Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 6. 2023,
16.43

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

Natisni članek

migrantska kriza migranti

Sreda, 28. 6. 2023, 16.43

10 mesecev, 1 teden

Tudi v Sloveniji delovala "turistična agencija" za migrante

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29
Migranti | V enem od prestreženih telefonskih klicev se je vodič pritoževal, da migranti nočejo hoditi, zaradi česar jih je pretepel.  | Foto Guliverimage

V enem od prestreženih telefonskih klicev se je vodič pritoževal, da migranti nočejo hoditi, zaradi česar jih je pretepel.

Foto: Guliverimage

Italijanska policija je v sodelovanju s slovensko v ponedeljek sklenila tajni del operacije proti tihotapcem ljudi, ki naj bi delovali podobno kot turistična agencija. V Italiji so prijeli 13 državljanov Kosova, Albanije in Severne Makedonije, so povedali na današnji novinarski konferenci v Trstu. V Sloveniji so že obsodili pet članov združbe.

Ilegalni migranti
Novice Število nezakonitih prehodov v desetih letih z 900 na skoraj 12 tisoč

Kot je dejal vodja državnega tožilstva v Trstu Antonio De Nicolo, mednarodna združba deluje kot nekakšna turistična agencija, le da opravlja nezakonite dejavnosti. Sestavljena je iz lokalnih celic, ki so neodvisne, a povezane. Migranti, ki želijo nezakonito prečkati mejo, se obrnejo na povezovalno strukturo in plačajo storitev, vodstvo organizacije, ki je verjetno zunaj Italije, pa razdeli naloge in tudi denar.

Celico, ki so jo razkrili v ponedeljek in naj bi organizirala prehode prek slovenskega ozemlja, naj bi sestavljali sorodstveno povezani člani iz Albanije, Kosova in Severne Makedonije, ki stalno prebivajo v Trstu. Po podatkih slovenske policije je imel eden od članov stalno prebivališče v Sloveniji. Vodja celice naj bi bil Fatim Miftaraj, je povedal tožilec.

slovenska policija
Novice Z migranti po avtocesti 230 kilometrov na uro, nato pa v zid

Preiskavo so usmerjali na tožilstvih v Kopru in Trstu, sodelovali pa so tudi hrvaški varnostni organi iz Istrske županije. Koprski kriminalisti so v začetku leta 2022 identificirali delovanje kriminalne združbe in 17 domnevnih članov iz Albanije, Kosova in Severne Makedonije. Podobno preiskavo so začeli tudi v Trstu in identificirali 26 osumljencev. Aprila lani so poslali v Slovenijo evropski preiskovalni nalog. Zatem sta policiji delovali usklajeno.

Ugotovili so, da je tržaška celica združbe prevzela migrante od drugih tihotapcev v okolici Pomjana v Mestni občini Koper. Od tam naj bi jih peš vodili v Italijo. Opravili naj bi tudi po več prevozov na dan. Po podatkih slovenske policije naj bi migranti za pot iz Bosne in Hercegovine v Italijo odšteli po 3.500 evrov. Prevozniki iz tržaške celice naj bi za vsakega migranta prejeli po 300 evrov, vodiči po peš poteh pa po 400 evrov.

Izjava članov straqnke SDS ob referendumu o vladi, RTVju in oskrbi. Branko Grims, Alenka Jeraj, Zvonko Černač.
Novice Pirc Musarjeva ostro nad poslanko SDS

V enem od prestreženih telefonskih klicev se je vodič pritoževal, da migranti nočejo hoditi, zaradi česar jih je pretepel. Poleg tega so policisti iz klicev izvedeli, da so otroke uspavali s pomirjevali, da med potjo ne bi jokali in pritegovali pozornosti, so povedali predstavniki italijanskih varnostnih organov.

V Sloveniji so že v času preiskave prijeli pet članov kriminalne združbe, sodišče jih je že obsodilo na zaporne kazni od enega leta do dveh let in 10 mesecev. Eden je kazen že prestal.

V ponedeljek je posebna enota tržaške policije skupaj z dvema opazovalcema iz Slovenije izpeljala odločilno akcijo. Pri opravljanju kaznivega dejanja so odkrili sedem tihotapcev in 69 migrantov. Prijeli so še šest osumljencev. Osem jih je v priporu, štirje v hišnem priporu, eden pa na prostosti. Preiskava sicer še ni končana.

Kot je dejal vodja koprskih kriminalistov Primož Ogrinc, je združba v času kriminalistične preiskave pretihotapila ali skušala pretihotapiti najmanj 152 državljanov Turčije, Bangladeša, Iraka in Sirije. Ocenili so, da je tako pridobila najmanj 394 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi.

Ne spreglejte