj vrh.

Velika Britanija koronavirus Novice Velika Britanija ukinila večino ukrepov

Švedska bo omejitve obdržala še vsaj dva tedna

V sosednji Švedski so oblasti napovedale, da bodo trenutne omejitve veljale še vsaj dva tedna. Vendar je ministrica za zdravje Lena Hallengren dejala, da bi lahko "večino omejitev" odpravili že 9. februarja, če se bodo razmere do takrat stabiudi lizirale.

Več evropskih držav, vključno s Francijo, Irsko in Veliko Britanijo, je zaradi nižje stopnje hospitalizacij kot v prejšnjih valovih prav tako že napovedalo odpravo ali znatno zmanjšanje omejitev, kljub rekordnemu ali zelo visokemu številu primerov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin