SiolNET. Novice Slovenija
7,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Milko Novič je odkorakal na prostost #foto

7,48

termometer

Milko Novič
Foto: STA

Okrožno sodišče v Ljubljani je po zaslišanju nemškega izvedenca, ki je postavil dvom o trdnosti dokazov, odpravilo pripor za Milka Noviča, obtoženega umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika.

Sodnica Špela Koleta je namreč odločila, da je danes slišano zadostna podlaga, da Noviča, ki je v priporu že skoraj dve leti, izpustijo na prostost.

Nemški izvedenec balistične stroke Axel Manthei je v današnjem pričanju na vprašanja sodnice pojasnil, da na podlagi delcev, najdenih na Novičevih rokah, ne more neizpodbitno trditi, da je ta 14. decembra 2014 dejansko streljal.

Na Novičevih rokah, laseh in jakni so našli malo delcev, ki so značilni za streljanje. Razlog bi lahko bil tako to, da Novič tistega večera pred lokalom na ljubljanskem Viču ni streljal na svojega nekdanjega direktorja Jamnika, kot tudi to, da so vzorce vzeli šele 23 ur po streljanju, je pojasnil Manthei. Mogoče bi bilo tako, da bi delci v 23 urah že odpadli oz. bili oprani, kot tudi, da bi bili najdeni delci preneseni od drugod.


Morda vas zanima tudi:

-> Kako pripravljen je na osrednjo vlogo Domen Prevc?
-> Še dve smrti zaradi napake v plinski napeljavi?
-> Slovenec, ki odpira denarnice Američanov: "Hejterji" nam bolj pomagajo kot škodijo
-> To je najnevarnejše orožje Donalda Trumpa


Milko Novič bo nadaljevanje sojenja spremljal s prostosti. Milko Novič bo nadaljevanje sojenja spremljal s prostosti. Foto: STA

"Mogoče je, da so bili delci stari eno leto"

Nemški izvedenec je kot popolnoma mogočo ocenil tudi možnost, da bi bili delci, ki so jih našli na Novičevi jakni, ostanki streljanja izpred enega leta. Novič namreč trdi, da je sam leto dni pred umorom streljal na strelišču.

Manthei je še pojasnil, da so s kolegi v najširšem možnem smislu prišli do enakih rezultatov kot slovenski strokovnjaki. Kljub temu pa je nemško mnenje bistveno manj obremenilno za Noviča kot mnenje slovenskega balističnega izvedenca Franca Sabliča. Ta se je danes tudi direktno soočil z Mantheiem.

Sablič: Streljal je v pol čepečem ali klečečem položaju

Tako je Sablič na podlagi pregleda izsledkov Nacionalnega forenzičnega laboratorija prepričan, da sta bila strela proti Janku Jamniku izstreljena iz pištole AP66 madžarske proizvodnje brez dušilca, da je storilec streljal z razdalje več kot 20 ali 25 centimetrov, pri streljanju od bližje bi se na koži okoli strelne rane poznala t. i. tetovaža. Strelec je po mnenju Sabliča streljal v pol čepečem ali klečečem položaju.

Nemški strokovnjak je bil danes manj določen. Kar se tiče razdalje streljanja, je Manthei ocenil, da je bilo na Jamnika streljano z razdalje 10 ali več centimetrov. Ker je glava gibljivi del telesa, bi bilo po njegovem mnenju možno, da je bil kot streljanja tudi drugačen in da se je Jamnik, ko je zagledal strelca, instinktivno sklonil. Čeprav je dušilec za navedeno pištolo zaradi njene oblike izjemno redek in postane taka pištola z dušilcem nepraktična, pa je dopustil tudi možnost, da strela nihče v okolici ni slišal zaradi uporabe dušilca.

Naslednja obravnava bo 4. januarja. Naslednja obravnava bo 4. januarja. Foto: STA

Sablič je klub izpovedbi nemškega kolega danes ponovil, da vztraja pri svojem izvedeniškem mnenju. Zaradi tega mu je zagovornik Noviča, Žiga Podobnik, očital, da v svojem mnenju izhaja iz predpostavk, ki niso znanstvene. Kritični so bili do Sabliča predvsem zato, ker v svojem mnenju "ne pušča nobenega dvoma". "Morda je njegova razlaga ena od možnih, ni pa edina in ni znanstveno dokazljiva," je dejal Podobnik.

V priporu od decembra 2014

Nekdanji zaposleni na Kemijskem inštitutu Novič je v priporu že od decembra 2014, njegovi odvetniki pa so večkrat skušali doseči odpravo pripora. Ustavno sodišče je 19. julija letos ugodilo Novičevi pritožbi ter razveljavilo odločitvi okrožnega in višjega sodišča v Ljubljani glede pripora. Zadevo je ustavno sodišče tedaj poslalo v ponovno odločanje okrožnemu sodišču, ki je dan kasneje za Noviča znova odredilo pripor, 29. julija pa je to odločitev potrdilo še višje sodišče. Novič se je znova obrnil na ustavno sodišče, ki pa v drugo o priporu še ni odločilo.

Odločitev o odpravi pripora so danes pozdravili tudi podporniki Odbora 2014, ki ves čas spremljajo Novičeve obravnave in vztrajajo, da se mu godi krivica.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 35
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin