SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janez Janša: To, kar se danes dogaja, je uničevanje Slovenije (foto in video)

10

termometer

V obrambo Slovenije

Na zborovanju V obrambo Slovenije so organizatorji v posebni deklaraciji opozorili na množične migracije in pozvali politiko, naj prepreči prihod ilegalnih migrantov, tistim, ki nočejo spoštovati ustavnih načel naše države, pa zavrne gostoljubje.

V deklaraciji, ki jo je prebral predsednik Zbora za republiko France Cukjati, so organizatorji današnjega shoda na Trgu republike, to so Zbor za republiko, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), SDS, NSi in SLS, med drugim še zapisali, da v medčloveških odnosih ne sme biti prostora za sovraštvo do tujcev, še manj pa za sovraštvo do sodržavljanov, ki morda drugače razmišljajo. Zbralo se je okoli dva tisoč ljudi.

[video: 57807 / SDS Zborovanje V obrambo Slovenije trg republike]

SDS Zborovanje V obrambo Slovenije trg republike

Trenutna oblast se po navedbah deklaracije ne zaveda, da bi morebitna množična invazija radikalnega islama v Evropo pomenila konec evropske kulture, varnosti in miru. "To pa pomeni, da v prihodnosti ne bomo več sposobni pomagati drugim, saj bomo sami potrebovali pomoč," je dejal Cukjati.

Slovensko izvršno oblast, EU in OZN so v deklaraciji še pozvali, naj resno in učinkovito pristopijo k reševanju stisk tistih, ki trpijo zaradi vojne, revščine in ekoloških katastrof.

Slovenija se uničuje načrtno, hkrati pa se izkorišča migrantska kriza za to, da se okrepi njihovo volilno telo, trdi Janez Janša. Slovenija se uničuje načrtno, hkrati pa se izkorišča migrantska kriza za to, da se okrepi njihovo volilno telo, trdi Janez Janša.

Največ pozornosti je vzbudil govor prvaka največje opozicijske stranke Janeza Janše, ki je opozoril na izseljevanje iz Slovenije. "Celotna generacija vsako leto in to je uničevanje Slovenije," je dejal.

Kot je pojasnil, "aktualna vlada tega ne počne zavestno, ker je nesposobna", ampak tisti, ki so to vlado postavili. "Slovenija se uničuje načrtno, hkrati pa se izkorišča migrantska kriza za to, da se okrepi njihovo volilno telo," je prepričan Janša.

Po njegovih besedah so med migranti tudi teroristi, problem v EU pa sta povzročili Grčija in Slovenija. "Schengen je padel na teh dveh točkah," je poudaril.

V obrambo Slovenije

"Ne glede na zamere in slabe poteze evropskih voditeljev pa je EU v tem zgodovinskem času za Slovence daleč najbolj ugodno okolje," meni Janša.

"Slovenija bo šla naprej in prelomno točko boste videli tisti trenutek, ko iz te države ne bo s trebuhom za kruhom odhajal nihče več. To je naš cilj. Danes zborujemo zato, da ta trenutek pride čim prej," je še poudaril vodja SDS.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je pozvala k bolj demokratični desnici in si prislužila žvižge. Predsednica NSi Ljudmila Novak je pozvala k bolj demokratični desnici in si prislužila žvižge.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je pozvala k "normalni Sloveniji", sočutju, odpuščanju in vključevanju in požela negodovanje zbrane množice.

Slovenska kultura je po njenih besedah močno prežeta s krščansko tradicijo, ki je tudi temelj Evrope in demokracije, ena od vrednost krščanstva pa je odpuščanje.

"Zamere nas utesnjujejo in nas begajo"

To je tudi tisto, česar po mnenju Novakove nismo dosegli. "Zamere nas utesnjujejo in nas begajo, to pa povzroča ječo za človeka," je dodala.

Pozvala je k sočutju do beguncev in dejala, da je treba najprej pomagati tam, kjer so ti ljudje doma, "mi pa moramo pomagati človeku, se boriti proti zlu in terorizmu," je izpostavila.

Vpitje in žvižgi so spremljali tudi njen poziv k "bolj demokratični desnici". K desnici, ki bo spoštovala argumente, spoštovala drugačna mnenja in si ne bo metala polen pod noge.

Nazaj si moramo vzeti tisto, kar smo vsi skupaj 25 let gradili z lastnimi rokami, pravi prvak SLS Marko Zidanšek. Nazaj si moramo vzeti tisto, kar smo vsi skupaj 25 let gradili z lastnimi rokami, pravi prvak SLS Marko Zidanšek. Foto: Bor Slana

K sodelovanju strank je pozval tudi prvak SLS Marko Zidanšek, ki je sicer opozoril, da se ljudje bojijo za svojo eksistenco, najprej ekonomsko in nato še fizično.

