Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
12. 7. 2017,
13.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

2

Natisni članek

Milojka Kolar Celarc zdravstvo Ministrstvo za zdravje

Sreda, 12. 7. 2017, 13.24

6 let, 6 mesecev

Usoda Milojke Kolar Celarc: kdo bo jeziček na tehtnici?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

2

Milojka Kolar Celarc | Foto STA

Foto: STA

Interpelacija zoper zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc, ki jo je prejšnji teden vložila SDS, ima za zdaj 27 podpornikov, 40 poslancev je predvidoma ne bo podprlo, preostali pa se še niso opredelili.

Za to, da interpelacija, ki jo je SDS prejšnji teden vložila zoper zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc, uspe, je potrebnih 46 poslanskih glasov. Interpelacijska seja bo potekala šele jeseni, a nekatere stranke so se že opredelile, kako bodo glasovale.

Zacementiranih 65 glasov

Medtem ko gre najverjetneje pričakovati, da bo ministrico podprla največja koalicijska stranka SMC, so ji precej manj naklonjeni v koalicijskih partnericah SD in DeSUS. A jasnih stališč o tem, kako bodo glasovali, za zdaj še niso podali.

Karl Erjavec je včeraj dejal, da "Kolar Celarčeve gotovo ne bodo podprli vsi poslanci DeSUS". Znano je, na primer, da ministrici dokaj odkrito nasprotuje nekdanji minister in poslanec Tomaž Gantar, ki pa se je ob prvi interpelaciji lani oktobra "zgolj" vzdržal glasovanja.

V SD so previdnejši. "Nismo se še odločili, čakamo na sestanek, ki ga je že pred vložitvijo interpelacije na temo zdravstva zahteval naš predsednik Dejan Židan. Premier ga za zdaj še ni sklical," nam je danes dejal vodja njihove poslanske skupine Matjaž Han.

NSi podprla SDS, ZL proti interpelaciji

Od opozicijskih strank je podporo interpelaciji SDS za zdaj napovedala NSi. Če bodo vsi poslanci omenjenih strank glasovali za interpelacijo, to pomeni 25 glasov.

ZL, ki ima pet poslancev, je napovedala, da interpelacije ne bo podprla. To pomeni, da interpelacije (če prištejemo še SMC) ne bo podprlo vsaj 40 poslancev. 

interpelacija | Foto:

Za interpelacijo še Čuš in Dobovšek, Hanžek verjetno proti

Če bi za interpelacijo glasovali v SD in DeSUS, kjer so precej kritični do dela ministrice, bi jo podprlo 42 poslancev, za uspeh pa bi potrebovali še štiri glasove.

Interpelacijo bo, kot nam je pojasnil danes, podprl tudi Bojan Dobovšek, ki pa za druge tri poslance skupine nepovezanih poslancev ni hotel odgovoriti, češ da pri tej temi nimajo enotnega stališča. Spomnimo, da so se Alenka Bratušek, Franc Laj in Mirjam Bon Klajnšček ob lanskem glasovanju o interpelaciji vzdržali glasovanja.

Bratuškova in Bon Klajnščkova se v svojem odgovoru glede glasovanja o interpelaciji nista opredelili. Pravita, da bi raje kot o interpelaciji na mizi imeli rešitve. Po njunem interpelacija ne bo rešila ničesar, vladi pa v treh letih za zdravstvo ni uspelo narediti nič. Odgovor Laja na vprašanje, ali podpira interpelacijo, še čakamo.

Tudi poslanca manjšin Roberto Batelli in Laszlo Göncz sta se lani vzdržala glasovanja. Batellijev odgovor še čakamo, Göncz pa nam je sporočil, da se bo dokončno odločil kakšen dan pred samo interpelacijo, torej septembra.

Ostaneta še nepovezana poslanca. Matjaž Hanžek še ne ve, kako bo glasoval, pravi pa, da interpelaciji ni najbolj naklonjen. Andrej Čuš bo interpelacijo podprl.

Ne spreglejte