Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 4. 2011,
13.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ustava sodišče

Sreda, 13. 4. 2011, 13.33

8 let

Ustavno sodišče po oceni Petriča lani delalo uspešno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Začeli smo obvladovati preobremenjenost, čeprav smo bili razočarani, ker predlog ustavnih sprememb, ki naj bi nam omogočil boljše in bolj usmerjeno delo, ni uspel," je dejal Ernest Petrič.

"Tako je stanje. Z lastnimi ukrepi bomo skušali doseči, da bo naše delo ekspeditivno," pravi predsednik ustavnega sodišča. Posamezna zadeva je na ustavnem sodišču v povprečju okoli 200 dni, kar po besedah predsednika ustavnega sodišča Petriča pomeni, da se bližajo temu, "da bomo lahko rekli, da je pravica res dostopna tudi časovno". Neizvršenih je še 12 odločb ustavnega sodišča Izpostavil je, da je še vedno 12 odločb ustavnega sodišča, ki niso bile izvršene. Najstarejša je odločba o (ne)ustavnosti občine Koper iz leta 1998. Kljub temu Petrič ugotavlja, da je stopnja izvrševanja odločb ustavnega sodišča primerna. "Ni popolna, a stanje ni slabo. Zahtevam pravne države je, kolikor gre za uresničevanje odločb pravne države, zadovoljeno," pravi Petrič. V letih od 2004 do 2007 "skokovit porast" vloženih zadev Generalni sekretar ustavnega sodišča Erik Kerševan je nanizal nekaj statističnih podatkov v zvezi z delom sodišča. Izpostavil je "skokovit porast" zadev, vloženih na ustavno sodišče v letih 2004 do 2007, in sicer s 1271 v letu 2004 na 4354 v letu 2007. Te zadeve so bile v veliki meri bagatelne, vložene na "tipiziranih vlogah", ki so krožile po spletu.

Okoli 200 novih zadev na posameznega sodnika To je pripeljalo do nerazumnih obremenitev, šele zakonska sprememba leta 2007 pa je, "kolikor je mogoče", razbremenila ustavno sodišče, je poudaril Kerševan. Kljub temu je lani število vloženih zadev spet poraslo za 1,9 odstotka na 1880 zadev, kar pomeni približno 200 novih zadev na posameznega ustavnega sodnika. A tokrat gre za "dobro pripravljene in zahtevne zadeve", pravi Kerševan.

V 85 odstotkih so lani prejeli ustavne pritožbe posameznikov na odločitve sodišč ali upravnih organov, v 15,3 odstotka (287) zadev gre za abstraktno presojo zakonov ali podzakonskih predpisov, ki so jih sprožili predvsem DZ, opozicija oz. vlada.

Ena bolj zahtevnih zadev je bilo vprašanje referenduma o izbrisanih V eni zadevi je šlo za spor okoli pristojnosti, a je prav ta primer ustavnemu sodišču vzel ogromno časa, pravi Kerševan. Šlo je namreč za vprašanje referendumskega odločanja o urejanju statusa izbrisanih, zato je ta zadeva ustavno sodišče obremenila bistveno bolj kot marsikatera od preko 1500 ustavnih pritožb in je imela tudi bistveno bolj daljnosežne učinke doma in v tujini.

Lansko leto so zaključili s 1179 nerešenimi zadevami Izpostavil je tudi število nerešenih zadev; to je v zadnjih letih naraslo na 1179 na zadnji dan minulega leta. Od teh jih je bilo še šest iz leta 2008, 206 iz leta 2009 in 967 iz lanskega leta, je naštel Kerševan. A že v prvem trimesečju letošnjega leta so kar nekaj teh nerešenih zadev že rešili.

"Ves čas imamo v delu okoli 1100 ali 1200 zadev" Ustavni sodniki imajo po besedah Kerševana ves čas v delu okoli 1100 ali 1200 zadev. To število se tudi v prihodnje ne bo zmanjšalo, upajo pa, da tudi ne povečalo. "Ob vsaki obremenitvi z zahtevnimi zadevami, kot se nam dogaja v zadnjem letu z referendumi, se to bistveno pozna pri uspehu reševanja ostalih zadev," opozarja Kerševan.

Ne spreglejte