Zato želijo z današnjim shodom Slovenijo med drugim zaščititi pred vlado, ki želi porazno stanje proračuna in gospodarstva popraviti z novim zadolževanjem, davki in še več birokracije, pred sodstvom, ki pogosto vzbuja občutek nezaupanja, pred strici iz ozadja, pred državnimi institucijami in katastrofalno zunanjo politiko, pred izginevanjem mladostnikov, pred uničevanjem slovenskega jezika, kulture in slovenstva.

"To je država, ki smo jo zgradili vsi državljani, vendar so jo ugrabili"

Po njegovih ocenah je dolžnost vseh, da v ljudeh ponovno vzbudijo občutek varnosti, pripadnosti, vero in zaupanje v našo državo. Njegova vizija je velika Slovenija. "To je država, ki smo jo zgradili vsi državljani, vendar so jo ugrabili. Zato si moramo nazaj vzeti tisto, kar smo vsi skupaj 25 let gradili z lastnimi rokami," je dejal.

V obrambo Slovenije

V imenu zbora za republiko je na shodu spregovoril akademik Janko Kos, ki je izpostavil zunanje in notranje grožnje Sloveniji in Evropi.

Med zunanjimi je izpostavil napoved nove gospodarske krize in migrantsko krizo. Ob zadnji je sicer spomnil na dobre izkušnje s priseljenci iz preteklosti, a se vprašal, kako se bo "populacija, ki je civilizacijsko, kulturno, versko in celo politično drugačna" lahko integrirala v evropsko civilizacijo.

"Evropo znotraj slabi duhovni nihilizem"

Od znotraj Slovenijo po njegovem slabi kulturni anarhizem, ki ne mara slovenske kulture. "Slovenija je oslabljena demografsko, politično, socialno, kulturno in nemara tudi jezikovno, to pa zato, ker sistemi te države ne delujejo, kot bi morali," je izpostavil.

Evropo pa znotraj slabi duhovni nihilizem, ki povzroča, da Evropa ne verjame več sama vase, da dvomi o svojih vrednotah, zato naj se opre na tri temelje: grško-rimsko kulturo, krščanstvo in razsvetljenstvo. Te vrednote so povzeli tudi veliki Trubar, Prešeren in Cankar in kolikor smo jim zvesti, toliko ostanemo Slovenci, je še dejal.

V obrambo Slovenije Foto: Bojan Puhek

Predsednik VSO Aleš Hojs pa je v uvodnem nagovoru poudaril, da je obramba potrebna "proti jugomentaliteti, nasprotnikom Slovenstva, starim partijskim strukturam in tistim, ki nikoli niso sprejeli samostojne Slovenije kot svoje domovine", je dejal.

Hojs in Janša kritična do novinarjev

Obrambna je po Hojsovih besedah potrebna tudi proti korupciji in tistim silam EU, ki želijo, da se "mi prilagodimo in integriramo prišlekom".

Tako kot pozneje Janša, pa je bil kritičen do novinarjev. Janša je ob tem še dejal, da se je treba odpreti za resnico.

Na shodu se je po ocenah nekaterih medijev zbralo okoli dva tisoč ljudi, medtem ko so organizatorji ocenili, da jih je prišlo več tisoč.

V obrambo Slovenije

Udeleženci shoda so na Trg republike prišli opremljeni s slovenskimi zastavami in transparenti, s katerimi so se med drugim zavzeli za svobodo Slovenije in so bili kritični do Foruma 21, podpornikov nekdanjega predsednika Milana Kučana in kandidature Danila Türka za generalnega sekretarja OZN. Med udeleženci so bili tudi nekateri poslanci DZ, evropski poslanci ter vidni člani Zbora za republiko in VSO.


"Nestrpnost proti nekomu, ki ne obstaja"

Predsednik vlade Miro Cerar je dejal, da na shodih, ki danes potekajo, želijo spodbujati strah, netoleranco in negativizem. Dejal je da je imel ta shod "celo spodbujevalen namen, k neki nestrpnosti proti nekomu, ki niti ne obstaja".

Kot je poudaril, je očitno nekomu težko priznati, da je vlada doslej uspešno obvladovala migrantsko krizo in da je bila Slovenija tista, ki je predlagala in tudi uspešno izvedla koordinacijo med srednjeevropskimi in zahodnobalkanskimi državami, hkrati pa bistveno pripomogla k zaprtju balkanske poti. Na ta način so po Cerarjevem mnenju odpravili vse tiste razloge, zaradi katerih naj bi bil po mnenju nekaterih ta shod upravičen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 71
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin