Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 7. 2017,
11.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

7

Natisni članek

ustavno sodišče Vili Kovačič referendum drugi tir predsedniške volitve

Petek, 21. 7. 2017, 11.24

6 let, 7 mesecev

Ustavno sodišče zavrnilo Kovačičevo pobudo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

7

Ustavno sodišče | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Ustavno sodišče je zavrnilo pobudo Vilija Kovačiča za oceno ustavnosti odloka o razpisu referenduma o zakonu o drugem tiru, ki bo 24. septembra.

Odlok o razpisu referenduma je DZ sprejel 4. julija, predlog pristojnega parlamentarnega odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, da se referendum izvede zadnjo septembrsko nedeljo, pa so podprli koalicijski poslanci. Opozicija se je zavzemala, da bi bil datum referenduma razpisan na dan predsedniških volitev, kar so utemeljili s tem, da bi privarčevali okoli tri milijone evrov.

Kovačič, sicer pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru, je v pobudi, ki jo je na ustavno sodišče nesel že dan po sprejemu odloka, zapisal, da odlok datum določa tako, da se tridesetdnevna kampanja začne v času dopustov in parlamentarnih počitnic, z vidika enakih možnosti državljanov diskriminatoren tako do pobudnika referenduma kot tudi do udeležencev, ki bi želeli ali so se že najavili sodelovati v kampanji.

Ustavno sodišče je v sklepu, s katerim je zavrnilo pobudo, med drugim zapisalo, da gre pri referendumski kampanji predvsem za oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev pri glasovanju na referendumu. "Njen namen je zagotoviti dobro informiranost volivcev in seznanitev z vsebino zakona, z argumenti zagovornikov zavrnitve zakona in z argumenti zagovornikov uveljavitve zakona," so zapisali.

Kovačič sklep sodišča še preučuje, je pa dejal, da v njem vidi kontradiktornost. Izpostavil je, da sta sodnika Marko Šorli in Klemen Jaklič glasovala proti takšnemu sklepu. "Bomo videli, kaj bomo naprej, lahko gre zadeva tudi na evropsko sodišče," je dejal.

Za Kovačičevo prepričanje, da je odlok DZ v neskladju z načelom socialne države, ker ne zagotavlja gospodarne porabe proračunskih sredstev, pa so zapisali, da gre za zelo splošen očitek, zato da sodišče ni moglo preizkusiti. | Foto: STA , Za Kovačičevo prepričanje, da je odlok DZ v neskladju z načelom socialne države, ker ne zagotavlja gospodarne porabe proračunskih sredstev, pa so zapisali, da gre za zelo splošen očitek, zato da sodišče ni moglo preizkusiti. Foto: STA ,

Ustavno sodišče je pri presoji upoštevalo, da izvajanje kampanje med počitnicami in dopusti samo po sebi ne pomeni, da je kampanja v celoti onemogočena oziroma neučinkovita, v času sodobnih tehnologij gre kvečjemu za manjšo učinkovitost.

V čas počitnic in dopustov bo padla ena četrtina kampanje, pri čemer je to prva četrtina kampanje. To je pomembno tudi v luči nekaterih drugih rokov, ki jih določa zakonodaja in ki tudi sicer lahko vplivajo na učinkovitost referendumske kampanje. V konkretnem primeru ti roki padejo čisto na konec avgusta, so zapisali na sodišču in dodali, da gre za zadnji teden počitnic in dopustov, ko je razumno pričakovati, da so se volivci večinoma že vrnili v vsakdanje življenje.

Pretežni del referendumske kampanje se bo vendarle odvijal v septembru, ki v tem okolju običajno ni počitniški mesec. Glede na navedeno je pobudnikov očitek o skrajšanju referendumske kampanje neutemeljen, so izpostavili.

Dve ločeni mnenji

Ločeni odklonilni mnenji sta napisala ustavna sodnika Šorli in Jaklič. Prvi se ne strinja s presojo, da DZ z umestitvijo ene četrtine kampanje v čas počitnic in dopustov ne bo nedopustno posegel v možnost učinkovite referendumske kampanje in posledično možnost učinkovitega izvrševanja pravice do glasovanja na referendumu. Jaklič pa je zapisal, da odločitev ustavnega sodišča v resnici za nikogar ni dobra, tudi ne za zaupanje v institucijo, ki jo je sprejela.

 

Stranke z različnimi odzivi na odločitev ustavnega sodišča glede referenduma

V poslanskih skupinah so se različno, a glede na njihova stališča pričakovano odzvali na odločitev ustavnega sodišča.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je sporočila, da spoštuje odločitev ustavnega sodišča, ki pritrjuje pravilnost odločitve poslanske skupine SMC. "Razvojne projekte države je potrebno nadaljevati v najhitrejšem možnem času, predvsem pa neodvisno od drugih političnih aktivnosti, še prav posebej volitev," je navedla.

Iz NSi so sporočili, da odločitev ustavnega sodišča spoštujejo. Si pa želijo, da referendum o drugem tiru uspe. Tako bodo državljani po njihovem mnenju zavrnili predrag vladni projekt, hkrati pa bo Slovenija dobila priložnost, da ponovno razmisli, kakšen drugi tir in za kakšno ceno potrebuje.

Za vodjo poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojana Dobovška je odločitev ustavnega sodišča pričakovana, saj da je odločalo o "ozki" pravo-formalni ustreznosti datuma, ki je s tega vidika v skladu z zakonodajo. "Pri tem pa ta odločitev v ničemer ne zmanjšuje politične odgovornosti vlade in koalicije, ki si s taksno določitvijo datuma odkrito prizadeva za zmanjšanje pomena referendumskega odločanja, kar je v nasprotju z osnovnimi demokratičnimi temelji naše države," je navedel in dodal, da je projekt drugi tir pripravljen katastrofalno in predstavlja nesprejemljiva korupcijska ter proračunska tveganja.

Iz SD so sporočili, da se na odločitev sodišča ne bodo odzvali. Prav tako se niso odzvali v SDS in Levici.

Je pa odločitev ustavnega sodišča pozdravil predsednik DZ Milan Brglez. Spomnil je, da je bila odločitev sprejeta s sedmimi glasovi od devetih glasov sodnikov, kar po njegovem mnenju kaže na veliko enotnost. Vendar pa je ločeni mnenju Marka Šorlija in Klemna Jakliča označil za izredno zanimivi in ju bo natančneje preučil. Prvi se ne strinja s presojo, da DZ z umestitvijo ene četrtine kampanje v čas dopustov ne bo nedopustno posegel v možnost učinkovite referendumske kampanje. Jaklič je ocenil podobno.

Ne spreglejte