Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 4. 2014,
13.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Na kolo kraja kolo

Sreda, 23. 4. 2014, 13.38

8 let

Ukradli so mi kolo. Kaj pa zdaj?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ni dovolj, če veste le barvo in znamko svojega kolesa. V primeru kraje policiji pomagajo predvsem podrobnosti o vašem kolesu. Če svojega kolesa ne dobite nazaj, pa vam ostane še ena možnost.

Tatvine koles so v Sloveniji pogosto kaznivo dejanje, saj je letno ukradenih ali pogrešanih okoli dva tisoč koles, največ v večjih mestih, kažejo podatki policije. Lani so ukradli kar 2.371 koles, od tega največ, 1.360, na območju Ljubljane. Ob tem moramo seveda upoštevati, da vse tatvine koles niso prijavljene.

Priložnost dela tatu Največ kraj se zgodi poleti, ko je na cesti tudi največ kolesarjev. Nekateri tatovi vaše kolo uporabijo zgolj za vožnjo, spet drugi za rezervne dele ali nadaljnjo prodajo.

Še posebej morate za varnost svojega kolesa poskrbeti, če živite v strnjenih naseljih večstanovanjskih zgradb, saj so tam kraje najpogostejše, tatovi pa najraje izkoristijo tudi priložnosti, ki se jim zaradi slabe zavarovanosti koles ponujajo kar same.

Krajo nujno prijavite policiji Če vam kolo vseeno ukradejo, tatvino prijavite policiji in ob prijavi policistu posredujte vse podatke, ki jih bo od vas zahteval. Policisti bodo sprejeli prijavo in v nadaljevanju sprožili kriminalistično preiskavo, v kateri bodo izvedli vse potrebne ukrepe za izsleditev kolesa in odkritje storilca ter o ugotovitvah obvestili državno tožilstvo.

Policisti namreč najdejo le okrog 20 odstotkov ukradenih koles, vendar pa bi bil lahko uspeh večji, če bi oškodovanci dobro poznali svoje kolo. Kot so pojasnili na policiji, le slaba polovica lastnikov koles poda karakteristike o odtujenem kolesu, na podlagi katerih je identifikacija kolesa lahko nedvoumna.

Na dražbo po novo kolo Če policisti najdejo kolo in ne morejo ugotoviti, kdo je lastnik, kolo konča na javni dražbi. Na njej ponudijo kolesa in druge predmete, ki so jih našli policisti ali pa so jih občani prinesli na policijsko postajo.

Kot je pojasnila Vesna Drole, vodja Sektorja za odnose z javnostmi Policije, posamezne policijske uprave (v Sloveniji jih je osem) vsako leto praviloma izvedejo vsaj eno ali več javnih dražb najdenih predmetov. Javne dražbe potekajo na območju policijskih uprav in ne enotno za celotno Slovenijo.

Na dan javne dražbe je najprej ogled predmetov – najdenih stvari, ki jih bodo na dražbi prodajali, nato pa se pristopi k izvedbi javne dražbe. Po prodaji predmeta mora kupec predmet takoj plačati in ga odpeljati oziroma odnesti. Dražba poteka po sistemu videno-kupljeno, so še pojasnili na policiji.

Čeprav statistike o prodaji ne vodijo, iz izkušenj izhaja, da cena prodanih koles redko presega znesek sto evrov, v glavnem pa so zneski nižji kot 50 evrov.

Ne spreglejte