Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 2. 2016,
16.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

otroška srčna kirurgija

Sreda, 24. 2. 2016, 16.42

8 let

Trije primeri smrti iz programa otroške srčne kirurgije so zastarali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prvi trije primeri smrti v programu otroške srčne kirurgije so zastarali, v četrtem primeru pa ne gre za strokovno napako ali sum kakršnegakoli kaznivega dejanja, meni tožilec zdravniške zbornice.

Kot so v pisnem sporočilu pojasnili na zbornici, je tožilec v skladu z zahtevo zborničnega odbora za strokovno-medicinska vprašanja opravil pregled dokumentacije štirih primerov, ki jih je izpostavilo poročilo o nadzoru nad programom otroške srčne kirurgije. Ugotovil je, da so prvi trije primeri v skladu z veljavnimi zborničnimi akti zastarali, zato je po njegovem mnenju zadeva v tem trenutku končana, so poročale Finance.

V četrtem primeru naj ne bi šlo za strokovno napako Prav tako je po mnenju tožilca končan četrti primer. Ta sicer še ni zastaral, a je tožilec na podlagi dokumentacije o tem primeru presodil, da ni šlo za strokovno napako oz. sum kakršnegakoli kaznivega dejanja, ki bi bilo lahko predmet obravnave na zbornici. V četrtem primeru je namreč po navedbah zbornice strokovni kolegij Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sklenil, da bolnik potrebuje še četrto operacijo, ki pa ni bila opravljena. "Ugotavljanje organizacijskega dela institucije UKC Ljubljana, in sicer zakaj operacija ni bila izvedena, ni v pristojnosti tožilca," so pojasnili.

Tožilec bo po zagotovilih zbornice, če bo nadaljnja preiskava policije pokazala, da je v omenjenih štirih primerih dejansko šlo za kazniva dejanja, in če bodo ti postopki tudi pravnomočno končani, takoj predlagal uvedbo postopka pred razsodiščem zdravniške zbornice. "Glede na trenutni potek sodnih in kriminalističnih preiskav, ki jih pozorno spremljamo, in ko bodo pravosodni organi odločili o nekaterih spornih dogodkih, bomo ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi," so dodali.

Na zbornici so ob tem še poudarili, da so opravili ključni in najtežji del dela v primeru preiskovanja smrti v programu otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana. Na zahtevo ministrstva za zdravje so izvedli mednarodni nadzor nad potekom programa, ki ima značaj sistemskega nadzora. Poudarili so, da sta zdaj na vrsti ministrstvo za zdravje in UKC Ljubljana, ki morata izpeljati korektivne ukrepe ter zagotoviti program, ki bo kakovosten in zaupanja vreden v domačem in mednarodnem prostoru.

Predsednik zbornice Andrej Možina je poudaril, da je tožilec ravnal v skladu s pravilnikom zbornice. Izpostavil je, da primere še vedno preiskujejo organi pregona, in pojasnil, da bo zbornica v primeru obsodilne obsodbe zadevo znova obravnavala. "Sodnik lahko tudi priporoči odvzem licence ali kakšen drug ukrep. V vsakem primeru pa ima zbornica ob obsodilni sodbi nalogo, da uvede postopek prek razsodišča zbornice, v tem primeru pa zadeva ne zastara," je pojasnil. Dejal je tudi, da v UKC Ljubljana niso izkoristili vseh svojih možnosti, saj bi lahko opravili interno strokovno presojo, glede na to, da imajo v hiši mednarodne kirurge. Preučili bi lahko vsak posamezen primer in morda tudi preiskovalcem kaj pojasnili.

Ne spreglejte