SiolNET. Novice Slovenija
2,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Utopitev otroka v Soči: policija naj bi ovadila njegovega dedka

2,36

termometer

Soča
Foto: STA

Policija je preiskala utopitev desetletnega dečka, ki se je 28. julija zgodila na kopališču pod soško elektrarno v Solkanu. Po neuradnem poročanju Dela in Slovenskih novic je policija v zvezi z nesrečo zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti ovadila dedka, s katerim je deček plaval na dan nesreče. Tožilstvo o ovadbi še ni odločilo.

Kot so za časnika sporočili s tožilstva, je policija kazensko ovadbo na novogoriško tožilstvo poslala 21. oktobra. Na tožilstvu so pojasnili, da gre za ovadbo "zoper eno fizično osebo zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti". Kot so navedli, tožilstvo v tej zadevi še ni sprejelo odločitve. Kazenski zakonik za povzročitev splošne nevarnosti iz malomarnosti določa denarno ali zaporno kazen do enega leta, če ima malomarno dejanje za posledico smrt, pa do osem let, so po navedbah STA še zapisali v Delu.

Starša kritična do ravnanj pristojnih

Desetletni deček je v Soči utonil konec julija. Nesreča se je zgodila, ko je deček s še dvema sorojencema preživljal počitnice pri starih starših, glavni vzrok pa je bil nenaden dvig vodostaja reke. Po tragičnem dogodku sta se z javnim pismom odzvala dečkova starša, ki ob nesreči nista bila prisotna. Kritična sta bila do ravnanj pristojnih, ki so ju o nesreči obvestili šele pet ur po dogodku. Dolgo sta čakala tudi na slovo od pokojnega sina, piše STA.

slovenska policija Novice Kaj se je iz tragedije na Soči naučila policija?

Obveščanje policije prepozno in neprimerno

Ministrstvo za notranje zadeve je kasneje v nadzoru ugotovilo, da je bilo obveščanje policije prepozno in neprimerno. Na policiji so v odzivu na ugotovitve ministrstva zapisali, da je bil nesrečni dogodek v Solkanu za policiste visoko intenziven in da je vsako dejanje zahtevalo svoj čas. So pa napovedali, da bodo preučili, na kakšen način lahko pripomorejo k čimprejšnjemu obveščanju staršev v podobnih primerih.

Soča Novice Utopitev otroka v Soči: policija obveščala prepozno in neprimerno

Socialna inšpekcija ni ugotovila napak

Socialna inšpekcija, ki je v primeru utopitve dečka v Soči opravila strokovni nadzor, ni ugotovila strokovnih napak. Strokovne delavke centra za socialno delo so ves čas ponujale zakonito, strokovno in človeško podporo bratoma utopljenega in starim staršem, zaradi česar jih je policija tudi pozvala k posredovanju, so konec avgusta za STA sporočili z inšpekcije.

Soča Novice Socialna inšpekcija v primeru utopitve dečka v Soči ni ugotovila napak
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin