Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 2. 2016,
17.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

UKC Ljubljana ZZZS otroška srčna kirurgija

Četrtek, 25. 2. 2016, 17.57

7 let, 12 mesecev

UKC Ljubljana preveč zaračunal za skoraj 140 tisoč evrov storitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
UKC Ljubljana je med letoma 2007 in 2014 preveč zaračunal storitve v vrednosti 137.793 evrov, je pokazal nadzor, ki ga je ZZZS opravil nad izpolnjevanjem pogodbe z UKC za otroško srčno kirurgijo.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je nadzor izvedel decembra lani, potem ko ga je k temu pozvalo ministrstvo za zdravje. Nadzor so opravili na vzorcu 240 primerov. Največ nepravilnosti je bilo med letoma 2010 in 2012.

Kje so se na UKC zmotili Ugotovili so, da so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana v okviru otroške srčne kirurgije osem primerov napačno obračunali v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, v šestih primerih so napačno izračunali operacije v lastno škodo, torej so ZZZS premalo zaračunali vrednost operacije, v enem primeru pa je bil zmotni obračun v breme prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja. V devetih primerih napake niso vplivale na obračun zdravstvene storitve.

UKC-ju dva tisoč evrov kazni Vrednost napačno zaračunanih storitev obsega 3,7 odstotka celotne zaračunane vrednosti opravljenih storitev, so navedli na ZZZS. To sicer ne predstavlja večjih ali pomembnejših nepravilnosti oz. oškodovanja sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Glede na vrednost nepravilno obračunanih storitev je zavod UKC izrekel 2.000 evrov pogodbene kazni.

Na zavodu lani našli za tri milijone nepravilnosti Zavod za zdravstveno zavarovanje je lani pri izvajalcih opravil tudi 906 rednih in sistematičnih nadzorov nad izvajanjem programov. Pri tem so ugotovili nepravilnosti v višini treh milijonov evrov, ki so jih tudi terjali nazaj. Izvajalci oškodujejo sredstva obveznega zdravstvenega zavarovanja večinoma zaradi nepravilnega ali previsokega zaračunavanja storitev.

Ne spreglejte