Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2011,
12.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Danilo Türk Hrvaška

Petek, 17. 6. 2011, 12.27

8 let

Türk edini predsednik iz regije na hrvaški slovesnosti ob dnevu državnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na proslavi 20. obletnice hrvaške neodvisnosti 25. junija bo zgolj slovenski predsednik Danilo Türk, ne pa tudi drugi predsedniki iz sosednjih držav Hrvaške.

Srbskega predsednika Borisa Tadića najverjetneje ne bo, je pa napovedal, da bo 26. junija obiskal Jadovno, kjer je bilo ustaško koncentracijsko taborišče, je poročal Jutarnji list.. Obisku Tadića so nasprotovali predvsem v HDZ Hrvaška vlada medtem še ni odgovorila na predlog predsednika države Iva Josipovića, da bi pomemben datum obeležili na ta način, da bo državni vrh preživel dan z državljani v Vukovarju, zvečer pa bi v Zagrebu organizirali svečano večerjo in koncert, na katere bi povabili predsednike iz vseh sosednjih držav Hrvaške, še navaja Jutarnji list. A kot so že v četrtek poročali tudi drugi hrvaški mediji, v HDZ nasprotujejo obisku srbskega predsednika Tadića. Kot dodaja Jutarnji list, ni več dovolj časa, da bi pošiljali povabila predsednikom sosednjih držav, sicer pa izpostavlja da se Türk bo udeležil slovesnosti ob 20. obletnici samostojnosti države, ki je Hrvaška tako kot Slovenija obeležuje 25. junija.

Tadić bo obiskal Jadovno V uradu srbskega predsednika so medtem v četrtek potrdili, da bo Tadić v nedeljo, 26. junija, obiskal Jadovno in se udeležil spominske slovesnosti ob 70. obletnici krvavih dogodkov v tem kraju ob Velebitu, med Gospićem in Karlobagom. Jadovno je bil del sistema taborišč, ki so jih ustaši organizirali na Pagu in v Gospiću med aprilom in avgustom leta 1941.

V taborišču naj bi ustaši pomorili več kot 40.000 oseb Udeleženci slovesnosti se bodo spomnili na žrtve ustaškega koncentracijskega taborišča v katerem so ustaši pomorili več kot 40.000 oseb, večinoma Srbov, sicer pa tudi Judov, Romov ter Hrvatov, ki so nasprotovali ustaškemu režimu Anteja Pavelića.

Tako kot lani so tudi letos na obletnico poleg Tadića povabili tudi predsednika Republike Srbske Milorada Dodika, oba pa sta lani poslala svoja odposlanca. Dodik za zdaj še ni potrdil, da bo obiskal Jadovno. Sicer pa je bil Josipović lani prvič na spominski slovesnosti v tem kraju.

Ne spreglejte