Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 1. 2016,
13.29

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici

Natisni članek

kariera poklic prihodnost Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici FUDŠ advertorial

Petek, 15. 1. 2016, 13.29

2 meseca, 1 teden

Uspešna prihodnost se začne z izbiro pravega študija

Vsebino omogoča Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici

Na FUDŠ v Novi Gorici pridobite znanja, ki so in bodo vse bolj iskana, in sicer s področij družboslovja, menedžmenta in psihosocialnega svetovanja. Kaj je njihova prednost?

Prvi korak pri izbiri študija je poznavanje samega sebe

Mnogi dijaki, ki jih čaka izbira študija, se znajdejo pred dilemo, kaj izbrati, da bodo imeli dobro službo. Pogosto namreč ne vedo, v čem so dobri in kaj je tisto, kar jih najbolj zanima. Gre za obdobje, ko se šele začnejo resnično spraševati, kaj bi radi opravljali kot poklic, zato je treba pri izbiri študija temeljito razmisliti o sebi ter najti študij, ki bo omogočil srečno prihodnost.

Si družboslovec?

Pomembno je, da znamo ugotoviti, katero je področje, na katerem lahko blestimo. Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici razvija znanja tistih, ki jih zanimajo družbena področja.

 

 

 

Kako se soočiti s tako pomembno odločitvijo, kot je izbira študija?

O izbiri pravega študija in glavnem poslanstvu FUDŠ smo se pogovarjali z Andrejo Slejko Rojc, vodjo referata za študijske in študentske zadeve in vodjo kariernega centra.

"Zagotovo je odločitev za izbiro študija prva resna odločitev, ki jo mora sprejeti dijak. Zelo je pomembno, da si vzame dovolj časa za razmislek in da sledi svojim željam. Za pravilno odločitev o tem, kaj mu ustreza, se mora odločiti v prvi vrsti sam, pri odločitvi pa mu seveda lahko pomagajo tudi prijatelji, starši, učitelji, svetovalni delavci in seveda tudi mi na fakulteti."

"Zavedam se, da se dijaki pogosto čutijo 'izgubljeni' v vsej tej poplavi informacij. Zato se že vrsto let kot vodja referata za študijske in študentske zadeve in vodja kariernega centra trudim, da v čim večji meri prisluhnem tem dijakom in zanje izvajam individualne svetovalne posvete, s katerimi jim pomagam do prave odločitve. V izjemno veliko zadovoljstvo mi je, ko vidim, da je oseba izbrala pravi študij in ga tudi seveda uspešno zaključila."

Česa si želi sodoben študent?

Študij ni zgolj naslednja stopnja izobraževanja, temveč je priložnost za uspešno kariero in s tem kakovostno življenje. Zato študentje iščejo uporabna znanja, ki jih bodo lahko uporabili v svojem poklicu in jim bodo omogočila nadaljnji osebni in karierni razvoj. Veliko študentov na FUDŠ je že med študijem zaposlenih, zato si želijo predvsem fleksibilen študij, osebni pristop in razumevanje s strani akademskega kadra, saj s takšno podporo dobijo več motivacije za dokončanje študija.

Študentje o študiju na FUDŠ

Jernej Čuš: "Mladi si bomo morali sami ustvarjati priložnosti in delovna mesta"

Jernej je svojo karierno pot začel z vpisom na program Uporabnih družbenih študij, kjer trenutno opravlja drugi letnik študija. Študij na FUDŠ je izbral z mislijo na prihodnost: "Menim, da si bomo morali mladi in generacije, ki prihajajo za nami, sami ustvarjati priložnosti in delovna mesta. Zato sem se tudi odločil za študij na FUDŠ, kjer je pred nami široka paleta predmetov, tako s področja družboslovja, sociologije, politike, družbe, ekonomije in podjetništva ter tudi menedžmenta."

O tem, kako razmišlja sodoben študent in kaj išče pri študiju, pa je povedal: "Študent bi moral iskati predvsem usmerjenost k pridobivanju praktičnega znanja ter ne zgolj teoretičnega. Sam sem zadovoljen, saj sem sam to našel. Poleg vaj v sklopu predmetov opravljamo tudi terensko delo oziroma to tudi izvajamo, zato pridobimo dodatno praktično znanje, ki mi je v korist že danes."

Pravi, da je študij na FUDŠ izbral zato, ker študentje tam niso samo številke ter zaradi korektnega referata in osebja ter usmerjenosti k pridobivanju praktičnega znanja. Kaj pa je izpostavil kot najboljše lastnosti študija na FUDŠ? "Predvsem to, da študentje nismo številke in predavanja, vaje ali terensko delo ne potekajo v masah, ampak v manjših skupinah, zato je izobraževalni proces toliko bolj učinkovit."

