Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 9. 2011,
21.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

okrogla miza

Petek, 9. 9. 2011, 21.23

8 let

Türk z uglednimi osebnostmi Sveta Evrope o človekovih pravicah v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik republike Danilo Türk je skupaj z generalnim sekretarjem Sveta Evrope Thorbjornom Jaglandom ob robu Blejskega strateškega foruma pripravil okroglo mizo.

Na okrogli mizi so govorili o poročilu skupine uglednih osebnosti Sveta Evrope o stanju človekovih pravic v državah članicah te organizacije. Strinjali so se, da je Evropa celina vse večje raznolikosti. "Romi in migranti pogosto obravnavani kot tujci" Skupina uglednih osebnosti v poročilu z naslovom "Živeti skupaj - združevanje raznolikosti in svobode v Evropi 21. stoletja" ugotavlja, da sta diskriminacija in nestrpnost danes v Evropi močno razširjeni, predvsem v odnosu do Romov in migrantov, ki so pogosto obravnavani kot tujci. "Evropa je pogosto označena kot stara celina, kot stara celina pa se je naučila spopasti z vprašanji raznolikosti, jezikov, kultur, religij," je povedal Türk. Vendar pa se časi spreminjajo, prihajajo novi izzivi, povezani z migracijami, vprašanje, kako se z njimi spopasti, pa ostaja odprto.

"Evropa kontinent vse večje raznolikosti"

Jagland je opozoril, da se v Evropo, sicer celino manjšin, vračajo nekatere stare težave - rasizem in ksenofobija. Poročilo skupine uglednih osebnosti po besedah Jaglanda sporoča, da ima vsak posameznik pravico imeti svojo identiteto, hkrati pa moramo imeti nekaj, kar kontinent drži skupaj.

Kot je dejal Jagland, je poročilo priložnost za vlade, politike in civilno družbo, da razmislijo, kako živeti skupaj v novi realnosti. Evropa je kontinent vse večje raznolikosti, Jaglanda pa veseli, da je večina vlad to poročilo vzela resno in se zaveda omenjenih vprašanj.

Udeleženci so veliko pozornosti namenili tudi vprašanju medijev. Avstrijska novinarka Corinna Milborn meni, da morajo mediji pokazati, da je normalno imeti raznoliko družbo. V Avstriji so zato ustanovili tiskovno agencijo, ki nudi informacije o vprašanjih raznolikosti in integraciji, je povedala.

"Moramo se izogniti nespoštljivemu jeziku"

Da igrajo mediji zelo pomembno vlogo, se je strinjal tudi slovenski veleposlanik pri Svetu Evrope Damjan Bergant. Spomnil je, da so eden od devetih glavnih dejavnikov sprememb razmišljanja ljudi o drug drugem, ki jih navaja poročilo skupine uglednih osebnosti, tudi mediji.

Mufti Nedžad Grabus, ki vodi islamsko skupnost v Sloveniji, je opozoril, da se moramo izogniti nespoštljivemu jeziku, ko govorimo o drugih. Mediji po njegovem mnenju pogosto prikazujejo slabo sliko o muslimanih. Kot primer dobre integracije v lokalno skupnost je Grabus navedel primer muslimanov, ki živijo na bližnjih Jesenicah.

Skupina uglednih osebnosti združuje devet posameznikov iz različnih držav članic Svet Evrope. Vodi jo nekdanji nemški zunanji minister Joschka Fischer, med drugim pa jo sestavljata še poslanka v Evropskem parlamentu Danuta Hübner in nekdanji visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana.

Ne spreglejte