Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 2. 2016,
9.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Dušan Mramor Miro Cerar

Torek, 2. 2. 2016, 9.13

6 let, 7 mesecev

Trije razlogi, zakaj bi ZL interpelirala ministra Mramorja (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vlada je podlegla diktatu desnice, glavna krivca za to pa sta Cerar in Mramor, je ob predstavitvi vsebine interpelacije zoper finančnega ministra dejal poslanec ZL Miha Kordiš. Podpisov še nimajo.

"Ministrska ekipa Mira Cerarja se do zdaj ni izkazala. Prvo leto je nastopala kot slaba tehnična vlada – vlada brez političnih ciljev, ki slepo udejanja politike EU in kapitala. Zadnjih šest mesecev pa je vlada, ki jo vodi stranka brez programa, popolnoma podlegla diktatu desnice. V izvedbi njihovih politik je celo uspešnejša, kot bi bila desnica sama. Glavna krivca za to sta premier Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor," je povedal Kordiš.

Premier je včeraj opravil razgovore z ministri o njihovem delu in jih vse podprl. "S Cerarjevo podporo Mramorju se v ZL ne moremo strinjati. Tudi javnomnenjske ankete kažejo, da nima več podpore. Dušan Mramor je neposredno odgovoren za neupravičene prejemke, slabo kadrovanje, razprodajo državnega premoženja," v ZL očitajo finančnemu ministru. "Z rezi, privatizacijo, davčnimi odpustki omogoča bogatenje peščice na račun večine. Za Mramorja in Cerarja je povečevanje revščine morda zaželeno, za nas v ZL pa nesprejemljivo. Ne želimo rušiti vlade, želimo pa si spremembo njihove politike, ki bi morala biti trajnostno naravnana," dodajajo.

Predlog interpelacije bo ZL poslala preostalim poslanskim skupinam. Odločitve teh Kordiš ni hotel napovedovati.

Bojan Dobovšek: Odločili se bomo po predstavitvi vsebine interpelacije Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek nam je dejal, da na temo interpelacije še niso razpravljali. "Smo pa v preteklosti že opozorili, da bo imel minister Mramor zaradi vsega, kar se je dogajalo, težave pri svojem delu." O tem, ali bodo prispevali svoje štiri podpise pod zahtevo za interpelacijo, se bodo po Dobovškovih besedah odločili, potem ko bo danes Združena levica predstavila vsebino interpelacije.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je dejal, da so že do zdaj večkrat kritizirali delo ministra Mramorja. Verjame, da bodo v opoziciji zbrali dovolj podpisov za vložitev interpelacije, stranka SD pa svojih ne bo prispevala. "Vladi bi bilo lažje, če bi minister dal nepreklicno odstopno izjavo, a predsednik vlade se je odločil, kot se je," je komentiral Han. Če bo interpelacija vložena, se bodo o njeni podpori v SD še odločili.

V Novi Sloveniji predloga za interpelacijo še niso preučili, zato se tudi še niso odločili, ali bodo prispevali svoje podpise, je povedala predsednica NSi Ljudmila Novak. Imajo pa sicer veliko očitkov zoper delo ministra Mramorja, zato bodo, če bo interpelacija vložena, to podprli.

Iz SDS so sporočili, da bodo interpelacijo najprej preučili, a neuradno naj ne bi prispevali svojih podpisov.

V največji vladni stranki se o predlogu za interpelacijo še niso pogovarjali, predsednik vlade pa naj bi se odzval šele, ko bo dejansko vložena.

"Interpelacija je sicer menda spisana, ni pa podpisana," je opozoril vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša in podvomil, da bi ZL pod zahtevo za interpelacijo lahko zbrala deset podpisov. Dejal pa je, da ministri delajo različno in da pri njem ne bi imeli vsi odlične ocene.

Mramor dela požrtvovalno in uspešno, pravi Cerar Mramor je premierju Miru Cerarju ponudil odstop zaradi dodatka za stalno pripravljenost, ki ga je v nasprotju z zakonodajo prejemal kot dekan ekonomske fakultete, vendar ga Cerar ni sprejel.

Posledice Mramorjevega odstopa bi škodovale interesom Slovenije, je dejal Cerar. Mramor dela požrtvovalno in uspešno. Svojo napako je obžaloval, se zanjo javno opravičil in jo bo tudi v celoti popravil, pravi Cerar. Kot dodaja, ministre ocenjuje glede na njihovo delo.

"Mramorju je uspelo doseči ključen cilj vlade, stabilizirati javne finance, poleg tega je ključno pripomogel k sprejetju izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu. Z njegovim ključnim vložkom nam je uspelo to, kar prej več let ni uspelo nikomur," pravi.

Ne spreglejte