Marijana Gostečnik: "Študent mora najprej v sebi vedeti, kaj točno želi in kam se obrniti po znanje in izkušnje"

Marijana obiskuje smer Psihosocialna pomoč. O svoji izbiri študija na FUDŠ razmišlja kot dobri odločitvi in meni, da je našla to, kar je iskala. "V prihodnosti se mi zdi najbolj pomemben optimističen pogled na tovrsten poklic. Bolj konkretno pa bi rekla, da že obstaja veliko 'pomagajočih poklicev', in ravno ta smer je nekaj vmes, saj povzema tako psihoterapijo, psihologijo kot tudi socialne veščine, vendar je še v fazi utrjevanja poti v prihodnost."

Sodoben študent po njenem mnenju "išče predvsem psihoterapevtske vsebine, znanje in veščine za ravnanje, da postane usposobljen za delo z ljudmi. Poleg te formalnosti, ki jo je treba opraviti, pa se mi zdi, da mora najprej v sebi vedeti, kaj točno želi in kam se obrniti po znanje in izkušnje. Za zdaj mi je uspelo izbrati najbolj primerno pot zase in to je ravno ta smer, v katero sem se vpisala."

Tudi Marijana bi vsem, ki se odločajo za podobne vsebine, svetovala vpis študija na FUDŠ: "Vse vsebine, ki so na urniku, so zelo privlačne. Kakovost je močno odvisna od samostojnega dela posameznika in posredovane vsebine nosilcev predmetov."

Sabina Ažman: "Študij na FUDŠ mi omogoča nadgradnjo pridobljenega znanja"

Tudi Sabina se je odločila, da svojo prihodnost začne graditi na FUDŠ. Zdaj obiskuje drugi letnik na smeri Socialni menedžment. Pravi, da se je za študij odločila, ker je zaključila srednješolsko izobraževanje ter deluje na področju vzgoje predšolskih otrok.

"Ta študij mi omogoča nadgradnjo pridobljenega znanja in menim, da mi ob zaključku izobraževanja nudi možnost napredovanja na delovnem mestu."

Prednosti študija na FUDŠ

#1 Delitev glede na lokacijo obiskovanja predavanj

Študij na FUDŠ lahko opravljate na več lokacijah, in sicer v Novi Gorici, Ljubljani in Novem mestu.

#2 Inovativni programi

Fakulteta je najbolj poznana po programih Medkulturni in Socialni menedžment in edina v Sloveniji, ki ponuja inovativno kombinacijo psihosocialnih, psiholoških in psihoterapevtskih znanj, potrebnih za psihosocialno svetovanje, v okviru programa Psihosocialna pomoč.

#3 Uporabni programi

Program fakultete FUDŠ nudi širino in interdisciplinaren pristop, pri čemer se osredotočajo na vsebine, uporabne v gospodarstvu, javnem in nevladnem sektorju.

#4 Vsebinsko inovativni in edinstveni programi

Programi na FUDŠ so edinstveni in sodobno zasnovani ter sledijo potrebam sodobne družbe. So edini, ki ponujajo veščine psihosocialnega svetovanja, ob opori na psihoterapevtske pristope v okviru programa Psihosocialna pomoč.

 

#5 Akademska odličnost in izkušnje

Na FUDŠ predavajo priznani predavatelji iz Slovenije in tujine z bogato raziskovalno dejavnostjo in praktičnimi izkušnjami. Svoja znanja in izkušnje iz prakse pa skušajo na študente prenašati prek čim bolj osebnega odnosa in s trdno zavezanostjo standardom akademske odličnosti.

#6 Dinamičnost, fleksibilnost in oseben pristop

Resnično kakovosten študij je mogoč le z dobrim sodelovanjem med študenti in osebjem fakultete. Prav fleksibilnost in korektni odnosi med študenti, profesorji in strokovnimi službami so posebnost in prednost študija na FUDŠ. Vsebino in izvedbo programov tako vedno čim bolje prilagajajo potrebam študentov.

#7 Medkulturnost

Fakulteta je pozicionirana na meji z Italijo ter povezana s tujim institucijami in organizacijami. Študentje tako lažje pridejo v stik s praksami iz tujine in imajo več možnosti za karierno povezovanje.

Študente privabijo tudi: - lastna raziskovalna in založniška dejavnost fakultete, - brezplačen redni študij in cenovno ugoden izredni študij, - prilagojenost tudi zaposlenim osebam, ki želijo študirati, - sodelovanje z lokalnim gospodarstvom in nevladnimi organizacijami z možnostjo pridobivanja praktičnih izkušenj.

Ne spreglejte