Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 2. 2016,
13.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Avstrija Slovenija begunci migranti

Nedelja, 14. 2. 2016, 13.17

8 let

Tudi Slovenija zaostruje kriterije za vstop migrantov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Potem ko iz Avstrije prihajajo informacije, da bodo lahko prebežniki mejo prestopali le še čez mejni prehod v Šentilju, bo tudi Slovenija na meji zaostrila kriterije za vstop migrantov.

Begunci oziroma migranti bodo iz Slovenije v Avstrijo po novem lahko prehajali le še čez mejni prehod v Šentilju, čez Karavanke na avstrijsko Koroško pa nič več. Med drugim bo Dunaj po poročanju avstrijskih medijev uvedel kvoto za sprejem beguncev, ki znaša 2.500 oseb. Mediji poročajo tudi o uvedbi urnih omejitev na približno sto oseb, a te naj bi bile le logična posledica dnevnih kvot.

Kakšni so strožji kriteriji Slovenijo so avstrijski varnostni organi obvestili, da zaostrujejo kriterije vstopa v njihovo državo. Avstrija se je odločila za izločanje tistih, ki jih prepozna zgolj kot ekonomske migrante oziroma ki izkoriščajo migracijski tok, da bi prišli do ciljnih držav zaradi različnih interesov, kot so na primer študij, zaposlitev, prihod k svojcem in podobno. Torej zgolj izjava, da želijo zaprositi za mednarodno zaščito v Avstriji ali Nemčiji, ne zadošča za vstop v državo, so na notranjem ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

Slovenija je o ukrepih obvestila Hrvaško O novonastali okoliščini je Slovenija nemudoma obvestila Hrvaško, saj posledično na podoben način tudi mi zaostrujemo kriterije za vstop migrantov v Slovenijo, so dodali na ministrstvu. Kot so povedali, je Hrvaška njihovo obvestilo sprejela in ga prenesla tudi preostalima državama na t. i. zahodnobalkanski poti pred sabo (Srbija in Makedonija). O morebitnih dodatnih spremembah se bodo še naprej dogovarjali z državami na migracijski poti, so dodali.

Slovenska ministrica v stiku z avstrijsko stranjo Z ministrstva so še sporočili, da je za uspešno obvladovanje migracijskega toka pomembno dobro sodelovanje s sosednjimi državami in pravočasno ukrepanje glede načrtovanih ukrepov. Ministrica Vesna Györkös Žnidar je tako v zadnjih dneh v stikih z avstrijsko notranjo ministrico Johanno Mikl-Leitner, s katero si prizadevata opredeliti ključne smeri skupnega ukrepanja obeh držav v naslednjem obdobju. Policiji obeh držav se dnevno usklajujeta na operativni ravni in redno obveščata o vseh spremembah glede sprejema migrantov.

Rdeče-črna vladna koalicija na Dunaju se glede novih ukrepov za zajezitev prihoda migrantov oz. beguncev v Avstrijo dolgo ni mogla uskladiti, a v preteklem tednu so avstrijski politiki le presegli razhajanja in napovedali nov režim, ki naj bi zaživel v prihajajočem tednu.

Trenutno iz Slovenije v Avstrijo tako ali tako ne prehaja več kot okoli 2.500 beguncev dnevno, okoli tisoč pri Šentilju ter med tisoč in 1.500 čez Karavanke, tako da ni povsem jasno, kaj bi uvedba omenjenih dnevnih kvot v praksi sploh pomenila. Podobne kvote je že jeseni uvedla Nemčija na svoji meji z Avstrijo, saj na posameznih mejnih prehodih na uro sprejme od 50 do sto beguncev ter na dan skupaj nekje do šest tisoč, ob tem spominjajo avstrijski mediji.

Avstrija v zaščito južne meje, tudi z Italijo Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, naj bi vlada na Dunaju o načrtih za zaščito južne avstrijske meje znova govorila v prvi polovici prihajajočega tedna; seja vlade je napovedana v torek. Je pa avstrijski obrambni minister Peter Doskozil že prejšnji torek razkril, da nov režim sprejemanja beguncev na mejnem prehodu pri Špiljah preizkušajo že nekaj tednov in bo v celoti zaživel v tem tednu, in sicer v četrtek po treh dneh uvajanja.

Na Dunaju obenem pričakujejo, da se bodo begunci v prihodnje usmerili proti drugim mejnim prehodom, zato tudi za te prehode že pripravljajo nove ukrepe. Med drugim notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner ni izključila postavitve novih ograj na meji z Italijo na Tirolskem ter na meji s Slovenijo na Koroškem in Štajerskem.

V Italiji zaskrbljeni zaradi avstrijskih napovedi V Italiji tovrstni načrti vzbujajo zaskrbljenost. Predsednik trgovinske zbornice Bolzana Michl Ebner je tako v pogovoru za časnik Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung posvaril pred omejitvami na mejnem prehodu Brenner, ki ga letno prečka okoli 40 milijonov ton blaga in deset milijonov avtomobilov, poroča nemška tiskovna agencija.

Ne spreglejte